Gazze'deki sağlık ekipleri ölenler arasında akrabalarını bulmanın dehşetini yaşıyor

Gazze’de sağlık çalışanları insan üstü bir çabayla görev yapıyor

İsrail bombardımanı sonucu yaralanan bir Filistinli, Gazze’nin güneyindeki bir hastaneye kaldırıldı / Fotoğraf: AP

İsrail'in ağır bombardımanına maruz kalan Gazze’deki Nasır Hastanesi'nin acil servisinde çalışan Doktor Mahmud el-Astal, saldırılardan birinde yaralananları tedavi ederken, bir meslektaşının kendisine kız kardeşinin ve onun ailesinin tamamının öldüğünü söylediğini anlattı.

34 yaşındaki acil tıp doktoru, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan ana hastanede yaptığı açıklamada AFP'ye şunları söyledi:

Morga gittim ve onu kömürleşmiş ve parçalanmış halde buldum. Savaşın üçüncü gününde Nasır Hastanesi'nin acil servisinde çalışırken kız kardeşimin, eşinin ve çocuklarının şehit olduğunu öğrendim.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki İsrail topraklarında eşi görülmemiş saldırısının ardından Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı. Bombalama birçok eve zarar verdi ve kız kardeşi Sadfa el-Astal'ın (40 yaşında) da evi tamamen yıkıldı. Sadfa el-Astal, kocası Hüseyin, kızları Fedva (13 yaşında) ve Azar (6 yaşında), iki oğulları Ahmed (12 yaşında) ve Süleyman (8 yaşında) ile birlikte yaşamını yitirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahmud el-Astal, “Kız kardeşimin şehit olmasından bu yana kabuslar görüyorum. Kabuslar peşimi bırakmıyor. Oğullarım Muhammed ve Süleyman'ın ya da kızım Münire'nin parça parça hastaneye geldiğini hayal ediyorum. Çocuklarımın hayali seyahat etmekti. Artık savaştan sağ çıkıp çıkmayacaklarını bilmiyorum. Bu durum bizi etkiliyor ama çalışıp yaralıları kurtarmaktan ve onlara hizmet etmekten başka çaremiz yok” dedi.

Ölüm kokusu

Aynı hastanede acil doktoru olarak çalışan Vela Ebu Mustafa (33) teyzesi Semire Ebu Mustafa (38), eşi Tevfik (40) ve oğulları Şerif'in (15) öldüğünü dehşetle öğrendi. Bunlar cuma günü şafak vakti İsrail saldırısının ardından hastaneye gelen "düzinelerce" kurban arasındaydı.

Teyzesi ve oğlunun hastaneye vardıklarında öldüğünü, kısa süre sonra da kocasının öldüğünü söyleyen Vela Ebu Mustafa, “Kuzenimin vücut parçaları çarşafa sarılmıştı. Konuşamıyorum. Olanlar karşısında şoke oldum. Teyzem de anneme benzer. Annem onu çok severdi. İşime devam edeceğim, çünkü bu benim görevim ve doktor yok" diye konuştu.

Göğüs hastalıkları uzmanı Raid el-Astal, pazartesi günü hastanedeyken eşinden telefon aldı. Eşi Han Yunus'un El-Mahatta semtindeki dairelerinin karşısındaki binayı hedef alan bir hava saldırısının gerçekleştiğini söyledi.

Cenazelerin nakledildiği acil servise koştuğunu söyleyen Raid el-Astal, “Teyzem, eşi, kızları, kuzenimin eşi ve oğlu şehit oldu. Her sokakta, her mahallede, her evde ölüm kokusu var. Saldırılar, suçlar çok şiddetli” dedi.

Hamas hükümetinin Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail saldırıları büyük çoğunluğu sivil, 3 binden fazlası çocuk olmak üzere 7 bin 300'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.

İsrailli yetkililere göre Filistin’in İsrail topraklarına benzeri görülmemiş bir saldırı başlatması ve bu saldırının çoğunluğu sivil olan bin 400'den fazla kişinin ölümüne yol açmasının ardından İsrail’in sürekli misilleme bombardımanı başladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU