İsrail'in Gazze'de neden olduğu yıkım, haritayla ortaya kondu

IDF "savaşın sonraki aşamaları"na ilişkin uyarıda bulunurken sınır kapıları hâlâ kapalı ve saldırılar yoğunlaşıyor

Gazze, 7 Ekim'den bu yana 6 binden fazla saldırıya maruz kaldı (AP)

Aralıksız saldırılarla sarsılan abluka altındaki şeritte yüz binlerce kişi yerinden olurken, İsrail ordusu çarşamba gecesi Gazze'ye gece baskını düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 2,3 milyon Filistinliye ev sahipliği yapan "açık hava hapishanesi", Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana 7 binden fazla İsrail hava saldırısına maruz kaldı ve anklava yapılan acımasız saldırıda hastaneler ve BM korumasındaki okullar tahrip edildi. İsrail, Hamas saldırılarında 1400'den fazla kişinin öldüğünü ve yaklaşık 200 kişinin de rehin alındığını açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) geniş çaplı bir istilaya hazırlanırken, İsrail ordusu gece baskınının "savaşın sonraki aşamalarına hazırlık olarak" gerçekleştirildiğini açıkladı.

İsrail güçleri 27 Ekim'den Gazze'deki saldırılarını "genişlettiğini" duyurdu. Sabah saatlerinde, hava ve deniz saldırılarının grenli görüntülerinin yanı sıra 26 Ekim'de de yerleşim bölgesinde ilerleyen tankların ve piyadelerin videolarını yayımlamıştı.

İsrail 28 Ekim gecesi Gazze'ye yönelik şimdiye kadarki en ağır bombardıman saldırısını başlattı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant kanlı geceyle ilgili olarak "Dün akşam Gazze'de yer yerinden oynadı" dedi.

Yerüstüne ve yeraltına saldırdık. Birliklerimize verilen talimatlar açık. Harekat bir sonraki emre kadar devam edecek.

Netanyahu 29 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında İbranice İncil'den Eski Ahit'te İsrail'in sadık düşmanlarından birine göndermeli alıntılar yaparak Hamas'a karşı 'kutsal savaş' ilan etti:

Amalek'in size yaptıklarını hatırlayın.

 

Gazze

İsrail ordusu 26 Ekim'de Gazze'nin kuzeyinde tanklar ve piyadelerle "hedefli baskın" düzenledi (İsrail Ordusu/AFP)​​​


Gantz, olası herhangi bir kara harekatının sadece "yıllar sürecek güvenlik, siyaset ve sosyal boyutları içeren uzun vadeli bir sürecin yalnızca bir aşaması" olacağını da sözlerine ekledi.

IDF baskının yerini açıklamasa da çevrimiçi bir coğrafi konum belirleme platformu olan Geoconfirmed, X'te askeri araçların fotoğraflarını yayımlayarak Gazze şeridinin kuzey sınırındaki tankların haritasını çıkardı.

Bu harita Geoconfirmed'e göre tankların konuşlandırıldığı yeri gösteriyor: 
 


Filistinli yetkililer, Gazze'de yaklaşık 3 bin 542'si çocuk olmak üzere en az 8 bin 525 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. En az 21 bin 48 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Gazze saldırı altında
 


Özellikle Eş-Şati Mülteci Kampı'yla Gazze arasında kalan, Gazze şehrinin Beyt Hanun, Beyt Lahya, Eş-Şucaiyye ve Abasan el-Kabira bölgelerindeki bazı mahalleler tamamen yerle bir oldu.

Gazze Sağlık Bakanlığı, 31 Ekim'de Cibaliye Mülteci Kampı'nın çok sayıda İsrail hava saldırısıyla vurulduğunu, 50'den fazla kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını ve birçoğunun hala enkaz altında mahsur kaldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre İsrail'den Gazze'ye su erişimi de "bilinmeyen nedenlerle" kesildi.
 

gazze
Gazze'deki Filistinliler, Cibaliye Mülteci Kampı'nın İsrail hava saldırılarıyla vurulmasının ardından enkaz altında insan arıyor (AFP)
Gazzeliler
İsrail hava saldırılarıyla katledilen Gazzelilerin sıra sıra cesetleri (Reuters)


Gazze İmar ve İskan Bakanlığı 23 Ekim itibarıyla 16 bin 441 konutun yıkıldığını ve 11 bin 340 konutun da oturulamaz hale geldiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne göre, yıkıldığı veya hasar gördüğü bildirilen toplam konut sayısı Gazze Şeridi'ndeki tüm konutların en az yüzde 45'ini oluşturuyor.

Gazze Şehri'nden Haytam Harara, The Independent'a, "Gazze'de artık hiçbir yer güvenli değil" dedi.

Etrafımızdaki her yer bombalanıyor. Savaş uçaklarının sesleri, devasa bombardımanlar ve ambulans sirenleri dışında hiçbir şey duymuyoruz. Sanki sıranın bize gelmesini bekliyor gibiyiz.

Filistinliler, 25 Ekim itibarıyla en az 29 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) okulu da dahil 219 eğitim tesisinin vurulduğunu söylüyor.

Bu rakama, 150 UNRWA DES'te kalan yaklaşık 629 bin kişi, hastanelerde, kiliselerde ve diğer kamu binalarında barınan 121 bin 750 kişi ve UNRWA bünyesi dışındaki 70 okuldaki yaklaşık 79 bin kişi dahil. Buna ek olarak, Sosyal Kalkınma Bakanlığı ülke içinde yaklaşık 700 bin yerinden edilmiş kişinin ev sahibi ailelerin yanında kaldığını tahmin ediyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU