İran Devrim Muhafızları tarafından eğitilen yüzlerce asker Golan sınırında konuşlandırılıyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), sözkonusu güçlerin arasında Fatimiyyun Tugayı'na bağlı Irak, Suriye ve Afgan uyruklu kişilerin de bulunduğunu bildirdi

İsrail, geçtiğimiz temmuz ayında işgal altındaki Golan Tepeleri'nde Suriye sınırı boyunca devriye geziyor / Fotoğraf: AFP

Şam'ın güneybatı kırsalındaki Golan ile Suriye sınırı ve Kuneytra kırsalı son iki günde İranlı milislerin seçkin güçlerinden yüzlerce mensubun konuşlandırılmasına tanık oldu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), bu güçlerin arasında Fatimiyyun Tugayı'na bağlı Irak, Suriye ve Afgan uyruklu kişilerin de bulunduğunu bildirdi. Bunların bir kısmının Irak'tan, bir kısmının da Suriye'nin diğer bölgelerinden geldi ve bu bölgelerde konuşlanmayı denetleyecek olanların ise Lübnan Hizbullah güçleri olduğunu kaydetti.

Suriye Parlamentosu Arap ve Dışişleri Komitesi Başkanı Boutros Morgana, önceki gün (Pazar) yaptığı açıklamada, Suriye'deki iki havaalanına yönelik füze saldırılarına yanıt olarak İsrail'e karşı askeri eylemde bulunulacağı ihtimalini reddetti. Morgana dün (Pazartesi) Arap Dünyası Haber Ajansı'na (AWP) yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Mevcut durumun, Suriye'nin şu anda İsrail'e karşı herhangi bir askeri eylem yapması için fazla karmaşık olabileceğini düşünüyorum. Suriye bu saldırılara karşılık verme hakkını saklı tutuyor. Karşılık verme hakkı, saldırıya uğrayan her ülke için meşru bir haktır ve bu nedenle; Suriye kendisine yönelik herhangi bir saldırgan eyleme yanıt verme hakkını saklı tutar.”

Suriye Gözlemevi'ne göre elit güçlerin konuşlandırılması, Suriye rejim güçleriyle önceden herhangi bir koordinasyon olmadan gerçekleşti. Suriye rejim güçleri İsrail'le herhangi bir çatışmaya kendi güçlerini dahil etmeyi reddediyor.

Askeri komutanlık, geçtiğimiz günlerde orada görev yapan güçlerine talimat verdi. Gözlemevi kaynaklarına göre, rejimin katı talimatlarının işgal altındaki Golan'a füze atmak isteyen Suriyeli subaylar arasında memnuniyetsizlik ortamı yarattı. Askeri komutanlığın bir süre önce, Şam'ın batı kırsalındaki işgal altındaki Golan ile Deraa ve Kuneytra arasındaki sınır şeridinde konuşlandırılan kuvvetlerine, işgal altındaki bölgelere herhangi bir kurşun veya top mermisi atılmaması talimatını verdiği belirtildi.

Cephede Lübnan Hizbullahı'na bağlı Filistin güçleri ve "Golan'ın Kurtuluşu için Suriye Direniş Güçleri" konuşlanıyor ve hepsi talimatlarını Suriye'deki "Hizbullah’dan" alıyor. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı kaynaklara göre zaman zaman meydana gelen bombardımanlar, bölgede bulunan grupların liderlerinin bireysel inisiyatifi olarak gerçekleştiriliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU