İsrail, Gazze’deki savaşın ülke içerisine taşınmasından korkuyor

İsrail, Gazze'deki savaş nedeniyle ülke iç şiddetin patlak vereceği endişesiyle sivil güvenlik ekiplerini silahlandırıyor

6 Mart 2005'te Kudüs'te Başbakan Ariel Şaron'un ikametgahı yakınlarında bir caddeden geçen silahlı İsrailliler / Fotoğraf: Reuters

İsrail yönetimi, Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasından bu yana geçen iki hafta içinde yüzlerce gönüllü güvenlik ekibi oluşturduklarını açıkladı. Tel Aviv yönetimi, Polisin şu ana dek örnek olarak tanımladığı davranışlara rağmen, Yahudiler ile Araplar arasında huzursuzluk çıkacağı beklentisiyle bu ekipleri silahlandırdıklarını bildirdi.

2021'de Gazze'deki savaş, İsrail nüfusunun yüzde 21'ini oluşturan Arap vatandaşlar tarafından Filistin yanlısı şiddetli protestolara sahne olmuştu.

Mevcut savaşın yanı sıra İsrail-Lübnan sınırında ve işgal altındaki Batı Şeria'da düşmanca davranışların artması, İsrail dahilinde zaten gergin olan etnik ilişkilere ilişkin endişeleri artırdı. Tüm bunlar, Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail içlerine sızarak saldırılar düzenlemesinin ardından patlak verdi.

İsrail polisi, sosyal medyadaki paylaşımlara dayanarak Hamas hareketini destekleme şüphesiyle onlarca Arap vatandaşını tutukladı. Tutuklananlardan bazılarının avukatları, bu adımların yasa dışı olduğunu, savaşa karşı muhalefeti susturmayı amaçladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Polisi Genel Komiseri Kobi Şabtai, bu izlemenin memurların herhangi bir şiddet olayına önceden müdahale edebilmesine olanak sağladığını söyledi.

Knesset İnceleme Komitesi önünde konuşan Şabtai, “Buradaki davranış mükemmel. Tüm bu hassas olayların yerel düzeyde ele alınması ve medyanın daha az etkilenmesi nedeniyle neredeyse hiçbir olay yaşanmadı. Arap liderleriyle diyalog var. Her türlü senaryoya karşı aynı derecede tetikte ve hazırlıklıyız” vurgusunda bulundu.

Bu savaşın 2021'deki çalkantıların tekrarına sahne olma ihtimalini öngören Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Sıradan vatandaşlara silah ruhsatı verilmesine ilişkin düzenlemelerin hafifletilmesi emrini verdi. Genellikle bu kapsamda, başvuru sahiplerinin çoğu Arap vatandaşın muaf olduğu İsrail ordusunda görev yapmış olması gerekiyor.

Alınan ek önlemler arasında sokaklarda devriye gezilmesi, polise destek için gönüllülerden oluşan güvenlik ekiplerinin oluşturulması yer alıyor. Şabtai, 7 Ekim'den bu yana 527 ekibin kurulduğunu söyledi.

İç Güvenlik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Eliezer Rosenbaum, bu ekiplere 20 bin silahın dağıtılması yönünde emir çıkarıldığını, 20 bin silahın daha dağıtılacağını söyledi. Gönüllülere koruyucu yelek ve kask verileceğini de ekledi. Ancak silahın türü hakkında ayrıntı vermedi. Ancak Ben-Gvir, M16 veya M4 otomatik tüfeklerini teslim ederken çekilmiş bir video klip yayınladı.

Yahudilere ve Araplara ev sahipliği yapan Hayfa kentinden sosyal aktivist Naella Gelkopf-Belais, polisin sivil yetkililerle birlikte çalışması ve özel milis kuvvetleri oluşturmakta dikkatli davranması gerektiğini söyledi. Şehirde hararetli bir durumda olduklarını söyleyen Belais, güvenlik ekiplerinin polise bağlı olacağını söyledi. Aynı zamanda “Çok sayıda güvenlik ekibinin olması iyi. Fakat bu konuda dikkatli olunması gerekmekte. Neye izin verildiği ve neyin yasak olduğu anlaşılmalı” vurgusunda bulundu.

Ülke nüfusunun 2023 yıl başı itibariyle 9 milyon 700 bine ulaştığı İsrail’de nüfusun yaklaşık 2 milyon 150 binini "İsrailli Araplar" olarak tanımlanan İsrail vatandaşı Filistinlilerden oluştuğu belirtiliyor.

İsrail vatandaşı Filistinliler ülke nüfusunun yüzde 22'sine tekabül ediyor. Tel Aviv rejiminin "İsrailli Araplar" Filistin tarafının ise “1948 Filistinlileri” olarak tanımladığı vatandaşlar, 1948'deki savaş ve sonrasında yaşanan işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Ülkenin kuzey ve güney illerinde yoğunlaşan Arap nüfusun yüzde 84’ü Müslüman, yüzde 8’i Hristiyan, yüzde 8’i ise Dürzi.

Bu nüfusun dışında kalan ve İsrail vatandaşı olmayan Filistinliler ise Gazze ve Batı Şeria’da yaşıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU