ChatGPT'nin yaratıcısı temel değerlerini değiştirdi: Artık "düşünceli" yerine "kavgacı"

Güncelleme, sektör çapında insan düzeyinde yapay zeka geliştirmeye yönelik çabanın ortasında geldi

OpenAI, yapay zeka sohbet botu ChatGPT'yi 30 Kasım 2022'de kullanıma sunmuştu (Reuters)

ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI, şirketinin temel değerlerini güncelleyerek "düşünceli" ve "işbirliğine açık" gibi ifadeleri "gergin ve kavgacı"yla değiştirdi.

Internet Archive'ın aldığı bir ekran görüntüsüne göre yapay zeka firmasının internet sitesinin kariyer sayfasında yayımlanan değerleri 25 Eylül ve 16 Ekim arasında değiştirildi.

İnsan seviyesindeki zekayla aynı veya daha yüksek seviyede olduğu düşünülen yapay genel zekadan (AGI/artificial general intelligence) bahsedilerek "AGI odağı" listede en üstteki değer olarak yer aldı.

Yeni değerlerde şöyle belirtiliyor:

İnsanlığın geleceği üzerinde muazzam derecede olumlu etki yaratacak güvenli, faydalı AGI'yı geliştirmeye kararlıyız. Buna katkı sunmayan her şey kapsam dışındadır.

The Independent, bu hamlenin şirketin yönünde bir değişikliğe işaret edip etmediğine dair yorum için OpenAI'la temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

İlk Business Insider'ın fark ettiği güncelleme, sektör genelinde AGI'ın geliştirilmesine yönelik bir çaba sürerken geçen yıl ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana bazı akademisyen ve uzmanların bunun başarılması için zaman çizelgelerini hızlandırdığı bir dönemde geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tahminler, AGI'ın gelişinin küresel ekonomiyi muazzam derecede istikrarsızlaştırabileceğine işaret ederken bazıları, insanlık karşısında varoluşsal bir tehdit yaratabileceği uyarısında bile bulunuyor.

Oxford Üniversitesi'nde görev yapan İsveçli filozof Nick Bostrom daha önce AGI'ın, bilgisayar zekasının insan zekasını aştığı ve yapay zeka gelişiminin kontrol edilemez ve geri döndürülemez hale geldiği süper zeka denen şeyden önce geleceği uyarısında bulunmuştu.

Bostrom haydut yapay zekanın yer aldığı bir düşünce deneyinde şöyle yazmıştı:

Yapay zeka, insanlar kendisini kapatmaya karar verebileceği için hiç insan olmamasının çok daha iyi olacağını çabucak fark edecektir.

OpenAI sürekli bu tür teknolojilerin geliştirilmesinde dikkatli bir yaklaşım sergilenmesi çağrısında bulunarak bunların hastalıkları iyileştirmek ve ekonomiyi canlandırmak gibi toplum üzerinde derin etkiler yaratabileceğini savunuyor.

Geçen ay OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Reddit'teki bir gönderisinde şirketinin "içeride" AGI'ı geliştirmeyi başardığını yazmış fakat daha sonra bunun sadece bir espri olduğunu iddia etmişti.

Altman, "Tabii ki dalga geçiyorum, hiç sakin değilsiniz, AGI geliştirildiğinde bu bir Reddit yorumuyla duyurulmayacak" diye yazmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU