Gazze'de kıtlık: İsrail, Mısır kapısını vurdu; yiyeceğe erişim yok

İsrail, Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırılmasını engellemek amacıyla Mısır sınırına bitişik Selahaddin ticaret kapısını yıktı

Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka- Independent Arabia

İsrail'in neredeyse "rastgele" baskınları nedeniyle artık güvenli bir yer kalmadığı için, Gazze'de alışveriş yapmak ve yiyeceğe erişmek tehlikeli bir yolculuk haline geldi.

Ailesinin ihtiyaçlarını acilen karşılama ihtiyacı Faris'i evini terk etmeye zorladı, bu yüzden sebze satın almak için hızla halk pazarına doğru yürüdü.

Bombardıman tehlikesi altında her adımda kalbi korkunç bir hızla atıyor; çocukları için, yollarda gördüğü yıkımın ve molozun şiddetinden korkuyordu.
 

İsrail, Mısır sınırına bitişik Selahaddin ticaret kapısını yıktı.jpg
İsrail, Mısır sınırına bitişik Selahaddin ticaret kapısını yıktı / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Bombardıman altında yolculuk

Faris'in sabahın erken saatlerinde başladığı yolculuğu sıradan bir yolculuk değil; zira İsrail'le yıkıcı bir askeri savaşın içinde olan Gazze sokaklarında yürüyor.

İsrail uçaklarının bombaları altında hareket ediyor, ancak evinde tüm temel ihtiyaçlar bulunmadığı için markete gitmek zorunda kalıyor ve bu yolculukta çocuklarını güvence altına almak için mücadele ediyor.

Faris Gazze Şeridi'ndeki on binlerce sakin gibi evinden ayrılmadı ve hâlâ evinde yaşıyor.

Hepsi Gazze'nin her yerini acımasızca etkileyen yıkıcı İsrail baskınlarından kaçmak için evlerinde kalmak istiyor ancak kendisi çocuklarına yiyecek ve su sağlamak zorunda.

Savaş aniden başladğı için, öncesinde hazırlık yapamadıklarını söyleyen Faris, "Normalde yaklaşık bir haftalık yiyecek satın alıyoruz ve çatışmanın beşinci gününde olduğumuz için evdeki her şey tükendi" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki hafta sonra sebze krizi

Faris, yoğun bombardıman altında her yere dağılmış molozların arasında yaklaşık 3 kilometre yürüdükten sonra pazara ulaştı.

Mekan soluk görünüyordu ve özellikleri büyük ölçüde değişmişti. Bazı dükkanlar ihtiyaç sahiplerine kapılarını açmıştı.

Yolun iki yanında sıralanan birkaç sebze satıcısı sınırlı sayıda ürün satıyordu ve beyaz et ve süt ürünleri satan kimse yoktu.

"Sebze çok sınırlı" diyen Faris, ancak çiftçilerin bu küçük miktarları getirmek için ne kadar risk aldığını bilmiyor.
 

Yiyecek ve malzeme için yeterli stok yok.jpg
Yiyecek ve malzeme için yeterli stok yok / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Tarım Bakanlığı Çiftçi Hizmetleri Genel Müdürü Vail Sabit, "Çiftçilerin topraklarına ulaşmasında zorluk yaşanırken gerçek bir gıda krizi yaşanıyor. Bu da pazarlara sunulan sebze miktarında keskin bir düşüşe neden oldu" açıklamasında bulundu.

Sabit, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ve FAO'daki ortaklarımıza, İsrail'in, çoğu sınıra yakın olan 206 bin dönümü aşan meyve bahçelerine erişimlerini güvence altına almak için çiftçilerle koordinasyon sağlamayı reddettiğini bildirdik. Uzlaşma olmadığı için çiftçiler, kendilerini hayatlarını riske atarak mahsullerini toplamaya giderken buldular.


Pazara pompalanan sebzelerin 150 tona ulaştığını ve bunun çok düşük bir rakam olduğunu belirten Sabit, Gazzelilerin çeşitli mahsullerden günde 700 ton tükettiğini açıklayarak sektörün iki hafta içinde ciddi bir gıda krizine sahne olacağına dikkat çekti.

Faris, her Gazze sakini gibi bol miktarda yiyecek, malzeme ve birkaç kilo sebze satın aldı. Böylece hayatının en zor dönemi olacağı kesin olan bir döneme hazırlanıyor, aynı zamanda çatışmaların birkaç saat içinde bitmesini diliyor.
 

Filistin Yönetimi İsrail'e savaşı durdurması için baskı yapmaya çalışıyor.jpg
Filistin Yönetimi İsrail'e savaşı durdurması için baskı yapmaya çalışıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Ticari satış noktası yok

Faris'in bu dönemde pazarı ziyaret etmesi ve yiyecek bulup temin etmesi büyük şanstı, eğer gezisini birkaç gün erteleseydi çocuklarına yiyecek verecek hiçbir şey bulamayacaktı.

İsrail Gazze'yi sıkı bir şekilde kapatarak gıda, malzeme ve hatta yakıt girişini tamamen engelledi. Aslında İsrail, Gazze Şeridi'ne bağlanan tüm bağlantı noktalarını kapattı.

Gazze halkı, özellikle de Şeridi dünyaya bağlayan ve çoğu malın aktığı ikinci ve son ticari liman olan Refah geçişindeki Selahaddin ticaret kapısının kapatılmasından sonra birkaç gün içinde kendilerinin başına gelmesi beklenen kıtlığa psikolojik, manevi ve maddi açıdan hazırlanıyor.

İsrail hükümeti dün gece, Refah sınır kapısı üzerinden Gazze'ye gelen her türlü gıda veya yardım konvoyunu bombalamaya karar verdi.

Mısırlı yetkililere bu konuda bilgi verilerek, dünyadaki hiçbir ülkenin Gazze Şeridi'ne yardım yapmasına izin vermeyecekleri, konvoylara Gazze Şeridi'ne yaklaşmadan baskın yapacakları bildirildi.

İsrail'in gıda konvoylarının Mısır üzerinden Gazze'ye girmemesini sağlaması için, ya da dünya ülkeleri arasında zor durumda kalmaması için, ordu savaş uçakları Refah geçiş kapısına iki kez baskın düzenledi.

Burası tamamen hizmet dışıydı. İçişleri Bakanlığı sözcüsü İyad El Bazm, Mısır tarafındaki Refah Geçişi yönetiminin, sınır kapısının yıkılmadan hemen önce boşaltılması konusunda kendilerine bilgi verdiğini söyledi.
 

İnsanların yiyecek bulma telaşı nedeniyle yiyecek ve malzeme stokları tükenmeye başlıyor.jpg
İnsanların yiyecek bulma telaşı nedeniyle yiyecek ve malzeme stokları tükenmeye başlıyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Yiyecek stokları 5 gün sonra tükeniyor

Gazze Ekonomi Bakanlığı Genel Müdürü Usame Nevfel, "Mısır tarafıyla birlikte Selahaddin Kapısı'nın gıda tedarikini kolaylaştıracak bir çıkış noktası olacağına güveniyorduk. Ama hizmet dışı ise mal getirilmesi imkansız demektir ve bu da kıtlığa neden olur" dedi.

Nevfel, "Beş gün içinde çok tehlikeli bir gıda kriziyle karşı karşıya kalacağız çünkü stratejik gıda ve malzeme stoğu tükenmeye başlıyor" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, insanların yiyecek bulma telaşının, 12 gün içinde tükenmesi gereken stokun bir haftadan kısa sürede bitmesi anlamına geldiğini vurguladı.


Su sıkıntısı

Gazze'deki krizler bununla bitmiyor, bölge sakinleri de su sıkıntısı çekiyor ve İhab, 20 litre su temin etmek için evinden ayrılarak evinin yakınındaki bir kuyuya gidiyor.

Ancak kuyunun etrafında yüzlerce insan toplanıp su şişelerini doldurmak için sıralarını bekliyor ve adam suya ulaşana kadar yaklaşık üç saat burada bekliyor.

Belki de su bulmak için çok çalışan İhab'ın durumu Faris'ten daha iyi. Çünkü en azından Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla kendisine yiyecek sağlanıyor.

İbah, bulunduğu bölgenin tamamen yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine barınılacak okullara yönlendirilerek evinden uzaklaştırıldı.


Başarısız çabalar

Birleşmiş Milletler okullarında UNRWA adlı kuruluş, kesin ölümden kaçarak gelen yerinden edilmiş insanlarla ilgileniyor. Onlara yemek, su ve battaniye sağlıyorlar.

Ancak medya danışmanı Adnan Ebu Hüsna'nın açıklamasına göre, Uluslararası Vakfın da gıda stokları tükenmeye başladı ve iki hafta sonra gıda yardımı sağlayamayacak.

Filistin Yönetimi İsrail'e yıkıcı savaşı derhal durdurması için baskı yapmaya çalışıyor.

Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin El-Şeyh'in belirttiğine göre, "Kan dökülmesini, baş döndürücü yıkımı ve zorla yerinden edilmeyi durdurmak için temaslar kuruyorlar. Ayrıca gıda malzemelerinin Gazze'ye girmesine izin vermek için çalışıyorlar."

Ancak İsrail bunu reddediyor. İsrail ordu sözcüsü Danny Hagari şunları söyledi:

Savaş halindeyiz ve Gazze'yi amansızca vuruyoruz. Hamas'ın talep ettiği değişiklik bu ve buna katlanmak zorunda.

 

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU