Sinemaseverler ünlü yönetmenin Netflix'teki kısa filmine bayıldı

"Karar: Harika, 5/5"

Britanyalı yazar Dahl'ın 1977 tarihli kısa öyküsünden uyarlanan film, prömiyerini 1 Eylül'de 80. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yaptı (Netflix)

Ünlü yazar Roald Dahl'ın meditasyondan elde edilen gücü anlatan kısa öyküsünün Netflix uyarlaması, izleyicilerden övgü dolu yorumlar aldı.

39 dakika uzunluğundaki Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü (The Wonderful Story of Henry Sugar), 27 Eylül'de yayın platformunda gösterime girdi.

Anderson 4 kısa öyküyü uyarladı

Film, 2009'da Dahl'ın Yaman Tilki'sini (Fantastic Mr. Fox) beyazperdeye taşıyan Amerikalı yönetmen Wes Anderson'ın uyarladığı 4 kısa öyküden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen ay birbiri ardına gösterime giren filmlerden 17 dakikalık Kuğu (The Swan) 28 Eylül'de, 17 dakikalık Fare Avcısı (The Rat Catcher) 29 Eylül'de ve 17 dakikalık Zehir (Poison) de 30 Eylül'de yayımlandı.

Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Rupert Friend, Ben Kingsley ve Richard Ayoade gibi yıldızlardan oluşan oyuncu kadrosu Anderson'ın kısa filmlerinde dönüşümlü olarak rol alıyor.

20 yıldır bu hayalle yaşıyor

Netflix, Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü'nün konusunu kısaca şöyle özetliyor:

Kumarda hile yapmanın sıra dışı yollarını öğrenmek isteyen zengin bir adamı konu alan popüler Roald Dahl öyküsü, Wes Anderson uyarlamasıyla karşınızda.

Netflix hayran sitesi Tudum'a göre, yönetmen Wes Anderson çocukluğundan beri Roald Dahl'ın öykülerinden büyülenmiş ve 20 yıldır Şeker Henry'yi uyarlamayı düşünüyormuş. 

Amerikalı yönetmen, başlangıçta Dahl'ın büyüleyici sözlerini kullanmadan hikayeyi nasıl anlatacağını bilemeyerek zorlandığını itiraf etmişti.

54 yaşındaki Anderson, Netflix'e şunları söylemişti:

Sonunda ilham anını yakaladığımda, fikir şuydu: 'Dahl'ın hikayeyi anlatma biçimiyle de hikayenin kendisiyle ilgilendiğim kadar ilgileniyorum.' Eğer bunu onun sözcüklerini, onun betimlemelerini kullanarak yaparsam, o zaman belki nasıl yapacağımı biliyorumdur.

Anderson, Dahl'ın 4 kısa öyküsünü cesur ve öngörülemez şekilde yeniden tasarlamak için yola çıktı.

Roald Dahl hayranları uyarlamaya bayıldı

Oyuncular, Dahl'ın sözlerini doğrudan seyirciye okurken, set parçaları da bir tiyatro oyunundaymış gibi sahneye girip çıkıyor ve Anderson'ın kendine özgü estetiğine yeni bir bakış açısı getiriyor.

1990'da hayatını kaybeden Roald Dahl'ın hayranları, uyarlama hakkında övgü dolu yorumlarda bulundu.

"Şiddetle tavsiye ederim"

Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü'nü izleyen bir sinemasever şöyle yazdı:

Oldum olası nasıl meditasyon yapılacağını anlamaya çalışmışımdır ve geçenlerde Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü'nü izledim, meditasyonun yapabilecekleri inanılmaz!

Bir başka izleyiciyse yorum yapmak için filmin bitmesini bile beklemedi:

Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü şu ana kadar harika. Altyazılı izlemenizi tavsiye ederim çünkü hikayeyi anlatmak için kelimeleri kullanma şekilleri çok güzel.

Bir hayran uyarlamaya "5 üzerinden 5" yıldız vererek şunları yazdı: 

Karar: Harika, 5/5. Görüntü olmadan sadece sesini dinleseniz bile son derece iyi vakit geçireceğinizden eminim.

Bir başka izleyici de şunları ekledi: 

Kurgu olmasına rağmen zihin eğitimi hakkında gerçekten ilgi çekici bir hikaye. Şiddetle tavsiye ederim.

Bir diğer izleyici de şöyle dedi:

Benedict Cumberbatch'in bir Wes Anderson filmine ya da bu durumda kısa filme eldiven gibi rahatça uyacağını biliyordum. Çok hızlı ilerliyor ama sağlam bir hikaye ve nefis görseller var. Lanet Netflix. 8/10.


Independent Türkçe, Daily Mail, Vox, Tudum

DAHA FAZLA HABER OKU