Çin'den kendi sporcularına Tiananmen sansürü

"1989 Asya Oyunları"

Lin Yuwei (solda) altın madalyayı kazanırken, takım arkadaşı Wu Yanni (sağda) müsabakadan menedildi (Twitter / @whyyoutouzhele)

Asya Oyunları'nda iki Çinli sporcunun forma numaraları 1989 Tiananmen Meydanı protestolarına gönderme olarak algılanınca, görüntüler sansürlendi. 

Ülkede Twitter'ın muadili olarak kullanılan sosyal medya platformu Weibo'da paylaşılan fotoğraflarda, Çinli atletler Lin Yuwei ve Wu Yanni'nin müsabakada kullandığı numaralar, 1989'daki olaylara gönderme olarak değerlendirildi.

Sporcuların, 100 metre engelli parkurunu tamamladıktan sonra birbirlerine sarıldıkları fotoğraflarda, Lin'in formasındaki 6 sayısıyla Wu'nun formasındaki 4 sayısı yan yana geldi. 

Bu da Çin'de sıklıkla Tiananmen Meydanı protestolarının tarihine gönderme olarak kullanılan "6/4" ifadesini akıllara getirdi. Weibo kullanıcılarından biri, paylaşıma "1989 Asya Oyunları" yorumunu da yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat gönderilerdeki fotoğraflar kısa süre için sansürlenerek, yerlerine gri kareler yerleştirildi. Öte yandan ülkedeki bazı haber sitelerinde fotoğrafların paylaşıldığı da görüldü. 

Sporcular ya da Pekin yönetimi, olaya ilişkin açıklama yapmadı. 

Çin'in Hangzhou kentinde 23 Eylül'de başlayan Asya Oyunları, 8 Ekim'de sonlanacak. 19'uncusu düzenlenen turnuvada Lin, 100 metre engellide altın madalyayı kazandı. 

Takım arkadaşı Wu ise yarışa start verilmeden başladığı için kırmızı kart aldı. Buna rağmen koşuda yer almasına izin verilen Çinli atlet, müsabakanın ardından diskalifiye edildi. Wu'nun yerine ikinci sıraya yükselerek gümüş madalyayı alan isim Hint sporcu Jyothi Yarraji oldu.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Wu'nun kırmızı kart almasına rağmen en başta diskalifiye edilmemesini, "Yarış yetkilileri, Çin'in yıldız sporcularından birini oyundan menetmekte gönülsüz davrandı" yorumuyla aktardı.

 

 

Wu ise Weibo üzerinden yaptığı paylaşımda diskalifiye edildiği için özür dileyerek "Sizi hayal kırıklığına uğrattım" ifadelerini kullandı.

Tiananmen Meydanı protestoları

15 Nisan 1989'da başlayıp 4 Haziran'a kadar süren ve odak noktası başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı olan hükümet karşıtı gösterilere güvenlik güçleri şiddet kullanarak müdahale etmişti.

Olaylarda kaç kişinin hayatını kaybettiğiyse hâlâ net olarak bilinmiyor. Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) resmi rakamlarına göre 200 sivil ve onlarca güvenlik personeli yaşamını yitirmiş, Batılı kaynaklardaysa onbinlerce kişinin öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Öte yandan ÇKP, Tiananmen Meydanı'ndaki olayların okullarda öğretilmesine ya da internette tartışılmasına karşı yoğun bir sansür uyguluyor. Ülkede merkezi yönetim tarafından sıkı şekilde denetlenen internette, yaşanan trajik olaya dair bilgi bulmak neredeyse imkansız.


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU