ABD ve Birleşik Krallık'ta Ukrayna'ya yardıma dair tartışmalar büyüyor

"ABD yardımı kesilirse bu Ukraynalılar için yıkıcı olur"

ABD yönetimi şu ana kadar Ukrayna'ya 43 milyar dolar askeri yardım gönderdi (Reuters)

Bir buçuk yılı aşkın süredir Batı ülkelerinden aldığı destekle Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna ordusu ABD'den gelen desteğin kesilmesi tehdidiyle karşı karşıya.

ABD'li yetkililer savaşın başından bu yana Kiev'e desteğin ne kadar sürmesi gerekiyorsa o kadar süreceği yönünde açıklamalar yapsa da, Cumhuriyetçi muhalefetin çoğunlukta olduğu Kongre'deki son paketten Ukrayna'ya gönderilecek paketin çıkarılması tartışma yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD hükümetinin kapanmasını önlemek için çıkarılan bütçe paketinde Ukrayna'ya gönderilecek silah yardımının yer almaması, Amerikan yardımının devamının garanti altına olmadığı şeklinde yorumlandı.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde üst düzey danışman olarak görev yapan Mark Cancian, "ABD yardımı kesilirse bu Ukraynalılar için yıkıcı olur. Ukrayna ordusu zayıflar ve sonrasında belki de çöker" ifadelerini kullandı.

Cancian, "Çatışma içindeki ordular, kullanılanları ve yok edilenleri yenilemek için sürekli olarak bir silah ve mühimmat akışına ihtiyaç duyar" diye konuştu.

ABD'de muhalefetteki Cumhuriyetçiler içinde Trump'a yakın bir grup Ukrayna'ya verilen askeri desteğin kesilmesi gerektiğini savunuyor.


Birleşik Krallık mühimmat sıkıntısı yaşıyor

ABD'de Ukrayna'ya gönderilen silah yardımıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Britanya ordusundan üst düzey bir yetkili ülkesinin Ukrayna'ya gönderecek savunma ekipmanının kalmadığını söyledi.

Üst düzey ordu yetkilisinin Telegraph'a yaptığı açıklama, eski savunma bakanı Ben Wallace'ın geçen ay istifa etmeden önce Ukrayna'ya 2,3 milyar sterlinlik bir yardım paketini Başbakan Sunak'a sunduğunu açıklamasının ardından geldi.

Birleşik Krallık'ın askeri yardım konusunda diğer ülkeleri cesaretlendirmesi gerektiğini belirten ordu yetkilisi, "Karşılayabileceğimizin hepsini verdik. Ukrayna'ya ekipman vermeye devam edeceğiz ancak şu anda hava savunma malzemesi ve top cephaneliğine ihtiyaçları var. Biz bunların tamamını tükettik" diye konuştu.

AB bakanları Kiev'de buluştu

Öte yandan Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, Ukrayna'ya olan desteklerini göstermek için dün Kiev'de bir araya geldi.

AB dış politika şefi Josep Borrell zirve öncesinde yaptığı açıklamada, 2024 boyunca Kiev'e 5,25 milyar dolarlık yardım paketi vermeyi planladıklarını açıkladı.

Ukrayna'yı kışa hazırlamak için destek çağrısı yapan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, "Geçen kış, Rusya Devlet Başkanı'nın bu savaşı yürüttüğü vahşi yolları gördük. Sahip olduğumuz her şeyi kullanarak bunu engellemeliyiz" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Telegraph, AFP, VOA

DAHA FAZLA HABER OKU