Göstergeler, en az 3 potansiyel adayın meclisteki 20 milletvekilinin oyunu alma eşiğini şimdiden geçtiğini ortaya koyuyor. Halkın oylarını toplama yolunu tercih eden bazı potansiyel adayların şansları ise net değil.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mısır Anayasası, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak bir adayın Temsilciler Meclisi'nin en az 20 üyesinin veya en az 15 vilayette oy kullanma hakkına sahip en az 25 bin vatandaşın desteğinin alınmasını şart koşuyor. Anayasaya göre her vilayetten en az bin destekçi bulunması gerekiyor.
Geçen haftadan itibaren Temsilciler Meclisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak isteyen milletvekilleri için öneri formları yazmaya başladı. Henüz adaylığını resmi olarak duyurmasa da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin adaylığını yüzlerce milletvekilinin destekleyeceği yönünde spekülasyonlar var. Birçok parti halihazırda onun adaylığını desteklediğini açıkladı.
Mısır Parlamentosu'nun ilk meclisi olan Temsilciler Meclisi'ndeki toplam 596 sandalyeden 316'sına sahip olan ve parlamento çoğunluğunu elinde bulunduran Ulusun Geleceği Partisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi’yi destekleyen partiler listesinin başında yer alıyor. Daha önce 50'den fazla Mısırlı parti Sisi'nin yeni cumhurbaşkanlığı dönemine adaylığını desteklediklerini açıklamıştı.
Meclis raporlarına göre, potansiyel aday olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Hazim Ömer, Temsilciler Meclisi üyelerinden 44’ünün desteğini aldı. Vefd Partisi Genel Başkanı Abdussanad Yamame de 20'den fazla milletvekilinin desteğini aldı. Bu arada Vefd Partisi’nin parlamentoda 26 sandalyesi bulunuyor. Raporlar ayrıca potansiyel aday, Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Ferid Zahran'ın, partisinin 7 sandalyesi olması ve Parlamentodaki bazı azınlık partilerinin desteğine sahip olması nedeniyle Temsilciler Meclisi'nin 20 üyesinin desteğini almayı başardığını belirtti.
Parlamenterlerin, parlamentoda milletvekili bulunmayan Anayasa Partisi’nin Genel Başkanı Cemile İsmail’i destekleyip desteklemeyeceği henüz belli değil. Potansiyel adaylardan Eski Milletvekili Ahmed Tantavi, destekçileriyle birlikte birçok vilayetteki kayıt bürolarına gidiyor. Ahmed Tantavi, iki gün önce basına yaptığı açıklamada, “Tüm parlamenterlerin desteğini alsam bile halktan imza toplama çalışmaları yaparım” dedi.
Tantavi, "X" platformundaki (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı bir blog yazısında şu ifadeleri kullandı: “Yüksek Seçim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı aleyhine Yüksek İdare Mahkemesi'ne iki adli itirazda bulundu. Kurulun amacı, herhangi bir tarafın veya kişinin engellemesi, zorlaması, gözdağı veya saldırganlığı olmaksızın her Mısır vatandaşının Cumhurbaşkanlığı için potansiyel adaylar arasından seçtiği kişiye vekaletname verme hakkının sağlanması için gerekli ve zorunlu her şeyi yapmaktır.”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylara destek için emlak kayıt bürolarında son birkaç gün içerisinde kayda değer bir yoğunluk yaşanırken, sosyal medyada yayılan fotoğraf ve video görüntülerinde görülen kalabalığın çoğu Cumhurbaşkanı Sisi'nin adaylığını desteklerken, diğer potansiyel adaylar da taraftarlarının kendilerine destek vermesini engelleyen "kısıtlamalardan" şikayetçi.
Muhalefetteki Sivil Demokratik Hareket, seçim takviminin “halkın imzasını toplamak isteyen adaylar için yetersiz” olduğunu söyledi. Hareket Facebook sayfasında yayınladığı bir açıklamada, halkın imzasının toplanması için gereken sürenin çok kısa olduğuna dikkat çekerek bu sürenin adayları etkisizleştirmeye yönelik bir girişim olduğu yönünde açık bir mesaj verdiğini kaydetti.
Sivil Demokratik Hareket’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Mevcut sürenin bu şekilde kısaltılması muhalefet adaylarının halkla iletişim kurmalarını engellemeyi amaçlayan bilinçli bir iradeyi ortaya koymaktadır.”
Milletvekili ve Dernekler ve Sivil Vakıflar Genel Federasyonu Başkanı Dr. Talat Abdülkavi ise, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak potansiyel adayların milletvekili desteği almaları ihtimaline şu yorumu yaptı: “Adaylık prosedürlerini tamamlamanın en kolay yolu.”
Adayın, aday olduğu pozisyonun değerine saygıdan dolayı, yasama kurumu üyelerinden siyasi destek alması gerektiğini söyleyen Abdulkavi, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Birçok parlamento bloğu bir süre önce kararlarını verdi. Pek çok partinin desteğinin, Mısır'daki yaşamın çehresini değiştirmeyi amaçlayan ulusal kalkınma projesini tamamlamak için Cumhurbaşkanı Sisi'nin lehine gitmesi doğaldı. Ancak bu, Meclis'te temsil edilen partilerin ‘özgürlük ve şeffaflık ortamında’ başka adaylar önermesine engel olmadı.”
Amerikan Üniversitesi'nden Siyaset Bilimci Prof. Dr. Noha Bekr, “25 bin imza almanın 20 milletvekinden destek almaktan daha zor göründüğünü" söyledi.
Bekr, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, anayasanın cumhurbaşkanlığı yarışına katılmak için parlamento veya halk desteği almak üzere iki yola izin verdiğini, halk desteği almayı tercih edenlerin en az 15 valilikten 25 bin imza toplamaları gerektiğini söyledi.
Bekr, "Öyle ki, oy alamayan adayların, oyları bölmek isteyenlerin, şöhret tutkunlarının ve ortaya çıkmak ve görünür olmak sevdasında olanların önü açılarak adaylık arzusu zaman kaybına dönüşmesin" dedi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.