Guardian: Cruise gemileri İstanbul'daki limanı mahvediyor

"Galataport içinde bulunduğu bölgeden bağımsız kapalı bir sirk gibi"

2022'de cruise gemileriyle İstanbul'a gelen turist sayısı 1 milyonu aşmıştı (AA)

Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesi, İstanbul'daki Galataport limanına demirleyen kruvaziyer gemilerini gündeme taşıdı.

Ruth Michaelson ve Cansu Yapıcı imzasını taşıyan haber, ""Devasa cruise gemileri İstanbul'daki limanı mahvediyor" başlığıyla yayımlandı.

"Galataport'un turizmde başarı hikayesi olarak açılmasından iki yıl sonra, limanın Türk sahil şeridini getirdiği halden herkes memnun değil" ifadelerinin kullanıldığı haberde, limana yanaşan devasa cruise gemilerinin yarattığı rahatsızlığa dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgedeki kafelerden birinde garson olarak çalışan Ali isimli bir yurttaş, limana demirleyen cruise gemileriyle ilgili, "Çok büyükler. Buraya geldiklerinde manzarayı tamamen kapatıyorlar" ifadelerini kullandı.

İki yıl önce 1,5 milyar euroluk bir projenin sonucunda ortaya çıkan Galataport, bir kilometrelik sahil hattında uygulanan dönüşümün sembolü olmuştu. 

Projeyle birlikte, 1940'larda inşa edilen eski postane binası, depolar ve feribot terminali yerini, içinde lüks restoranlar, bir otel, bir alışveriş merkezi ve lüks saat ve parfüm satan mağazaların bulunduğu bir komplekse bırakmıştı.

Bu duruma dikkat çeken Guardian'ın haberinde, limana yanaşan cruise gemilerinin bazı kent sakinlerine, İstanbul'un sahil şeridinin nasıl özelleştirildiğini hatırlattığı ifade edildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) projenin çevreye ve bölgenin sosyal dokusuna zarar vereceği iddiasıyla yaklaşık 20 yıl hukuki mücadele yürüttüğüne dikkat çekilen haberde, Galataport'un en büyük yatırımcısı olan Doğuş Holding'in sahibi Ferit Şahenk'in 2021'de söylediği, "1,2 kilometrelik bu sahil şeridi 200 yıldır halka kapalıydı. Şimdi onu açıyoruz" şeklindeki sözleri hatırlatıldı.


"Dışarı çıkacaksam önce cruise gemilerini kontrol ediyorum"

Projenin sahil şeridini halk açma iddiasına karşın, bugün oluşan durumda Galataport'un bir güvenlik bariyeri içinde yer aldığı ve cruise gemileriyle liman arasındaki metal duvarların Boğaz manzarasını kapattığı ifade edildi.

Galataport yakınlarında yaşayan 42 yaşındaki Nazlı Eğinlioğlu, "Bir kahve içmek için dışarı çıkacak olsam bile, önce cruise gemilerinin programını kontrol ediyorum. Limana geldikleri zaman, bariyerler koyuyorlar ve sahile erişiminiz olmuyor. Yüzen 5-6 katlı büyük apartmanlar gibiler. Her şeyi engelliyorlar" dedi.

Bölgeyi "kapalı bir site" olarak gördüğünü belirten Eğinlioğlu, "Fazla trafikten ve çok pahalı olmasından dolayı şehrin uzak durmaya çalıştığım bölgelerinden birine dönüştü. Çok hoş bir alan, temiz ve iyi yönetiliyor. Ancak duvarlarla kamusal alandan ayrılmış, içinde bulunduğu bölgeden bağımsız kapalı bir sirk gibi" diye konuştu.

Haberde bölgede yaşayan birçok kişinin keskin kira artışları nedeniyle taşınmak zorunda kaldıkları ve birçok apartmanın da pahalı ürünler satan iş yerlerine dönüştüğü belirtildi.

Eğinlioğlu, "Buna acımasız turizm deniyor. Şehrin büyük bölümünde, iş yerleri ve devlet kaynakları turistlere hizmet ediyor. Yerliler bunları karşılayacak güce sahip değil" ifadelerini kullandı.

Dünya Gazetesi'nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan edindiği bilgilere göre, 2022'de kruvaziyer yolcu sayısı 22 katına çıkarak 1 milyonu aşmıştı. Aynı dönemde kruvaziyer turizminde gemi sayısı 12 kat artış göstermişti.

Sadece geçen yılın ekimde, 2021 toplamından daha fazla kruvaziyer gemisi Türkiye limanlarına yanaşmış ve ekimde 155 kruvaziyer gemiyle 206 bin 484 yolcu ağırlanmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU