Filistin Devlet Başkanı Abbas neden onlarca büyükelçiyi emekliye sevk etti?

Bazıları "taze kan" yorumu yaparken bazıları da diplomatların performansından duyulan memnuniyetsizliğe işaret ediyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, iki hafta önce görevden alınan valileri onurlandırdı / Fotoğraf: Wafa Ajansı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Diplomatik Teşkilat Kanunu'nun 22'nci maddesini devreye sokarak Filistin Devleti'nin yurt dışındaki onlarca büyükelçisini emekliye ayırma kararı aldı.

Bu adım Abbas'ın iki hafta önce başlattığı görevden alma ve yetkililer arasında değişiklik kampanyası kapsamında geldi. Bu adım bazıları tarafından "taze kan değişikliği" olarak yorumlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diplomatik Teşkilat Kanunu'nun 22'nci maddesinde "Diplomatik teşkilat çalışanları 60 yaşını doldurduklarında emekliliğe sevk edilir" ifadesi yer alıyor.

Bu kanuna göre büyükelçilerin görev süresi istisnai olarak bir yıl süreyle uzatılabilirken, dışişleri bakanının tavsiyesi üzerine devlet başkanının onayıyla en fazla beş yıl süreyle yenilenebilir.

Yasal emeklilik yaşını aşmış 35'ten fazla büyükelçinin varlığı ve bazılarının 70 yaşın üzerinde olması nedeniyle bu uygulama neredeyse dondurulmuş durumda kaldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Başkan Abbas'ın talimatı üzerine "emeklilik yaşına ulaşmış veya bu yaşı aşan bazı büyükelçilere, kurallara uygun olarak emeklilik işlemlerine başlamaları" yönünde bilgi verdi.

Kanun, Filistin Devleti Başkanına ve Filistin Kurtuluş Örgütü Başkanına, "Büyükelçilerin, Dışişleri Bakanının önerisi üzerine Devlet Başkanı kararıyla Dışişleri Bakanlığı merkezine atanması, nakledilmesi veya iade edilmesi" yönünde hak tanıyor.

Söz konusu kanun, bir büyükelçinin görev yaptığı ülkedeki görev süresinin dört yılı aşmasını yasaklasa da Filistinli büyükelçilerin çoğunun görev süresi bu süreyi aştı.

Aynı ülkedeki bazı büyükelçilerin görev süresi 16 yılın üzerine çıktı. Kanun, "yurtdışındaki bir kurum çalışanının azami sürekli çalışma süresinin 10 yılı geçemeyeceğini" şart koşarken, büyükelçilerin çoğu bu süreyi aştı.

 
Taze kan

Independent Arabia'ya konuşan bilgi sahibi Filistinli kaynaklar, Başkan Abbas'ın Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'ye büyükelçiler arasında emeklilik yasasını devreye sokması yönünde talimat verdiğini söyledi.

Bu gelişme, Filistin Devleti'nin bazı büyükelçilerinin performansına ilişkin eleştiri ve şikayetlerin arttığı, bazılarının ise çalıştıkları ülkelerde skandallar işlediği bir dönemde ortaya çıktı.

Kaynaklar, emeklilik adımının "diplomatik teşkilata taze kan enjekte etmeyi ve işin doğasındaki değişim ışığında gençlere Filistin'i temsil etme fırsatı vermeyi amaçladığını" söylüyorlar.

Söz konusu kaynaklar, yeni bir dijital, kültürel ve popüler diplomasi çağına girildiği bir dönemde mevcut aşamanın diplomatik çalışmalarda genç liderlere ihtiyaç duyduğunu da ifade ettiler.

Kaynaklara göre mevcut Filistin büyükelçilerinin çoğu Filistin devrimi kuşağına ait ve mücadeleci konumlardan geliyor.
 

 
Normal prosedür

Independent Arabia'ya konuşan bazı büyükelçiler, emekliliğe ayırma yönündeki karardan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Bunun normal bir prosedür olduğunu, çok geç kalındığını ve çok önceden yapılması gerektiğini kaydettiler.

Filistin Devlet Başkanı 10 Ağustos'ta şok etkisi yaratan bir kararla 12 Filistinli valiyi görevden aldı. Önümüzdeki dönemde Filistin güvenlik teşkilatlarının liderlerini etkileyecek başka değişikliklere ilişkin beklentiler mevcut.

El Halil Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Bilal eş-Şevbeki, büyükelçilerin ve valilerin görevden alınması arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor.

Şevbeki'ye göre bu karar Başkan Abbas'a yakın önemli isimlerin Filistinli yetkililerin performansından duydukları memnuniyetsizlik ışığında geldi.

Şevbeki ayrıca bu değişikliklerin Fetih hareketi içindeki bazı akımlar, özellikle de görevden alınan Muhammed Dahlan arasındaki nüfuz ve güç mücadelesinin yoğunlaşması ışığında gerçekleştiğini ileri sürdü.

El Halil Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Başkanı, valileri ve büyükelçileri toplu olarak görevden almanın, yalnızca bazı unsurları dışlama ve çatışmayı önleme veya sınırlama arzusunu amaçlayabileceğini belirtti.

Emekli büyükelçi sayılarına ilişkin basında çıkan haberlerin ve sosyal medyada yapılan paylaşımların yayılmasıyla birlikte, Filistin Dışişleri Bakanlığı, "birtakım büyükelçilerin emeklilik prosedürlerinin başlatılmasına ilişkin herhangi bir sayı, tarih veya idari mekanizma yayınlanmadığını" açıkladı.

Bakanlık yaptığı açıklamada, sosyal medyada dolaşan iddiaların spekülasyondan ibaret olduğunu bildirdi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU