ABD'nin Irak'taki güvenlik hamleleri çeşitli soruları gündeme getiriyor

Suriye sınırındaki askeri güçlerin bir videosu kargaşaya neden oldu ve gözlemciler bunun Bağdat hükümetinin bilgisi dahilinde yapıldığını iddia etti

Amerikan askeri araçları Irak'ta özel bir görevde

Irak hükümeti, son birkaç gün içinde ülkede ABD güçlerinin hareket halinde olmadığına dair sürekli güvenceler veriyordu.

Ancak çok sayıda videoda aktarılanlar, bu güçlerin Suriye ile Irak arasında halihazırda bir hareket halinde olduğunu gösterdi.

Amerikan kuvvetlerinin bu hareketleri, Irak Savunma Bakanı Sabit el-Abbasi liderliğindeki yüksek rütbeli bir askeri heyetin Washington'u ziyaretinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Bu heyet, orduda, poliste, terörle mücadele birimlerinde ve istihbaratta üst düzey pozisyonlarda bulunan yetkililerden oluşuyordu.

Ziyaretin sonunda, taraflar arasındaki güvenlik koordinasyonunun devam etmesi, özellikle terörle mücadele ve gelecekteki dönemde Amerikan desteği aracılığıyla Irak kuvvetlerinin becerilerinin geliştirilmesi gerekliliği açıklandı.


Gerçekler farklı

Ancak bu karışıklığın ortasında, Irak Genelkurmay Başkanının sözcüsü Yahya Resul, Amerikan kuvvetlerinin Irak'ın birkaç şehrine yayıldığı yönündeki iddiaları reddetmekte ısrar etti ve bu konuda dolaşan bilgilerin gerçeklikle ilgisi olmadığını belirtti.

ABD kuvvetleri Irak'ta belirli yerlerde konumlanmıştır; bunlar, Bağdat'taki ABD büyükelçiliği, Bağdat Uluslararası Havaalanı civarı, Enbar ilindeki Ayn el-Esad üssü, Erbil'deki Harir üssü ve Erbil Uluslararası Havalimanı çevresidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilinmeyen amaçlar

Iraklı askeri uzman Maan el-Cuburi'ye göre, ABD'nin ülke içinde ve Suriye sınırlarında yaptığı hamlelerin, şimdiye kadar neyi amaçladığının belirlenemediğini, bununla birlikte her şeyin Bağdat hükümetinin bilgisi dahilinde gerçekleşti.

Cuburi, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Askeri hamleler, belirli bir olayın gerçekleşmesini gerektiren istihbarat bilgisi olduğu durumlarda meydana gelir ve bu olaya karşı gerekli tedbirlerin alınmasını veya belirli bir görevin yerine getirilmesini içerir. Bölgede savaş çıkması pek olası değil, çünkü bölgesel durum buna izin vermiyor ve bunun hiçbir gerekçesi yok, ama belirli operasyonlar olabilir. Amerikan kuvvetlerinin Irak'taki hareketi, yer değiştirme sürecinin bir parçası olabilir veya uzman bir kuvvetin ayrılıp ardından daha uzman başka bir kuvvetin gelebileceğine işaret edebilir.

Şu an için bir hareketlilik mevcuttur, ABD askeri kuvvetleri şimdiden Suriye sınırına yaklaşmıştır. Bölgedeki hareketler, milislerin varlığına ek olarak Amerikan-Rus çatışması ve Türk-İran çatışmasının ışığında değerlendirilmelidir. Bu hareketler doğal bir şekilde gerçekleşti ve herhangi bir karşı hamle endişesi yaşanmadı. Ayrıca veriler, Amerikan ve İranlı taraflar arasındaki anlaşma durumunun bedelsiz olmayacağını gösteriyor.


Dengenin oluşturulması

Cuburi, sözlerine şöyle devam etti:

ABD askeri hareketleri için pek çok olası senaryo var gibi görünüyor, ancak bunlar savaş düzeyine ulaşmadı, çünkü gözlemlenen hareketler küçük ve taktikseldir. Bu hareketler, Bağdat'ın onayı ve operasyonun güvence altına alınmasıyla birlikte, belirli bir bölgede mevcudiyet dayatma ve denge durumu yaratma olasılığını göstermektedir.

Irak hükümetine bağlı tüm silahlı kuvvetler ve grupların, Washington ile Bağdat arasındaki anlaşmaya aykırı herhangi bir operasyon gerçekleştiremeyeceği bir gerçektir. Bununla birlikte, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin Bağdat'a gerçekleştirdiği ziyaretin, Irak ve Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak tesadüfi olmadığını da biliyoruz.


Hedef İran

Iraklı siyaset bilimi uzmanı ve Mustansiriya Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan İsam el-Faili, ABD güçlerinin hareketliliğini şu şekilde analiz etti:

ABD'nin bölgedeki hamleleri, İran'ın nükleer bomba yapacağı korkusuyla İran'a yönelik olarak gerçekleşiyor. Ortadoğu'da nüfuz savaşı devam ediyor. Amerikan hamleleri belirli görevlerle ilişkilendirilmiştir, bu görevler Rus nüfuzunu etkisizleştirmekle ilgili değildir, aksine İran’ın nüfuzunu kırmakla ilgilidir. Bu, Amerikan kuvvetlerinin bölgeye ulaşan asker sayısı, silahlar ve Amerikan kuvvetleri ile Suriye Demokratik Güçleri arasında gerçekleşen askeri tatbikatlarda açıkça görüldü ve ayrıca bazı kaynaklar, bu tür tatbikatların Kürdistan ve Musul'un bazı bölgelerinde gerçekleştirileceğini belirtti. ABD askeri harekata hazırdır. ABD'nin, Irak topraklarındaki kuvvetlerinin, bölgedeki Amerikan birliklerinin değişim stratejisinin bir parçası olduğunu teyit etmesine rağmen fraklı bir strateji yürütme olasılığı vardır.


Suriye ile sınırı kapatma

Faili, sözlerine şöyle son verdi:

İran'ın yakın zamanda nükleer silah elde edeceği endişeleri bulunuyor ve bu, ABD için Irak'ı İsrail ile karşı karşıya getiren gizli bir bağ olarak görülüyor. Bu gizli bağ, Suriye, Lübnan ve Bağdat'taki grupları içeriyor. ABD, öncelikle sınırlardaki gizli bağı kesmek istiyor, Irak'taki silahlı gruplar gibi sorunu ele almak isteyen taraflarla anlaşmaya varmayı arzuluyor. ABD, Irak ile ilişkilerin yönünü değiştirmeyi planlıyor. Washington, Bağdat'ı askeri, güvenlik ve ekonomik bir ortak olarak görüyor, ancak bazı siyasi güçler Çin ve Rusya'nın kucağına düşmek istiyor.

    

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU