Eski Tayland Başbakanı Taksin meclisteki kilit oylamanın yapılacağı gün ülkeye dönüyor

Taylandlı milyarder, 15 yıllık sürgünün ardından geri dönmeye hazırlanıyor

(AFP)

Kızı, eski Tayland Başbakanı Taksin Şinavatra'nın gönüllü sürgüne son verip salı günü Tayland'a dönmeye hazırlandığını doğruladı. Bu eve dönüş, üç aydır devam eden siyasi çıkmazı çözmesi beklenen önemli bir parlamento oylamasıyla aynı vakte denk geliyor.

2001'den darbeyle devrildiği 2006'ya kadar başbakanlık yapan eski telekomünikasyon kralı, 2008'de yolsuzluk suçlamalarıyla hapis yatmamak için Tayland'ı terk ettiğinden bu yana kendi isteğiyle sürgünde yaşıyor.

Taksin'in dönünce hapis cezası alma riski sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taksin'in kızı Paetongtarn Şinavatra, Instagram'da "22 Ağustos Salı günü sabah 9'da babam Taksin'i Don Muang Havalimanı'ndan alacağım" dedi.

Kızı, Pheu Thai partisinin başbakan adaylarından biri.

Taksin'in dönüşü, kendisinin desteklediği Pheu Thai (Taylandlılar İçin) Partisi tarafından aday gösterilecek başbakan için parlamentoda yapılacak bir diğer oylamayla çakışacak.

Taksin'in desteklediği Pheu Thai Partisi, ilerici İleri Hareket Partisi'nin (Move Forward Party/MFP) gerisinde kalarak seçimlerde ikinci sırada yer almıştı.

Pheu Thai Partisi'nin başbakan adayı Srettha Thavisin'in bu göreve gelebilmesi için meclisin 500 milletvekilinden oluşan alt kanadı ve 250 üyeli senatoda çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

İlerici MFP seçimlerde en fazla sayıda milletvekilini çıkarsa da parti liderinin başbakanlık görevini üstlenmesi, ordunun hakimiyetindeki senato tarafından engellendi.

Taksin daha önce sağlık muayenesi gerekliliğini gerekçe göstererek dönüşünü 10 Ağustos sonrasına ertelemişti. Emniyet Genel Müdürü Yardımcısı Suraçate Hakparn'ın da teyit ettiği üzere, 74 yaşındaki Taksin'in gelişinin ardından hakkında yasal işlem başlatılacak.

Analizciler Taksin'in dönüşünün, Pheu Thai'nin ordu destekli partilerin desteğini aldıktan sonra, oylamada çoğunluğu elde etmek için siyasi partilerle bir anlaşma yaptığını gösterdiğini düşünüyor.

Kasetsart Üniversitesi Siyaset Bilimi Derneği Başkanı Tanaporn Sriyakul, "Taksin'in oylama günü geri dönmesi, Pheu Thai'nin başbakan adayının tek turda seçileceğinden emin olduğunu gösteriyor" dedi.

Taksin'le iltisaklı partiler 2001'den bu yana Tayland siyasetini domine etse de iki başbakanı askeri darbelerle, bir diğerini de mahkeme kararıyla kaybetti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU