Game of Thrones'un meşhur sahnesi meğer saçmalıktan ibaretmiş: "Benden sıfır"

Dizideki bu sahne gerçekten yaşansa, karakterler savaşın hemen başında kırılacak kılıçlarla baş başa kalacaktı

8 sezon boyunca devam eden dizi, tam 59 Emmy kazanmıştı (HB0)

HBO'nun en sevilen yapımlarından biri olan Game of Thrones, inandırıcı bir ortaçağ dünyası yaratmaya çalışsa da bir silah ustası dizinin bir detayı çok yanlış anladığını söylüyor. 

Karakterlerin kılıç ve yaylarla devlere, hatta ejderhalara karşı mücadele ettiği fantastik bir dünyada geçen Game of Thrones, savaşlarla doluydu.

Neredeyse her karakterin taşıdığı kılıç ve diğer silahlar, onların hayatta kalabilmesi için dizinin vazgeçilmez bir parçası olduğu gibi çoğu zaman her sahnenin de yıldızıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4. sezona gelindiğinde Ned Stark'ın kılıcının yeniden dövülmesi, Lannister'ın iktidara yükselişinin çok önemli bir unsuru olmuştu.

Tywin Lannister, Ned Stark'ın Valyria çeliğinden kılıcını eriterek biri Jamie Lannister, diğeri de Kral Joffery için olmak üzere iki yeni kılıca dönüştürmüştü.

Ancak Game of Thrones'daki yeniden dövme işleminin, göründüğü kadar doğru olmadığı ortaya çıktı. Insider'a konuşan ortaçağ silah ve zırh uzmanı Toby Capwell, dizide tasvir edilen işlemin Ned'in kılıcını tamamen yok edeceğini açıkladı. 

Capwell'e göre, kılıç gerçek hayatta dizideki gibi yeniden dövülmüş olsaydı inanılmaz derecede kırılgan hale gelecekti. Bu nedenle Tywin, savaşın hemen başında kırılacak bir silahla baş başa kalacaktı.

Bu yanlışlık nedeniyle Capwell, sahneye 10 üzerinden sıfır puan verdi.

"Hayır, bunu yapamazsınız. Bir kılıç bu şekilde yapılmaz, üzgünüm. Bir kılıcı eritip sonra da bir kalıba dökme fikri, ki onların yaptığı da bu, bunu yapamazsınız" diyen Capwell, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer demiri ya da çeliği sıvı hale indirgerseniz, istediğiniz tüm özellikleri kaybedersiniz. Demiri eritip bir kalıba dökerseniz, bu dökme demirdir ve gerçekten kırılgan hale gelir. Isıl işlem yapamazsınız.

Demirin karıştığı diğer maddelerden ayrılması için ısıtıldığını ancak asla tamamen eritilmediğini anlatan Capwell, sözlerini şöyle sürdürdü:

Demiri diğer tüm hurdadan ayıran kimyasal reaksiyon gerçekleşene kadar ısıtırsınız. Silah ustaları hiçbir şeyi asla tamamen eritmemeye çok ama çok dikkat eder. Yeni zırh yapmak için zırhı eritemezsiniz. Ekranda iyi görünmesi umurumda değil. Bu aptalca. Game of Thrones'un zırhla yaptığı bazı şeyleri seviyorum ama bu bir başarısızlık. Benden sıfır.


Independent Türkçe, Insider, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU