Son zamanlarda, İran ve ABD arasındaki hareketler arttı ve bu da olası bir çatışma veya gerginlik durumunu işaret ediyor.
İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Körfez'de askeri güç gösterisini artırarak, deniz birimlerine insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzeler sağladığını duyurdu.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Musa adasında tatbikat yaptı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İran'ın hareketleri ile eş zamanlı olarak, ABD iki yol izledi: Birincisi, İran'ı caydırmak için Körfez'de ABD takviyeleri.
ABD Donanması'ndan 3 binden fazla denizci ve deniz piyadesi, son zamanlarda İran tarafından taciz edilen ve gemilerine el konulan ticari gemilere yanıt olarak Kızıldeniz'e ulaştı.
ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'na (CENTCOM) göre, İran 2019'dan beri Körfez'den geçen birkaç gemiyi alıkoydu ve durdurdu.
Bu, Washington'un İran nükleer anlaşmasından çekilmesi ve komşu Körfez ülkeleri karşısında gücünü sergilemek için bir girişimdi.
Ancak, İran ve Körfez Arap ülkeleri arasındaki yakınlaşmanın ardından, son zamanlarda askeri takviyeler ve güç gösterileri tartışmalara yol açtı.
Ayrıca Washington, Barack Obama yönetiminden bu yana izlediği ve Joe Biden yönetimiyle artan doğuya yönelme stratejisi ışığında, bölgenin etkileşimlerine yıllarca kayıtsız kaldıktan sonra, bölgesel deniz güvenliğine olan ilgisini vurgulamak istiyordu.
Bu da ABD'nin Ortadoğu'ya olan ilgisinin azalmasına ve Afganistan'dan çekilmesi ve Irak'taki ABD güçlerinin ve Körfez'deki bazı askeri üslerin azaltılmasıyla teyit edilen kademeli bir geri çekilmenin başlamasına yol açtı.
Köprünün altından çok sular aktı. Öyle ki başta enerji dosyası, petrol fiyatları ve üretim hacmi olmak üzere ABD'den farklı ekonomik, siyasi ve diplomatik politikalar izleyen Suudi Arabistan başta olmak üzere bölgedeki bazı ülkelerle Washington arasındaki ilişkiler soğudu.
İran ve bazı Körfez ülkeleri de yakınlaştı. En önemli olay, Pekin'in arabuluculuğuyla Tahran ve Riyad arasında barış anlaşması imzalanmasıydı.
Bu, ABD'nin çekilmesi ve ardından geleneksel siyasi ve güvenlik rolünden çekilmesi karşısında Çin'in ABD'nin nüfuz ve çıkar bölgesi Ortadoğu'ya olan ilgisinin arttığını gösteriyor.
ABD, son olarak pozisyonunu değiştirdi ve Körfez'de neler olup bittiğine yeniden ilgi gösterdi.
Savunma yetkilileri, İran'ın ticari gemileri ele geçirme girişimlerine yanıt olarak ABD kuvvetlerinin bir kısmının bölgeye ulaştığını söyledi.
Pentagon, düzinelerce F-35 savaş uçağının yanı sıra F-16 ve A-10 savaş uçakları ve deniz güdümlü füze muhriplerine ek olarak ek helikopterler ve çıkarma gemileri göndermeyi planladığını da duyurdu.
Ayrıca Hürmüz Boğazı ve çevresindeki ortak devriyelerin yoğunlaştırılacağını söyledi.
ABD'nin son ilgisi, birkaç nedene dayanabilir. Bunlardan biri, 2015 İran nükleer anlaşmasından kaynaklanan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geçen ekim ayında sona ermesi.
ABD, şu ana kadar yeni bir anlaşmaya varamadı, ancak bazı Batı medya kuruluşları, gizli anlaşmalara dair sızıntılar yayımladı.
Bu anlaşmaların sonuçları henüz belli değil. ABD'nin son hareketlerinin amacı, İran'a karşı bir tür sertlik ve caydırıcılık göstermek olabilir.
ABD'nin diğer bir yolu, Suudi Arabistan ile bazı anlaşmalara dayanıyordu. Bu anlaşmalar, Sudan krizinin çözümü ve Amerikalı diplomatların Riyad'a ziyaretleri ile ilgiliydi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretten sadece birkaç hafta sonra Riyad'a yaptığı ziyaretle, üst düzey bir ziyaret daha yaptı.
ABD'nin Riyad'a yönelik diplomasisi, Suudi Arabistan'ın bağımsız siyasi kararlar alması, Washington'un taleplerine uymaması, bağımsız petrol politikaları izlemesi ve güvenlik tehditlerini kendi başına ele almasıyla bir süredir soğumuştu.
Sonunda, Suudi Arabistan'ın dış politikası, Washington'un Ortadoğu'daki rolünü yeniden düşünmesine yol açtı. Washington, Pekin'in bölgeye alternatif bir diplomatik arabulucu ve güvenlik destek kaynağı olarak görülmesini önlemek için dikkatli davranmaya başladı.
Bu nedenle, Suudi Arabistan'ın son dış politikası, uluslararası ortaklarını genişletmesi ve güvenlik tehditlerini kendi başına ele almasıyla, Washington'u bölgeyle olan bağlantılarını yeniden gözden geçirmeye zorladı.
Bu nedenle, Arap Körfezi'ndeki ABD takviye kuvvetlerinin ve ABD diplomatlarının bölgeye mekik diplomatik ziyaretlerinin ister bölgesel ister uluslararası düzeyde olsun, nihai olarak Suudi rolü tarafından motive edildiği söylenebilir.
Biden yönetiminin bölgeye ve sorunlarıyla ilgili ana itici gücü İran değildi. İran'ın Körfez'deki davranışı, Biden yönetiminin gelmesinden bu yana değişmedi.
Bu, ABD'nin bölgesel diplomatik ve güvenlik rolüne yeniden bağlanmak ve Körfez ülkeleri ile ortaklıklarını yeniden güçlendirmek istediğini gösteriyor.
Bu nedenle, ABD'nin son hareketleri, Körfez ülkelerine güvence ve ortaklık mesajları göndermek ve bölgedeki stratejik rakiplerine boşluk bırakmayacağız mesajı göndermek içindir.
Bu, Biden yönetiminin, Riyad'ın bölgede oynadığı önemli rol ve yeni küresel sahnede konumu göz önüne alındığında, Suudi Arabistan ile ortaklığını derinleştirmeye ve genişletmeye çalıştığını gösteriyor.
Independent Arabia