Taksi Şoförü'nün devamını çekmeye çalışan De Niro bir türlü başaramıyor

Scorsese klasiğinin devamının gelmemesinin çok net bir sebebi var

Filmde, başroldeki De Niro'ya Jodie Fosterve Cybill Shepherd eşlik etmişti (Columbia Pictures)

Şimdiye kadar yapılmış en iyi filmlerden biri olarak görülen Taksi Şoförü, Martin Scorsese ve Robert De Niro'nun efsanevi işbirliklerinin doruk noktası kabul ediliyor.

Vietnam Savaşı sonrası paranoyasını yansıtışı ve New York gecelerinin hipnotik tasviri sayesinde başyapıt olarak nitelendirilen film, 1976'da gösterime girmesinde neredeyse 50 yıl sonra bile eleştirmenlerin favorileri arasında yer alıyor.

De Niro'nun Travis Bickle merakı

Sıkı sinefiller için Taksi Şoförü'nün olası bir devam filmi kutsala saygısızlıkla eşdeğer gibi görülse de spekülasyonlar hiç bitmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatta şaşırtıcı şekilde devam filmini en çok destekleyen, filmin unutulmaz ana karakteri Travis Bickle'ı canlandıran Robert De Niro oldu.

79 yaşındaki aktör düzenli olarak filmin yönetmeni Scorsese ve senaristi Paul Schrader'a bu fikri savundu.

De Niro, ilk kez 1990'larda bir devam filmi olasılığından bahsetmiş ve sonraki yıllarda bu ilgisini birçok kez tekrarlamıştı. 

2005'te Kızgın Boğa'nın (Raging Bull) 25. yıldönümü gösterimi sırasında, De Niro'nun "daha yaşlı bir Travis Bickle'ın yer aldığı bir hikayenin geliştirilmekte olduğunu" doğrulamasıyla bir dönüm noktası yaşanmıştı.

Aktör günler sonra Scorsese'yle "Taksi Şoförü'nün devamı denilebilecek bir şey" üzerinde tartıştıklarını söyleyerek bu açıklamayı teyit etmişti. 

De Niro, yıllar sonra Guardian'a verdiği röportajda, Travis'i yeniden canlandırmak istemesinin nedenini şöyle açıklamıştı:

Travis'in bugün nerede olduğunu görmek isterim. Adamda bir şeyler vardı: Tüm o öfke ve yabancılaşma, şehrin size yapabilecekleri bunlar. Yani Marty ve ben New Yorkluyuz ve biz bile yabancılaşmış hissedebiliriz.

Projenin netleşmesi için 2010 Berlin Film Festivali'ne kadar beklemek gerekti. Prestijli etkinlik De Niro, Scorsese ve Lars von Trier'in bir devam filmi çekeceği söylentileriyle çalkalanıyordu.

"Şimdiye kadar duyduğum en aptalca fikir"

Scorsese'nin "Bob De Niro ve ben o dünyayla ilgili bir şey hakkında konuşuyoruz. Buna hiç şüphe yok" açıklaması, devam filminin gerçekten de ufukta göründüğünü göstermişti.

Bu duyurudan beri 13 yıl geçti ve Taksi Şoförü 2 hâlâ hayalden ibaret. Bunun pek çok nedeni olsa da en büyüğü, ilk filmin senaristi Paul Schrader'ın devam filmi fikrine karşı duyduğu küçümseme.

Scorsese, Schrader'a De Niro'nun başka bir film yapmak istediğini söylediğinde, şu yanıtı almıştı:

Bu şimdiye kadar duyduğum en aptalca fikir.

2019'da GQ'ya verdiği röportajda Robert De Niro'ya da devam filminin hâlâ gündemde olup olmadığı sorulmuştu. Sözlerine "Hayır" diyerek başlayan De Niro ancak iki cümle sonra "Göreceğiz" diyerek açık kapı bırakmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Collider

DAHA FAZLA HABER OKU