Zelenski: Cidde konferansındaki heyetimiz barış için önerilen bir formül üzerinde çalışıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskİ 42 ülkenin Ulusal Güvenlik Danışmanları ile çalıştığını açıkladı

Fotoğraf: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna heyetinin, Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bir barış formülü önerisi geliştirmek için 42 ülkenin Ulusal Güvenlik Danışmanları ile çalıştığını duyurdu.

Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasında barış konulu toplantıya katılan Ukrayna heyetinin yoğun çaba sarf ettiğini vurguladı.

Kahire merkezli ANA’da yer alan habere göre, Zelenskiy “Toplantıya farklı kıtalardan 42 ülke katılıyor olsa da uluslararası hukukun üstün olduğu konusunda herkes hemfikir” ifadelerini kullandı.

Ukraynalı lider, Cidde’deki toplantının oturum aralarında, ortaklarla uluslararası hukuka dayalı düzeni yeniden tesis etmenin önemini vurgulayarak, ikili müzakerelerin yürütülmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Yaklaşık 18 ay önce başlayan Ukrayna krizine ilişkin olarak dün Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde, barışı sağlamaya yönelik birleşik bir vizyon bulma çabasıyla ‘Ukrayna Barış Formülü’ konulu Ulusal Güvenlik Danışmanları Toplantısı’ başladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan analistler, ‘durgun sulara taş atmak’ olarak nitelendirdikleri toplantıda, tüm dünyayı etkileyen Ukrayna krizinin çözümü için sunulan tüm girişimleri netleştiren önemli bir yol haritasına ulaşılmasını bekliyor.

Analistler, bu toplantının Cidde’de düzenlenmesi ve geniş uluslararası katılım olmasının, Doğu ile Batı arasındaki ‘denge’ olarak Suudi Arabistan’ın uluslararası sahnedeki etkili ve aktif rolünü vurguladığına dikkat çekti.

 

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU