Akıl ikizini seçmek

Farklı ve nitelikli kutuplaşmayı kabul etmenin, büyük bir kalp, anlaşmazlık ve eleştiriyi kabul etme erdemine sahip olmayı gerektirdiğini belirtmekte fayda var

Fotoğraf: Markus Spiske/Unsplash

Yönetim literatüründe sıklıkla tekrarlanan ünlü bir deyiş vardır:

Eğer bir yönetici, astıyla tüm konularda sürekli aynı fikirdeyse, ikisinden birinin işyerinde kalmasına gerek yoktur.

Bu fikir ilkenin, ekip çalışması olduğu ve olaylara farklı açılardan bakabilme yeteneklerine dayandığı ayrıca yeni ve kaliteli izler bırakma gerçeğinden kaynaklanır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eğer astlar, yöneticilerini amansız bir şekilde desteklemeye devam ederse, muhtemelen sahtekarlık, korku veya çeşitli insan akıllarının karışımında bir dengesizlik ile karşı karşıya kalırız.

Bu nedenle şirketler, birçok sosyal kesimden seçkinleri içeren bir ortam yaratarak 'çok uluslu' olmaktan gurur duyarlar.

Bazıları kendilerine her şeyiyle benzeyen, 'akıl ikizi' olarak adlandırdığım kişileri önemsiyor, hatta onlardan birini bulunca sevinip hemen işe alıyor.

Yönetici, genç astının cevaplarında onun 'kendine ait görüşleri' olduğunu ya da güçlü bir özgüvene sahip olduğunu anladığı için kaç kişiyi ilk iş görüşmesinde reddedip her konuda kendisiyle aynı fikirde olan diğer adayı tercih etmiştir.

Arap ülkelerinde karşılaştığımız zorluklardan biri de diğerlerinin her konuda kendilerine benzemesi beklentisi.

Lehçelerini, sınıflarını, aşiretlerini, mezheplerini araştırıp, insanın azametinin ve gücünün fikri, dinî ve şeklî farklılıklarından kaynaklandığını, hatta azim eşitsizliğinin zahirinde azap, bâtınında ise rahmet olduğunu unutanlar var.

Birinin azminin düşük olması onu rutin bir görevi veya işi kabul etmeye itebilir.

Şayet insanların hırsları aynı olsaydı her şey için boğuşurlardı.

İlgi farklılıkları, zihinleri hayatın ekip çalışmasını tamamlayan çeşitli yönlerine odaklanmaya sevk eder.

Her sektördeki ilgi alanlarımızı bir araya getirmek, kişiliklerimizin kopyalarını yaratır.

Yaratıcılık ruhunun kademeli olarak yok olmasına yol açar.

Bu nedenle, çalışma ortamları, işlerin nasıl gittiğini ve farklı geçmişlere sahip insanların çalışma ortamlarında nasıl davrandıklarını görmek için kendilerinden farklı insanlarla temasa geçmek için büyük kurumlara yeni gelenler ve eskiler arasında erken bir idari rotasyona başvurur.

Bu nedenle tüm hayatını tek bir çalışma ortamında geçiren birey övülmez.

Çünkü bireyi rafine eden, güçlendiren, herkesle rahatça çalışabilme dokunulmazlığı sağlayan çeşitli çalışma ortamlarıyla o temastan mahrum kalmıştır.

Farklı ve nitelikli kutuplaşmayı kabul etmenin, büyük bir kalp, anlaşmazlık ve eleştiriyi kabul etme erdemine sahip olmayı gerektirdiğini belirtmekte fayda var.

Söylendiği gibi ihtilafımız rahmettir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU