Suriyelilerin mezuniyet partilerinde "sanal an" karşılığında dolar alınıyor

Zor ekonomik koşullarda öğrencilerin aileleri giyim ve fotoğraf masraflarını karşılıyor

Suriye üniversitelerinde mezuniyet kutlamaları fotoğrafçılık mesleğini canlandırdı ve fotoğrafçılığa talep arttı / Fotoğraf: Independent Arabia

Savaş yılları ve sonrası, sanki bu süreçte yaptıkları her şey, o dönemde yollara ve evlere yayılan korku ve ölüme bir tepkiymiş gibi, Suriyeliler arasında olmayan gelenek ve görenekleri beraberinde getirdi.

Bu süreçte gelecekleri de dahil her şey bilinmez hale geldi.

Ayrıca, sınavlardan sonra başarı gibi aşırı duygu ve kendilerini kanıtlama çabası içinde bazı anlar yaşamaktan başka bir şeyleri yoktu.

Genel olarak öğrencilerin ve özel olarak üniversite öğrencilerinin başarısının kutlanması, ülkede benzeri görülmemiş enflasyonun ışığında bazı muhteşem ve maliyetli adımların ardından dikkat çekici ve alışılmadık bir şekilde ortaya çıktı.

Bu adımlar, lisansüstünün bazı bölümleri dışında savaştan önce bulunmuyordu.

Bu yeni adetler, belirli anların gereklerini yerine getirmek için bazı mesleklerin yeniden canlanmasını ve sahiplerine yeni geçim kapılarının açılmasını da sağlamış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mezuniyet nakışı/süslemesi

Tıp Fakültesi'nde beşinci sınıfta olan Yara sınavlarına girmeye devam ederken sınavlardan birinden dönerken kendine biraz zaman ayırmaya çalışarak dikişe gidiyor.

Çünkü bir ay sonraki mezuniyetine hazırlanırken mezuniyet kepi ve şalı üzerine nakış işlemek istiyor.

Her mezun için atılması zorunlu hale gelen bir adım. Daha önce, tezlerini jüri önünde tartışma ritüelleri nedeniyle lisansüstü öğrencileri dışındakiler için böyle bir tören yoktu.

Geçen yıllarda kep ve şal, çizilerek veya işlenerek değiştirildi. Her bir uzmanlığın kendi şekli var.

Bu nedenle diş hekimi, adını yazsa da yazmasa da kepine diş şekli çizer.

Doktor stetoskopu veya tıp amblemini kepine çizerken avukat adalet terazisini işler. Bazı kızlar ise şapkalarına güller, kelebekler ve başka şekiller işler.
Kusayr'dan Humus'un batı kırsalındaki başka bir bölgeye göç eden Lamia da bundan bahsediyor.

Lamia, "Yeni mekanına yerleşip atölyesini yeniden açtığını, yılın bu zamanında iş yükünün çok olduğunu, her branştan üniversite öğrencisinin mezuniyet kepini ve şalını işlemek için buraya geldiğini ve bazılarının üzerinde işlemeler olan bir mezuniyet cübbesi istediğini" belirtiyor.

Lamia, açıklamalarına şöyle devam etti, "Her öğrenci (özellikle kız öğrenciler) üzerlerine özel işlemeler istediği için önceden hazır bir takım yapamıyoruz. Suriye'de nakış ipliği tasarlama konusunda uzmanlaşmış, bilgisayarda belirli bir elektronik programa sahip olan yalnızca iki kişi olduğundan ve bunlar Şam ve Halep'te olduğundan, istedikleri vakitte teslim edebilmek için siparişleri erken almak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.


Seçeneksiz bir yol

Masasının arkasında oturan Lamia, arkasındaki nakış makinesinin elektriğinin gelmesini beklerken gülümseyerek, "Son yıllarda Suriyeliler kutlamalarda, diğer konularda, düğünlerden, fast food restoranlarının yaygınlaşmasına ve tek tip kıyafet ihtiyacına, Hıristiyanların ayinleri ve vaftiz törenlerine kadar birbirini taklit ederken mesleğim gelişti. Habersiz ama bizim için karlı bir yarışmada birbirlerini taklit etmek için yarışan üniversite öğrencileri de mesleğimin gelişmesine katkı sağladı" dedi.

Öğrenci Yara'nın şu açıklamaları bu durumu açık şekilde yansıtıyor:

Artık bu detayları seçmek bize ait değil. Daha ziyade mezun olan her öğrenci için zorunlu hale geldi. Hafızamı korumak için basit bir şey seçmeye çalıştım.


Geçen yıl Eğitim Fakültesi'nden mezun olan Hulud, mezuniyeti sırasında çekilmiş fotoğraflarına göz atıyor ve onun için arkadaşlarını ve akrabalarını davet ettiği bir parti veriyor.

Hulud, üniversitedeyken ve parti sırasında fotoğrafını çekmesi için özel bir fotoğrafçı ile anlaştı.

Bu konuda Hulud, "Mezuniyetini bu şekilde kutlayan akranlarımdan daha aşağı değilim. Bugün herkes bunu yapıyor ve herkesin görmesi için sosyal medyada paylaşıyor" ifadelerini kullandı.


Fotoğraf temel husus

Fotoğrafçılık, Suriye'de son yıllarda gelişen mesleklerden biri ve mezuniyet törenleri, o dönemde bu mesleğe bir ferahlık getirdi ve üzerindeki iş yükünü artırdı.

Bir süre önce Suriye dışına seyahat eden Michel, atölyesinde çok sayıda genci çalıştırdığı için stüdyosunun hala açık olduğunu söylüyor.

Michel, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Mezuniyet partileri geldi, işlerimiz yoğunlaştı ve bizim zamanımız daraldı. Mezuniyet partisini videoya almak için size gelen birini geri çeviremezsiniz. Ancak bu iş yükü, çoğu zaman onlara fotoğraflarını vermekte gecikmemize neden oluyor, çünkü bazıları fotoğraflarla yetinmeyip promosyon istiyor.
 

Suriyeli üniversite öğrencilerinin çoğu mezuniyet günlerinde kendi şapka ve şallarını işlemeye çalışıyor.jpg
Suriyeli üniversite öğrencilerinin çoğu mezuniyet günlerinde kendi şapka ve şallarını işlemeye çalışıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Fotoğraf seansının maliyetine gelince, fiyatlar fotoğrafçıdan fotoğrafçıya değişir.

Michel gibi bir profesyonel için mezuniyet töreni için fotoğraf seansı 500 bin Suriye lirasını (yaklaşık 50 ABD dolarını) buluyor.

Yüksek lisans öğrencisinin üzerinde çalıştığı diğer detaylarla karşılaştırıldığında çok büyük bir maliyet.

Ancak biraz araştırmayla öğrenci daha ucuza ya da fotoğrafçılıkta amatör olan bir fotoğrafçı bulabilirken, bazıları ona olan güveninden ya da toplumsal açıdan değerli olan bir isme başvuruyor.

Yara, "Böyle bir meblağı karşılayamam, bu yüzden Tıp Fakültesi'nde fotoğrafçılık hobisi olan ve sınıf arkadaşlarına yardımcı olan bir meslektaşımla belli bir sayı için sadece 100 bin Suriye lirası (10 $) gibi sembolik bir bedel karşılığında anlaştım. Facebook sayfasından fotoğraflarının Güzel ve yüksek kalitede olduğu anlaşılıyor" dedi.


Abartı

Buradaki kutlamalar mezuniyetle sınırlı değil. Restoranlar, giyim ve kumaş mağazaları veya Suriye'nin yaşadığı ekonomik enflasyon ışığında küçük maliyetlerle özel kıyafetler dikmek için terziler, paketleme, fotoğraflama ve tatlıların yanı sıra birçok alan etkilendi.

Ebeveynler, maddi nedenlerle ya destekleyici ya da nispeten karşı olduklarından, bu adımda önemli bir role sahip. Ancak bu maddi nedenler bile işi sonuna kadar tamamlamaya veya en azından kep ve şal üzerinde çalışmaya, fotoğraf çekimi ve biraz misafirperverliğe engel olmayacak.

Burada bu yıl avukat olarak mezun olacak olan İsam, "Maddi durumumuz görece iyi olmasa da ailem mezuniyet törenim için bir miktar para ayırarak bana destek oldu. Bazı insanlar mezuniyetlerini bir düğün kutlar gibi kutlarlar. Diğer bir kısmı ise mezun olan öğrenciler arasında gelenek haline gelen bazı detayları aşamaz" şeklinde konuştu.

Günümüzde kutlama sadece üniversite öğrencilerinin mezuniyetiyle sınırlı kalmayıp ilk ve orta öğretim kademeleri gibi alt eğitim kademelerine de yayılıyor ve bazıları küçük çocuklarının bir sınıftan diğerine geçişini kutlamaktan büyük gurur duyuyor.

İlk ve orta öğretimdeki başarı evrelerinde insanlara şeker dağıtmak yetmiyor, kimileri kutlamalarda kurşun sıkmaya kadar gidiyor ki bu her yıl can kaybına neden oluyor.
 


Hafıza ve değer

Sosyal medya bu konuyla ilgili bir ihtiyaç yaratarak bu yeni kültürün yayılmasına ve tanıtımına katkıda bulundu. Fotoğrafçı, fotoğrafları br an önce tamamlamazsa cep telefonuyla çektiklerini paylaşma peşine düşer.

Bazıları en iyi biçimde ortaya çıkmayı bekler ve bu konuda "Michel Lacroix" The Cult of Feelings adlı kitabında şunları söyler:

İnsanların görüntü kültüründen beklediği eğlence, yoğun duygulara yönelik açık bir önyargıyı ortaya koyuyor. Tehlikeler karşısında insanın varlığının gerçekliğini hissetmesinin yollarından biri belki de bu.


Bu imkanların ışığında, anılar oluşturma ihtiyacı arttı, ancak öğrenciler onları oluşturmadan önce onlara hazırlanmak için zaman harcıyorlar.

Asıl soru şu:

Bu anları gerçekten yaşıyorlar mı ve hissediyorlar mı, yoksa bunu gerçekte, etki alanını genişleten ve büyük ölçekte hayranlık ve kabul görmeye tabi kılarak birçok kişiyi daha benmerkezci hissetmeye teşvik eden sanal dünyada yaşamaya hazırlanmak için mi yapıyorlar?


Yoksa savaş, insanı normal ve doğal kabul edilen bazı detayları yaşamaya, duygusal aşırılık ve başarıyı abartmayla yüklü anlara iten, böylece bireyin kendi varlığının değerli olduğunu hissetmesine neden olan bir olgu mu?

Yaptığı her şeyin bir değeri olduğu duygusuyla mı yapıyor yoksa iletişim araçları ona her yıl arşivini hatırlattığında yaşadığı başkalarından daha yüksek bir değer mi arıyor?

O zamanlar keyif aldığı ilgi balonunu bir an hatırlar ve o balonu gerçekten yaşamadan uçup gider, daha çok bir arşiv resmi ve çoğu zaman yapmacık bir gülümsemeyle kalır.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU