İsrail, ordusunun yeterliliği konusunda endişeli

Moody's büyük riskler konusunda uyarıda bulunurken nükleer alanında çalışmalar yürüten bilim insanları, hükümeti istifa etmekle tehdit etti

İsrailli yedek askerler, Tel Aviv'deki tartışmalı yargı reformuna tepki olarak orduya hizmet etmeyi reddeden bir bildirge imzaladılar / Fotoğraf: AP

İsrail, Hava Kuvvetleri'ndeki 600 yedek subayın, İsrail'i eşi benzeri görülmemiş bir kaosa ve bölünmeye sürükleyen tartışmalı yargı reformunun onaylanmasını protesto etmek için ‘kalıcı olarak’ hizmet etmeyi bırakması tartışmalara neden oldu. Tel Aviv yönetimi, ordusunun yeterliliği konusunda endişeli görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Savunma Bakanı Yaov Gallant, önümüzdeki pazartesi günü Knesset'teki (parlamento) Dışişleri ve Güvenlik Komitesi üyelerini ordudaki krizi tartışmak için ‘gizli bir toplantıya’ çağırdı.

Walla haber sitesi, Knesset üyelerinin Tel Aviv'deki İsrail Savunma Bakanlığı karargahında davet edildiği toplantının, yedek ordu subaylarının İsrail'deki Yüksek Mahkeme başta olmak üzere yargı yasalarının değiştirilmesine karşı protestolarıyla ilgili krizin görüşülmesine ayrıldığını bildirdi.

İsrail'deki krizin, sendikaların kısmen grev yapması ve İşçi Sendikası'nın tamamen kapatma tehditleri de göz önüne alındığında sadece ordu ile sınırlı olmadığı görünüyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İsrail ekonomisine ve güvenlik durumuna yönelik ‘olumsuz sonuçlar’ ve ‘önemli riskler’ konusunda uyardı.

Diğer yandan hükümete yeni bir şok olarak, İsrail Atom Enerjisi Komisyonu'ndaki bir dizi üst düzey bilim insanı Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından dayatılan yargı reformunu protesto etmek için istifa etme tehdidinde bulundu. İsrail Kanal 13 televizyonu, söz konusu bilim insanlarının ‘İsrail'in nükleer kapasitesini geliştirmekten sorumlu’ onlarca üst düzey uzman arasında yer aldığını bildirdi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU