AFP: Mahsa Emini gösterilerinden 10 ay sonra sürgündeki İranlı Kürtlerin geleceği belirsiz

Gösterilerin ardından çok sayıda İranlı Kürdün Kuzey Irak'a göç ettiği düşünülüyor

Amini'nin ölümüyle başlayan gösterilerde "kadın, yaşam, özgürlük" sloganı öne çıkmıştı (AFP)

İran'da ahlak polisinin başörtüsü takmadığı için öldürdüğü Mahsa Emini'nin ölümüyle başlayan protestoların üzerinden 10 ay geçti.

Fransa merkezli haber ajansı AFP, sokak gösterilerinin ardından İran'ı terk etmek zorunda kalan Kürtlerin durumunu mercek altına aldı.

Mahsa Emini'nin öldürülmesinin ardından sokağa çıkan yüzbinlerce kişiden biri olan 17 yaşındaki Sarina AFP'ye yaptığı açıklamada Kuzey Irak'a taşındığını ve dikkat çekmeden hayatına devam etmeye çalıştığını söyledi.

Erbil sokaklarında yürürken taktığı Kovid maskesiyle yüzünü gizlediğini belirten Sarina, annesini ziyaret etmek için Mahabad kentine gittiği sırada gösterilerin patlak verdiğini ve bunun üzerine kendisinin de sokağa çıktığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gösteriler sırasında bir arkadaşının tutuklanmasıyla birlikte saklanmak zorunda kaldığını belirten Sarina, "En başta, iki gün boyunca eve dönmeyeceğimi söyledim. Ancak polisler evi bastı ve amcamı gözaltına aldı" diye konuştu.

Ekimde kaçakçıların kullandığı bir dağ yolundan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne geçtiğini belirten Sarina, sabahları kurumsal bir şirkette çay servisi, akşamlarıysa garsonluk yaparak geçimini sağladığını ifade etti.

Başka bir ülkeye gitmeyi düşünmediğini belirten Sarina, "Ailem burada olduğumu kabul etmek zorunda kaldı. Bu onlar için çok zor. Benim için endişeleniyorlar. Ama ülkemden çok uzak olmayı sevmiyorum. Birşeyler olursa aileme hızlıca ulaşabilmeyi istiyorum" dedi.

"Amaçsız bir hayat yaşıyorum"

Bir başka İran Kürdü olan 27 yaşındaki mimar Fuad da kaçakçıların kullandığı karlı dağ yolundan Kuzey Irak'a geçtiğini anlattı.

Erbil'de bir mağazada laptop sattığını ve aynı yerde uyuduğunu belirten Fuad, "Amaçsız bir hayat yaşıyorum. Gündüzler geceye, geceler gündüze döndü. Annemi, babamı, evimi, işimi, sahip olduğum her şeyi İran'da bıraktım" diye konuştu.

Kardeşi gözaltına alınana kadar gösterileri katıldığını belirten Fuad, kardeşinin yakalanmasının ardından 40 gün boyunca saklandığını aktardı.

Ailesinden ayrı kalmanın kendisini etkilediğini belirten Fuad, "Ne zaman annemle konuşsam ağlıyor. Babam da aynı şekilde" dedi.

Fuad tüm bunlara rağmen tutuklanmaktan çekindiği için İran'a dönmeyeceğini söyledi.

Çok sayıda Kürt, Irak'a göçtü

İran'da Mahsa Emini'nin ölümüyle başlayan gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de tutuklanmıştı. 

Gösterilerde yaşanan olaylarla bağlantılı olarak 7 kişi idam edilmişti.

Gösterilerin ardından, resmi veri olmadığı için tam rakamı bilinmese de çok sayıda İranlı Kürdün Irak'a göç ettiği tahmin ediliyor. 

Muhalif İranlı Kürt grupların IKBY'yi bir merkez olarak kullandığı ve İran'ın gösteriler sırasında bu bölgede bazı hedefleri vurduğu biliniyor.


Independent Türkçe, AFP, VOA

DAHA FAZLA HABER OKU