John Kerry, Pekin'den eli boş döndü: Şi, 100 yaşındaki Kissinger'ı kabul etti

Kerry, iki ülke arasındaki görüşmeleri yeniden başlatmanın önemli olduğunu söyledi

John Kerry, 2013-2017'de ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın "İklim Özel Temsilcisi" John Kerry, iklim kriziyle mücadelede ortaklık teklifiyle gittiği Pekin'den eli boş döndü.

Çin yönetimiyle üç gün boyunca müzakereler yürüten Kerry, herhangi bir anlaşma elde edemese de yaklaşık bir senedir ilişkilerin donmuş durumda olduğu Pekin'le masaya oturmuş olmanın önemine dikkat çekti.

Ziyaretin sonucundan dolayı hayal kırıklığı yaşamadığını belirten Kerry, "Çok açık sözlü konuşmalar yaptık. Buraya yeni bir şey yapmak için gelmiştik ancak biraz daha çalışmaya ihtiyaç duyduğumuz çok açık" diye konuştu.

Dünyanın en büyük iki karbon kirleticisi konumunda bulunan ABD ve Çin arasındaki iklim görüşmeleri geçen yıl ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından askıya alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kerry, "Ekibimiz ve ABD yönetimi, neredeyse geçen ağustostan beri yaşanan sıkışıklığı gidermek için Pekin'e geldi" diye konuştu.

ABD yönetimi iklim krizine karşı daha çabuk bir eylem planı çağrısı yaparken, Çin lideri Şi Cinping ise ülkesinin karbon emisyonlarını azaltmak için kendi çizdiği yolu takip edeceğini söyledi.

Çin'in 2060'da karbon nötr olma hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyleyen Şi, "Ancak bu hedefi gerçekleştirmek için izlenecek yol, metot, hız ve yoğunluk bizim tarafımızdan belirlenecek ve asla başkalarının etkisine açık olmayacak" diye konuştu.

Pekin'de gerçekleştirilen üç günlük müzakerelerin, taraflar arasında yeniden güven inşa etme işlevi gördüğü düşünülüyor. ABD ve Çin'in iklim heyetlerinin kasımda Dubai'de yapılacak COP28 iklim zirvesinde yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

ABD yönetimi iklim işbirliğinin diğer tüm anlaşmazlıklardan bağımsız bir konu olarak ele alınmasını savunsa da Pekin, iklim konusunun ABD-Çin ilişkilerininin tamamından ayrı değerlendirilemeyeceğini belirtiyor.


Kissinger'dan Çin'e sürpriz ziyaret

Amerikan diplomasisinin efsane isimlerinden eski dışişleri bakanı Henry Kissinger da bu hafta Pekin'e sürpriz bir ziyaret düzenleyerek Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le bir araya geldi.

Çin liderinin 100 yaşındaki Kissinger'dan "eski dost" olarak bahsetmesi dikkat çekti.

Şi-Kissinger görüşmesi Pekin'deki diplomatik kompleks Diaoyutai Devlet Konukevi'nde gerçekleşti. Çin devlet televizyonu CCTV, Kissinger'ın 1971'de Çin'e gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde de bu konukevinde ağırlandığını hatırlattı.

Şi Cinping, Kissinger'ın 1971'de bu yana Çin'i 100'den fazla kez ziyaret ettiğine dikkat çekti.

kissinger
Henry Kissinger 1985'te Pekin'e yaptığı ziyarette dönemin Çin lideri Deng Şiaoping'le bir araya gelmişti (AP)


Şi görüşmede, "Eski dostlarımızı asla unutmayız. Ve Çin-ABD ilişkilerinin gelişimine ve iki halk arasındaki dostluğun artırılmasına sunduğunuz tarihi katkıları asla unutmayacağız" diye konuştu.

Kissinger ve onun gibi düşünen Amerikalıları, Çin-ABD ilişkilerinin yeniden doğru yola girmesi için yapıcı rol oynamaya çağıran Şi, "Çin ve ABD bir kez daha yol ayrımında ve iki tarafın da bir seçim yapması gerekiyor" diye konuştu.

mao
Kissinger'ın 1973'te dönemin Çin lideri Mao Zedong ile yaptığı görüşme (AP)


Kissinger  yaptığı konuşmada "Çin'in dostu" olarak Pekin'de bulunduğunu vurgularken, ABD'li yetkililerse Kissinger'ın bir vatandaş olarak Çin'i ziyaret ettiğinin ve Biden yönetimi için bir elçilik görevi yapmadığının altını çizdi.

Biden yönetiminde görevli olan İklim Özel Temsilcisi John Kerry, Pekin'e yaptığı ziyarette Şi Cinping'le bir araya gelemezken, Kissinger'ın Şi tarafından kabul edilmesi dikkat çekti.


Independent Türkçe, CNN, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU