"Fransa'nın George Floyd'u" için düzenlenecek anma yürüyüşü yasaklandı

Yetkililer, etkinliğin polis şiddetine karşı protestoları tekrar tetikleyeceğinden endişeleniyor

Traore için düzenlenen eylemler, 2020'de George Floyd'un öldürülmesiyle tekrar alevlenmişti (AFP)

Fransa'da 2016'da gözaltındayken hayatını kaybeden siyah Adama Traore için düzenlenecek anma yürüyüşüne izin verilmedi.

Ülkenin kuzeyinde yer alan Val-d'Oise ilinde bugün düzenlenmesi planlanan yürüyüşe izin çıkmaması aktivistlerden tepki topladı.

Val-d'Oise Belediyesi'nden yapılan açıklamada, özellikle Persan ve Beaumont-sur-Oise kasabalarında kamu düzenini bozabileceği endişesiyle anma etkinliğine izin verilmediği belirtildi. 

Bu kasabalar, 17 yaşındaki Nael M.'nin 27 Haziran'da polis şiddeti nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından patlak veren isyanlarda da büyük protestolara sahne olmuştu. 

Anma yürüyüşünü organize eden Adama Traore İçin Hakikat ve Adalet Komitesi adlı grup, yasağın Nael'in ardından ülkeyi ayağa kaldıran protestoların tekrar alevlenmesine neden olabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gruptan yapılan açıklamada, yürüyüşün "eşitliği savunan ve polisin cezasız kalmasına son verilmesini isteyen herkes için değerli ve gerekli bir anma etkinliği" olduğu belirtildi. 

19 Temmuz 2016'da Beaumont-sur-Oise kasabasında yapılan kimlik kontrolünde görevlilerle tartışma yaşayan Traore, jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Ancak 24 yaşındaki Mali kökenli genç, karakola varamadan ekip otosunda hayatını yitirmişti.

Resmi otopsi raporunda Traore'nin ölüm nedeni kalp yetmezliği olarak açıklanırken, ailesinin yaptırdığı otopsi sonucundaysa gencin göğsüne uygulanan baskı nedeniyle nefessiz kalarak öldüğü bildirilmişti. 

Olayda yer alan üç jandarma da yapılan iç soruşturmada suçsuz bulunmuştu. Bunun ardından Fransa'da büyük protestolar patlak vermişti. Bugüne dek olayla ilgili hiç kimse ceza almadı.  

Polis şiddetine karşı mücadelenin sembolüne dönüşen ve kardeşinin ölümünü ABD'li siyah yurttaş George Floyd'un ölümüne benzeten Assa Traore'nin liderliğindeki yürüyüşe, radikal sol Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Melenchon da katılacaktı. 

Bu partinin milletvekili Clementine Autain, "Fransa'nın George Floyd'u" olarak da anılan Traore anısına yapılacak yürüyüşün yasaklanmasının siyasi bir karar olduğunu savundu. Autain, "Hükümetin böyle demokratik ve barışçıl etkinlikleri yasaklaması sorumsuzluktur" dedi. 


Cezayir asıllı Nael'in trafik çevirmesi sırasında polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda en az 3 bin 500 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden yüzde 60'ının sabıkasının bulunmadığı, üçte birininse 18 yaşından küçük olduğu bildirildi. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, en az 380 eylemcinin hapis cezası aldığını ve yaklaşık bir hafta süren protestoların büyük oranda sonlandığını aktardı. 


Independent Türkçe, Guardian, Brussels Times

DAHA FAZLA HABER OKU