ABD, WSJ muhabirinin takası için Rusya'yla görüştüklerini doğruladı

Görüşmelere dair ilk açıklama, Kremlin Sözcüsü Peskov'dan gelmişti

Rusya, Gerşkoviç'e yöneltilen casusluk suçlamasıyla ilgili delilleri gizli olduğu gerekçesiyle paylaşmamıştı (Reuters) 

ABD, casusluk suçlamasıyla hapiste tutulan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gerşkoviç'in takası için Kremlin yönetimiyle görüştüklerini doğruladı. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, cuma günkü basın açıklamasında, takas iddialarını doğrulayarak "Karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdik fakat çözüme giden net bir yol haritası oluşturulamadı" dedi.

Görüşmelere dair detay paylaşmayan Sullivan, şöyle devam etti: 

Evan da dahil yurttaşlarımızın ülkelerine geri dönmelerini sağlamak için gerektiğinde zor olan şeyleri yapmaya hazırız. Size boşa ümit vermek istemem. Ancak onu eve getirmek için imkanlar dahilindeki her şeyi yapacağımıza garanti veriyorum.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, salı günkü açıklamasında tutuklu takası için ABD'yle temas kurduklarını söylemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peskov, ABD'de siber güvenlikle ilgili suçlamalarla tutuklu bulunan Rus yurttaşı Vladimir Dunaev'in Gerşkoviç'le takas edilebileceğini öne sürmüştü. Sullivan ise bununla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Trickbot isimli casus yazılımı bankacılık sistemlerine yerleştiren uluslararası bir siber suç çetesinin üyesi olmakla suçlan Dunaev, 2021'de Güney Kore'den ABD'ye iade edilmişti. Suçlu bulunması halinde Dunaev, 60 yıla kadar hapis cezası alabilir. Kremlin yönetimiyse Dunaev'in masum olduğunu savunuyor.

Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde 29 Mart'ta tutuklanan Gerşkoviç hakkındaysa Washington yönetimi için casusluk yaptığı suçlamasıyla nisanda hukuki işlem başlatılmış, kendisi daha sonra tutuklu yargılanmak üzere Lefortovo Hapishanesi'ne nakledilmişti. ABD ve WSJ, Gerşkoviç hakkındaki suçlamaları reddetmişti. 

Moskova'da 23 Mayıs'ta yapılan duruşmada, 31 yaşındaki gazetecinin tutukluluk süresi 30 Ağustos'a kadar uzatılmıştı. Gerşkoviç'in serbest bırakılması için 22 Haziran'da yapılan davadan da olumlu sonuç çıkmamıştı. Gazeteci, suçlu bulunması durumunda 20 yıla kadar hapis cezası alabilir. 

Washington ve Kremlin, aralıkta ABD'li basketbolcu Brittney Griner'la silah kaçakçılığı suçlamasıyla ABD'de tutuklanan Viktor Bout'u takas etmişti. 

"Ölüm tüccarı" lakaplı Bout, ülkesine döndükten sonra siyasete de atıldı. Taliban'dan FARC'a birçok örgüte silah sağlamakla suçlanan Bout, Rusya'nın batısındaki Ulyanovsk kentinde 10 Eylül'de düzenlenecek yerel seçimler için radikal sağcı Rusya Liberal Demokrat Partisi'nden aday oldu.


Independent Türkçe, BBC, New York Times, CBS

DAHA FAZLA HABER OKU