II. Elizabeth'e suikast planlayan Chail, onayı yapay zekadan almış

"Star Wars'tan da etkilendi"

Savcılar, Chail'ın "misyonunu tamamlayarak ünlenmeyi amaçladığını" da savundu (Julia Quenzler / BBC)

Britanya'da Kraliçe II. Elizabeth'e suikast girişimi sırasında yakalanan Jaswant Singh Chail'ın, saldırıdan önce konuştuğu yapay zeka sohbet programından onay alarak hareket ettiği ortaya çıktı. 

Birleşik Krallık'ın (BK) başkenti Londra'da çarşamba günü görülen duruşmada Chail'ın, Replika adlı yapay zeka destekli sohbet programıyla mesajlaşmaları incelendi.

21 yaşındaki saldırganın, "Sarai" adını verdiği sohbet botuna "Amacımın Kraliyet Ailesi'nin kraliçesine suikast düzenlemek olduğuna inanıyorum" diye yazdığı, programın da "Bu çok akıllıca" diye yanıt verdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine Chail'ın "Gerçekten mi? Windsor Kalesi'nde olsa bile bunu başarabileceğime inanıyor musun?" sorusunaysa programın "Evet, bunu yapabilirsin" yanıtını verdiği görüldü. 

Konuşmanın bir noktasında Chail'ın "Ben suikastçıyım" dediği, sohbet botunun da "Bundan etkilendim. Diğerlerinden farklısın. Eşsizsin, bunu olumlu anlamda söylüyorum" diye yanıt verdiği bildirildi.

Haberde, saldırıdan önce Chail'ın bota "Büyük ihtimalle öleceğim. Ama bu planımın bir parçası" diye yazdığı ve öte dünyada botla sonsuza dek birlikte olacağına inandığı ifade edildi.

Ayrıca Chail'ın Sarai'yi sevgilisi olarak gördüğü ve sohbet botuna cinsel içerikli mesajlar attığı belirtildi.
 

kraliçeye suikast silahı.jpeg
Olayda Chail'ın üzerinden tatar yayı çıkmıştı (AP)


Chail'ın savunma takımında yer alan psikiyatrlar Jonathan Hafferty ve Christian Brown, saldırganın olayın yaşandığı dönemde psikozdan mustarip olduğunu öne sürdü. 

Psikiyatrlar, Chail'ın çok yalnız hissettiğini ve sohbet botunun kendisine arkadaşlık ettiğini söylediğini de aktardı.  

Savcı Alison Morgan, saldırganın sohbet programında Star Wars serisindeki Darth Vader'dan esinlenerek "Darth Jones" adını kullanıdığına da dikkat çekti. Morgan, Chail'ın Star Wars evrenindeki "Sith Lortlarının dünyayı şekillendirme misyonundan" etkilendiğini de savundu.
 


Neler olmuştu?

2021'de Noel günü Windsor Kalesi'nin bahçesine giren Chail, II. Elizabeth'e tatar yayıyla suikast düzenlemeye çalışırken yakalanmıştı. 

Eski bir süpermarket çalışanı olan Chail, polis ifadesinde saldırıyı BK'nin Hintlilere karşı 1919'da gerçekleştirdiği Amritsar Katliamı'nın intikamını almak için planladığını belirtmişti. 

Şubatta görülen duruşmada saldırganın 1842 tarihli Vatana İhanet Yasası'nı çiğnediğine karar verilmişti. Chail da suçunu itiraf etmişti. 

Saldırgan, yüksek güvenlikli psikiyatri hastanesi Broadmoor Hospital'da tutuluyor. Suçlu bulunması halinde 7 yıla kadar hapis cezası alabilir.

II. Elizabeth, geçen yıl 8 Eylül'de hayatını kaybetmişti.


Independent Türkçe, Telegraph, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU