Rusya, ABD'de yaşayan çifte ajana suikast için Meksikalı bilim insanını kullanmış

Poteyev, ABD'de yaşayan 11 gizli Rus casusunu açığa çıkarmıştı

Rusya yönetiminin eski istihbaratçılara yurtdışında operasyonlar düzenlediği biliniyor (Reuters)

Rusya'nın 2010'da ABD adına çalıştığı ortaya çıkan Rus çifte ajan Aleksandr Poteyev'e suikast girişiminde bulunduğu iddia edildi.

New York Times'ın üç ABD'li üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Rusya istihbarat servisi Poteyev'in yerini tespit edebilmek için Meksikalı bilim insanı Hector Alejandro Cabrera Fuentes'i işe aldı. Fuentes'in Poteyev'in aracının yerini ve plakasını tespit etmekle görevlendirildiği öne sürüldü.

Gazete, Poteyev'in kaldığı korumalı konuttaki operasyonun Fuentes tarafından "becerilememesinin" ardından Meksikalı bilim insanının ülkesine dönmeye çalışırken gözaltına alındığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre mikrobiyoloji alanında çalışan parlak bir bilim insanı olan Fuentes'in biri Almanya'da yaşayan Rus vatandaşı diğeri Meksikalı olmak üzere iki eşi bulunuyordu. 2019'da Rus eş ve onun iki kızının Almanya'ya dönmek üzere Rusya'dan ayrılmasına izin verilmedi.

2019'un mayısında Fuentes eşini ziyaret etmek için Moskova'ya gittiğinde bir Rus yetkili onunla temasa geçti ve birbirlerine yardım edebileceklerini söyledi.

Fuentes'ten Miami'de yaşayan Poteyev'in arabasının yerini ve plakasını tespit etmesi istendi. Ancak casuslukla uzaktan yakından ilgisi bulunmayan Meksikalı bilim insanı operasyonu eline yüzüne bulaştırdı.

Poteyev'in kaldığı yerleşim kompleksine girebilmek için önündeki bir başka aracın peşine takılan Fuentes güvenlik görevlilerinin dikkatini çekti. Meksikalı bilim insanı sorgulanırken, eşi ise Poteyev'in aracının plakasını fotoğrafladı. 

O gün Fuentes'in olay yerinden ayrılmasına izin verilse de, iki gün sonra ülkesine dönmeye çalışan Meksikalı bilim insanı havaalanında gözaltına alındı.


Rus yetkililerle birlikte çalıştığını kabul etti

2020'de ABD Adalet Bakanlığı tarafından hakkında "yabancı bir hükümet adına çalışmak" suçlamasıyla hakkında dava açılan Fuentes ifadesinde bir Rus yetkiliyle iletişimini ABD makamlarına anlattı.

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, "Rus yönetimi Fuentes'e ABD hükümetinin kaynağı Poteyev'in aracının görünümünü söyledi ve Fuentes'ten aracın nerde olduğunu ve plakasını öğrenmesini istedi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Fuentes güvenlik güçlerine verdiği ifadede, bu operasyonu gerçekleştirmek için bir Rus hükümet yetkilisi tarafından yönlendirildiğini kabul etti. Mahkeme kayıtlarına göre, Fuentes'in telefonunda bulunan mesajlar bir Rus yetkilinin buluşmaları ayarladığını gösterdi" dendi.

Gazete, Rusya'nın bir ABD muhbirini Amerikan toprağında hedef alarak daha önce uzak durmaya çalıştığı bir kırmızı çizgiyi aştığını öne sürdü.

Poteyev'in yerinin tespitine yönelik operasyonun, ABD'nin Nisan 2021'de 10 Rus diplomatı sınır dışı etmesine yol açan olaylardan biri olduğu belirtildi. 

Moskova yönetimi de bu hamleye karşılık 10 Amerikan diplomatı sınır dışı etmişti. New York Times, hem Washington hem de Moskova'da sınır dışı edilenler içinde üst düzey istihbarat görevlilerinin de bulunduğunu yazdı.

Rus Dış İstihbarat Servisi'nde (SVR) albay olarak görev yapan Poteyev, 2010'da ABD'li yetkililerle devlet sırrı niteliğindeki bilgileri paylaşarak ABD'de görev yapan gizli bir casus ağının ifşa olmasını sağlamıştı.

ABD'nin doğu kıyısındaki farklı şehirlerde sıradan Amerikalılar gibi yaşayan 11 casusun 10'u yakalanarak Rusya'ya sınır dışı edilmişti.

FBI'ın sözkonusu casus ağına düzenlediği operasyondan birkaç gün önce ABD'ye kaçan Poteyev, Rusya'da yargılandığı davada ihanet suçlamasıyla 25 yıl ceza almıştı.


Independent Türkçe, New York Times, Moscow Times 

DAHA FAZLA HABER OKU