Gazze'de göçmen kuşlar kaçak avlanmanın kurbanı oluyor

Avcılar, nadir bulunan kuş türlerini satmak için pazarda sergiliyorlar

Filistin yasalarına göre, kuş avlamak ve satmak yasak / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka- Independent Arabia

Sabah saat 04.00'te telefonunun alarmı çalar çalmaz genç avcı yatağından fırlar, gevşeklik göstermeden heyecanlı bir yolculuğa hazırlanmaya başlar.

Nadir ve göçmen kuşları avlayarak kafeslere kapatıp Gazze'nin halk pazarlarında ucuza satmanın zamanı gelmiştir.

Genç, iş ekipmanını hazırlar, küçük delikli ağları ve tüfeğini getirir, mermilerini ve kuşlara yem olarak kullanmak üzere topladığı solucanların zarfını kontrol eder ve demir tellerden yapılmış kuş tuzağını yerleştirdiğinden emin olur.


Heyecan verici av yolculuğu

Şafak sökmeden önce avcı evinden İsrail sınırına yakın tarım arazilerine doğru yola çıkar ve kuşların yuvalarından uçup gitmeden önce oraya vardığından emin olur.

Varır varmaz, her noktada tuzakları kurmaya başlar, kafesleri indirir ve solucanları yem olarak yerleştirir ve büyük bir ağacın altında onlarca yuvada bulunan kuşların uçmasını bekler.
 

1.jpg
En nadir kuşları bulma fırsatı, avcılık faaliyetlerini veya pazarlardaki satışını engelleyemiyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka- Independent Arabia

 

Kuşlar kanat çırpmaya başlar başlamaz avcı, tüfeğiyle doğru hedefe doğru nişan alır. Ancak isabet etmekte başarısız olabilir, bu durumda yeniden mevzi alır.

Ancak ikinci seferde avcı, önce kuşun uçma hızını ve rüzgârın gücünü hesap ederek nişan alır.

Hemen ardından kurşununu kanadından vurularak önüne düşen kuşa ateşler, ama durmaz ve kuşa doğru bir kurşun daha sıkar. 

Sevinçle sıçrayan avcının dilinden şu sözler dökülür:

Başarılı bir atış. Pek çok kuşla döneceğim gibi görünüyor. Onları pazarda satacağım. İyi para kazanacağım.


Genç adam, avcılık deneyimi ve göçmen kuşların varış zamanları konusundaki bilgisiyle gurur duyuyor.

Genç, avladığı kuşları kafeslere koyduktan sonra tuzakları kontrol eder. Yaklaşık 80 çeşit kuşla birlikte geri dönen avcı, Gazze'nin merkezindeki halk pazarına gider.          


200 endemik kuş restorana satıldı

Nadir göçmen veya endemik kuş türlerini yanlarında getiren genç avcı, kuşlarını diğer avcılarla birlikte sergiler. 

Son olarak, Gazze'de avcılar 200 kadar endemik kuşu avlayıp hepsini bir restorana tek seferde sattı.

Bu kuşlar çevresel risk veya çevresel etki düşünülmeden müşterilere yiyecek olarak sunuldu. Bu durum çevre aktivistlerinin öfkesine neden oldu.
 

2.jpg
Çevreyi yıkımdan korumak için ortak çabaların öneminin vurgulanması / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia​​​​​

 

Kuş avcılarının yaptıkları, Çevre Kalite Kurumu'nun göçmen veya endemik kuşların, özellikle de nesli tükenmekte olan kuşların avlanmasını yasaklayan kararının ötesine geçen bir sorun olarak görülüyor.

Göçmen veya yerli kuşların avlanması, biyolojik çeşitlilik üzerinde tehdit oluşturmakta ve ekosistemin dengesini bozuyor.

Ayrıca bu avlanmalar Filistin yönetmeliklerinde belirtilen kuşların, vahşi ve deniz hayvanlarının ve balıkların avlanmasını, öldürülmesini veya yakalanmasını, bu kuş ve hayvanların bulundurulmasını, taşınmasını, satılmasını veya teşhir edilmesini, yuvalarının veya yumurtalarının yok edilmesini yasaklayan Filistin Çevre Yasasını da ihlal ediyor.


Gizli hırsızlık

Gazze'deki bir üniversitede çevre bilimi profesörü olan Abdulfettah Abed Rabah, şu değerlendirmede bulundu:

Gerçekleşen şey, sınırsız ve etik olmayan bir avcılıktır. Çevreye hiçbir saygı gözetmeksizin ve hiçbir etik kurala uymaksızın bu avlanmalar gerçekleştiriliyor ve avcılar, yasaların etkinleştirilmediği bir ortamda kimseye hesap vermeden gizli bir hırsızlık gibi bunu yapıyor. Gazze pazarlarında tüm kuş türlerinin yoğun olduğunu gözlemledik ve bu durum, ender kuş sayısının büyük ölçüde azalmasına neden oldu. Şu anda, nesli tehlikede olan kuş türleri arasında doğan, şahin, ispinoz ve serçe bulunmaktadır. Gazze'de 250 kuş türü yaşıyor ve çoğunluğu denetimsiz ve sınırsız bir şekilde avlanıyor, bu durum ise çevrenin dengesini tehdit ediyor.
 

3.jpg
Avcılar 200 serçe avladı ve bunları Gazze'nin halk pazarlarında sattı / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

Abdurraheb sözlerini şöyle sürdürdü:

Gazze'de kaçak avcılık ve kontrolsüz bir şekilde kuş satışı, bireysel çıkarlar için gerçekleştirilen bir faaliyet haline gelerek Gazze'nin özgünlüğünü kaybetmesine neden oldu. Bazıları bunu yoksulluk ve kaynak yokluğuyla açıklıyor. Ancak bu, çevreyi tahrip etmek için bir mazeret değildir. Bu tür ihlallerin cezalandırılması için önlemler almak önemlidir.


Resmi makamlar: Avcıların engellenmesi mümkün değil

Çevre Kurumu adına, Laboratuvar ve Metroloji Departmanı Müdürü Atiyye el-Burş, şu sözlere dikkat çekti:

Gazze'de kargalar gibi yenilmeyen kuşların avlanması, kaçak avcılık ve kuşların halk pazarlarında büyük miktarlarda satılmasını kabul etmiyoruz. Genel olarak, tüm kuşlar büyük çevresel öneme sahiptir ve zararlı haşerelerle, hastalıklarla ve zararlı böceklerle mücadele ediyorlar. Onları avlamak ekosistemin dengesini bozuyor. Bunların avlanma süreci ekosistemde bir dengesizliğe neden oluyor, bu nedenle avlanma faaliyetlerini yasaklama kararı aldık.


Yasaklama kararına rağmen avcılık faaliyetleri devam ediyor ve hükümetin yetkili kurumlarının bunu engellemek için etkin bir rolü bulunmuyor.

Burş, avlanma sorununu çözmekle ilgili şunları kaydetti:

Çevre Kurumu, kaçak avcıları tek taraflı olarak engelleyemez ve kontrol edemez, çünkü mesele kendi yetkisini aşmaktadır, bu da çevrenin kolektif bir sorumluluk olduğunu ve herkesin çevrenin yok edilmemesi için çaba göstermesi gerektiğini göstermektedir.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU