Fas Adalet Bakanı Abdullatif Vehbi, Fas Anayasası’nın çocukların statüsü ve kanunlar karşısında korunmaları konusunda daha fazla reformun yapılmasına ihtiyacı olduğunu söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bakan Vehbi dün Suheyrat’taki Konferans Sarayı’nda ‘Kanunlarla Temas Eden Çocukların Korunması’ başlığı altında düzenlenen forumda Adalet Bakanlığı’nın bu meseleyi gerek Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Alternatif Cezalar Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu düzeyinde gerekse sosyal hizmetler, adli yardım ve cezalara alternatif tedbirlerin uygulanması çerçevesinde bir bağımlılık tedavi merkezinin kurulması gibi çalıştaylar düzeyinde olsun öncelikleri arasında sıraladığını söyledi.
Bazı rakamları aktaran Bakan Vehbi, çocukların yer aldığı dava sayısının 2022 yılında 24 bin 592, aynı yıl içerisinde devam eden dava sayısının 29 bin 422 olduğunu ve 2022 yılında bin 76’sının, 2023 yılı mayıs ayı sonlarına kadar ise 355’inin tutuklandığını bildirdi.
Bakan Vehbi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu veriler hepimizden bir şekilde kanunlarla temas eden çocukların durumunu yeniden değerlendirmemizi ve ilgili tüm tarafların ve aktörlerin, istenen hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunduğu ulusal bir eylem planı oluşturmamızı gerektiriyor.”
En önemli gelişmelerden birinin Ceza Muhakemesi Kanunu taslağında çocuk mahkemeleriyle ilgili birçok prosedürün yeniden ele alınması olduğunu vurgulayan Bakan Vehbi, özellikle duruşma prosedürleri, kamu kovuşturmasına gerçek alternatifler bulma ve cezaları mümkün olduğunca iyileştirici tedbirlere dönüştürecek etkili bir sistemle çocukların mahremiyetini dikkate alacak şekilde basitleştirmeye yönelik prosedürlerin ele alındığını belirtti.
Söz konusu çocukların yargı sürecinin disiplin ve rehabilite şeklinde işlemesi için gerekli mekanizmaların bulunmasına da değinen Fas Adalet Bakanı, hapis cezası verilmesi için gereken yaş sınırının şu anda yürürlükte olandan (kabahatlerde 16 yaş ve ağır suçlarda 14 yaş) daha yükseğe çekilmesi, kınama cezasını gerektiren durumlarda ise çocuğun mahremiyeti dikkate alınarak alternatif çözümlere başvurulması ve yargı sürecinin kısaltılması gibi mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bakan Vehbi, çocukların yargı sürecinde ya da verilen kararların uygulanmasının takibinde tedavi, rehabilitasyon, eğitim ve sosyal hizmet görevlilerinin yetki ve görevlerinin güçlendirilmesi gibi küçüklerin durumuna uygun alternatif uygulamalardan yararlanılabileceğini kaydetti.
Bakan Vehbi, Adalet Bakanlığı’nın çocuk haklarını koruma dernekleriyle sürekli iletişim halinde olması için bu dernekler tarafından düzenlenen toplantılara ve forumlara katıldığını da sözlerine ekledi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Adalet Bakanı, kanunlarda düzenleme yapma girişimlerinin, her ne kadar önemli olsalar da mükemmele yakın bir uygulamayla bunlara ayak uydurmadan ve özellikle suç politikası ile devletin diğer kamu politikaları arasında toplu eylem ve sıkı koordinasyon çağrısında bulunmadan yetersiz kalacağının altını çizdi.
Fas Adalet Bakanı, forumu, mevzuatta ve uygulamada temel değişikliklere ve ek çabalara ihtiyacı olan bir konuda, mükemmele yakın ve daha güçlü koordinasyon için ilgili taraflar arasındaki çalışmaları ve görüşmeleri canlandıracak iyi bir fırsat olarak değerlendirdi.
Şark'ul Avsat