İnsanın en eski atalarından Lucy yeniden incelendi: "Bizim kadar dik duruyordu"

Bulgular, bilim insanları arasında yıllardır tartışılan bir başka konuya dair de fikir sunuyor: Zeka ve dik yürüme arasındaki ilişki

Lucy sadece bir metre boyundaydı ve yaklaşık 28 kiloydu (Carlos Lorenzo/Flickr)

İnsanın en eski atalarından Lucy'nin kemikleri yeniden incelendi.

Araştırmacılar, onun bugünkü Homo sapiens yani modern insan kadar dik yürüyebildiğine dair kanıtlar buldu.

Lucy, 1974'te bugünkü Etiyopya'da bulunan ve yaklaşık 3,2 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen Australopithecus afarensis türünden yetişkin bir dişiydi.

Bilim insanlarının ünlü müzik grubu The Beatles'ın "Lucy in the Sky with Diamonds" şarkısından esinlenerek isimlendirdiği Lucy'nin kalıntıları, Etiyopya Ulusal Müzesi'nde tutuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kalıntılar üzerinde yapılan incelemeler, insan evriminin önemli bir basamağı olan iki ayak üzerinde yürümeyle ilgili önemli ipuçları sunuyor.

Zira Australopithecus afarensis gibi insansı türleriyle ilgili bazı ayrıntılar belirsizliğini koruyor. Bunlardan biri de bu insansıların dik yürüyüp yürümediği. 

Çoğu uzman, türün iki ayağı üzerinde durduğuna inansa da 2016'da yapılan bir araştırma Australopithecus afarensis esasen ağaçta yaşayan canlılar olduğunu öne sürerek bu konuyu tartışmalı hale getirmişti.

Tartışmayı sona erdirmek isteyen Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, Lucy'nin vücudunun alt kısmındaki kas yapısının dijital bir modelini oluşturdu.

Her bir bacaktaki 36 kası dijital ortamda yeniden oluşturan ekip, uzvun doğalında nasıl hareket edeceğini simüle etti.

Simülasyon, türün tıpkı modern insanlar gibi iki ayağı üzerinde dik durduğunu gösteriyor.
 

lucy
Karşılaştırmalı çizimlerin yer aldığı çerçeveler içinde solda Lucy'nin, sağda ise modern insanın kas ve kemik yapıları görülüyor (Dr. Ashleigh Wiseman)


Cambridge Üniversitesi McDonald Enstitüsü Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü'nden Dr. Ashleigh Wiseman, "Bugün dizlerini düzleştirip dik durabilen tek hayvan biziz" diye konuştu:

Lucy'nin kasları da iki ayak üzerinde durmada bizim kadar usta olduğunu ve muhtemelen ağaçların arasında da kendini evinde hissettiğini gösteriyor. Lucy muhtemelen bugün hiçbir canlı türünde görmediğimiz bir şekilde yürüdü ve hareket etti.

Australopithecus afarensis'in yaklaşık 3 ila 4 milyon yıl önce, Doğu Afrika'da açık ağaçlık otlaklarla birlikte daha sık ormanlarda da yaşadığını hatırlatan bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Lucy'nin kaslarını yeniden yapılandırdığımızda, onun her iki habitattan da etkin biçimde yararlanabileceğini gördük.

Hakemli bilimsel dergi Royal Society Open Science'ta yayımlanan bulgular, bilim insanları arasında yıllardır tartışılan bir başka konuya dair de fikir sunuyor: Zeka ve dik yürüme arasındaki ilişki.

Bazı çalışmalar, insanlarda iki ayaklılığın beynin boyutlarının artmasından önce ortaya çıktığını ileri sürüyor. Cambridge araştırmacılarının bulguları da bu düşünceyi doğrular nitelikte.

Zira Lucy'nin beyni, modern insanın beyninin sadece üçte biri kadardı.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Cambridge Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU