Rus muhalif Navalni hakim karşısında: 30 yıl hapsi isteniyor

Navalni bugün hakim karşısına çıktı

2020'de Noviçok isimli sinir gazıyla zehirlenen Navalni, Almanya'da 5 ay süren bir tedavi dönemi geçirmişti (AFP)

Ukrayna savaşının başlamasının ardından birçok önemli muhalif figürün cezaevinde ya da sürgünde olduğu Rusya'da Putin karşıtı muhalefetin en önemli isimlerinden biri olan Aleksey Navalni bugün bir kez daha hakim karşısına çıkıyor.

Daha önce yolsuzluk suçlamasıyla 9 yıl ceza alan ve halen tutuklu bulunan Navalni hakkında "aşırıcılık" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Navalni bugün ilk duruşması görülecek davada suçlu bulunursa 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. 

Savcılığın suçlamalarla ilgili kendisini 3 bin 828 sayfalık bir belge ilettiğini belirten Navalni, "Ciltlerin kalınlığından benim çok yönlü ve inatçı bir suçlu olduğum anlaşılsa da, tam olarak neyle suçlandığımı bulmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

AFP, Navalni'ye aşırı faaliyetleri finanse etme, aşırı faaliyetleri açık şekilde kışkırtma ve Nazi yeniden saygınlığına kavuşturma gibi suçlamalar yöneltildiğini bildirdi.

Rus siyasetçinin sözcüsü Navalni'nin siyasi faaliyetleri nedeniyle yargılandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Navalni, nisanda yaptığı açıklamada kendisine askeri bir mahkeme tarafından "terörizm" suçlamasıyla yargılanabileceğinin söylendiğini ve müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu söylemişti.

47 yaşındaki Rus siyasetçi uzun süredir Rusya'daki Putin karşıtı muhalefetin yüzü konumunda. Vladimir Putin yönetimindeki kişilerin yolsuzluklarını ifşa eden Navalni, Rusya çapında binlerce kişiyi harekete geçirerek sokağa dökmeyi başarmıştı.

2020'de zehirlenen Navalni, 2021'de Almanya'daki tedavisini tamamlayarak Rusya'ya dönmesinin ardından tutuklanmıştı. 

Araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat ve Rus haber sitesi The Insider'ın ortak yürüttükleri çalışma Navalni'ye yönelik zehirleme vakasının arkasında Rus istihbaratının olduğunu ortaya koymuştu.


Independent Türkçe, BBC, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU