E-sigara "salgını" Britanya'da 40 çocuğu hastanelik etti

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi Başkanı, elektronik sigara kullanımının çocuklar arasındaki artışından dolayı "gerçekten endişeli"

Uzmanlar, elektronik sigara kullanımının çocuklar arasında hızla bir "salgın" haline geldiği uyarısını yapıyor (Unsplash)

Geçen yıl 40 çocuğun elektronik sigara yüzünden hastaneye kaldırılması, Ulusal Sağlık Servisi (NHS) yöneticilerini "durumun biz ayakta uyurken krize sürüklenmesiyle karşı karşıya" oldukları uyarısını yapmaya sevk etti.

Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji'nin (Royal College of Paediatrics and Child Health/RCPCH) tek kullanımlık elektronik sigaraların tamamen yasaklanması çağrısı yapması üzerine, NHS İngiltere'nin başındaki Amanda Pritchard çocuk doktorlarının gençler arasında elektronik sigara kullanımına karşı harekete geçilmesi çağrısında bulunmasının "doğru" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pritchard, İngiltere'de 2022'de "elektronik sigarayla bağlantılı rahatsızlıklar" nedeniyle 40 çocuğun hastaneye kaldırıldığını, bu sayının iki yıl önce 11 olduğunu belirtti.

RCPCH'nin eylem çağrısı, NHS verilerinin 15 yaşındaki her 5 çocuktan birinin 2021'de e-sigara kullandığını ortaya koyması ve hayır kurumu Action on Smoking'in (ASH) 11 ila 17 yaşındakiler arasında deneme amaçlı e-sigara kullanımının geçen yıla göre yüzde 50 arttığını bildirmesiyle geldi.

Üniversite şu uyarıda bulundu:

Gençlerin elektronik sigara kullanımı çocuklar arasında hızla bir salgın haline geliyor ve korkarım ki önlem alınmazsa, biz ayakta uyurken durum bir krize sürüklenecek.

NHS ConfedExpo konferansında konuşan Pritchard şunları söyledi: "1948'de her 10 erkekten 8'inden fazlası sigara içiyordu, şimdiyse bu oran aşağı yukarı 8'de bire düştü.

Bu çoğunlukla daha kapsamlı bir kamu politikasının başarısıdır ve de özellikle son birkaç yılda, e-sigaraların ortaya çıkmasıyla birlikte birçok eski sigara tiryakisini e-sigaralara geçmeye teşvik eden bir inovasyon başarısıdır.

Ancak bu yenilikle birlikte, e-sigaraların gençlerimiz için erişilebilirliği ve çekiciliğine ilişkin yeni bir mücadele ortaya çıktı.

Geçen hafta Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji tarafından yayımlanan ve elektronik sigarayla bağlantılı olabilecek rahatsızlıklarla hastaneye başvuran çocuklara ilişkin rapor gerçekten endişe vericiydi.

Üstelik bu durum rakamlara da yansımış durumda. 20 yaş altı hastaların elektronik sigarayla ilgili rahatsızlıklardan dolayı hastaneye kabul edilme sayısı iki yıl önce 11'di, geçen yıl 40'a yükseldi.

Dolayısıyla RCPCH harekete geçme çağrısında bulunmakta, hükümet de bu çağrıları ciddiye almakta haklı ve eminim ki bu konudaki kanıt arayışı sona erdiğinde daha ileri adımlar atıldığını göreceğiz.

Geçen hafta Hampshire'daki iki okul, "az sayıda" öğrencinin elektronik sigara içtikten sonra hastaneye kaldırılmasının ardından öğrencilere bir uyarı metni gönderdi.

Her ikisi de Romsey'de bulunan The Mountbatten School ve The Romsey School'da çocukları olan ebeveynlere 26 Mayıs'ta gönderilen bir mektuptaysa okullar, "az sayıda" öğrencinin elektronik sigara kullanmaları nedeniyle hastaneye gönderildiğini doğruladı.

Yazıda, bazı öğrencilerin yüksek kalp atış hızı ve kafa karışıklığı deneyimledikten ve olağandışı bir vakada nöbet geçirdikten sonra hastanede tedavi görmeleri gerektiği de belirtildi.

Okullar, ebeveynleri çocukları korumak için okullarla "işbirliği yapmaya" çağırdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU