Abe suikastı davasını erteleten şüpheli paketin içeriği belli oldu

Paket, ön duruşma prosedüründen sorumlu kişiye teslim edilmişti

(Reuters)

Japonya'daki bir bölge mahkemesi, eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin vurularak öldürülmesiyle ilgili hakkında iddianame hazırlanan kişiyi yargılamayı planlarken, yerleşkesinde "şüpheli" bir paket bulunması üzerine duruşmayı iptal etti.

Nara Bölge Mahkemesi'ndeki görevliler, metal dedektörüyle kontrol ettikleri paketi Nara Prefektörlüğü Polisi'ne bildirirken ziyaretçiler ve mahkeme personeli dışarı çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kyodo News'un kaynaklarına dayandırdığı haberine göre yetkililer inceleme sonucunda, paketin içinde sanık Tetsuya Yamagami'ye merhamet gösterilmesini isteyen imzalı dilekçeler olduğunu tespit etti. Dilekçede yaklaşık 13 bin kişinin imzası vardı.

Ön duruşma prosedüründen sorumlu kişiye pazartesi saat 11.15 sularında teslim edilen pakette tehlikeli bir cisim bulunmuyordu. Yerel saatle 15.00'te başlaması gereken prosedür nihayetinde iptal edildi.

Kyodo News'un aktardığı üzere Tokyo'nun Kiyose şehrinde yaşayan bir kişi evrakları mahkemeye kendisinin gönderdiğini polise itiraf etti fakat zımba ya da ataç kullandığını reddederek metal dedektörünü neyin tetiklediğinden emin olmadığını söyledi.

Yamagami, Abe'nin geçen yıl 8 Temmuz'da Japonya'nın Nara şehrinde seçim kampanyası konuşması yaparken öldürülmesinin hemen ardından gözaltına alınmıştı. Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nin eski mensubu Yamagami'nin, Abe'ye saldırmak için ev yapımı bir silah kullandığı iddia ediliyor.

Saldırının gerçekleştiği dönem 41 yaşında olan Yamagami'nin eski Japonya Başbakanı'nı, nefret ettiği bir dini grupla bağlantıları nedeniyle öldürdüğünü polise söylemesi, Moon tarikatı ve bu tarikatın Japonya'daki baskın Liberal Demokrat Parti'yle bağları hakkında kamuoyunda tartışma yaratmıştı.


Kamuoyuna yansıyan açıklamalara ve kanıtlara göre sanığın, annesinin Moon tarikatına yaptığı ve aileyi iflasa sürükleyen yüklü bağışları yüzünden sıkıntı yaşadığı belirtiliyor.

Moon tarikatı, halk arasında "Mooncular" diye bilinen müritlerini büyük bağışlar yapmaları için üyelerine baskı yapmak üzere gönüllü çalışmaya gönderdiğinden, bu yapıyı eleştirenler tarafından "tarikat benzeri" diye tanımlanıyor.

Savcılar bu yıl ocakta, 6 ay süren psikiyatrik değerlendirme sonucu yargılanmaya uygun olduğuna karar verilen Yamagami'ye cinayetten yasal suçlama yöneltmişti. Cinayet ve Japonya'nın silah kontrolü yasasını ihlal ettiğine yönelik suçlamalardan, Yamagami hakkında iddianame hazırlanmıştı.

Sanığın avukatı Masaaki Furukava iddianamenin hazırlandığı dönemde Yamagami'nin, yaptığı iddia edilen eylemlerin ciddi sonuçlarının sorumluluğunu almak zorunda kalacağını ve savunma avukatlarının cezanın azaltılması için çalışacağını söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU