Çin, "tartışmalı bölge" Keşmir'deki G20 toplantısı davetini reddetti

Pekin'in G20 davetini reddetmesine karşılık Yeni Delhi, "kendi topraklarında toplantı yapma özgürlüğü olduğunu" belirtiyor

Srinagar'daki G20 toplantısı öncesinde Dal Gölü'nde bir tekne üzerinde G20 logosu görülüyor (AFP)

Cuma günü Çin, Himalaya bölgesi Keşmir'deki G20 turizm zirvesi için Hindistan'ın yaptığı daveti, buranın "tartışmalı bölge" olduğunu belirterek kesin bir dille reddetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vang Vınbin şöyle dedi:

Çin tartışmalı topraklarda yapılacak her türlü G20 toplantısına kesinlikle karşıdır ve bu tür toplantılara katılmayacaktır.

Pekin'in daveti reddetmesine karşılık Yeni Delhi, "kendi topraklarında toplantı yapma özgürlüğü olduğunu" ifade etti.

Açıklamada Hindistan'ın Asya'daki komşusuyla normal ilişkilerini sürdürme çabası açısından cephe hattındaki barış ve huzurun elzem olduğu da belirtildi.

Dönüşümlü yapılan G20'ye bu yıl başkanlık eden Yeni Delhi, eylülde başkentte gerçekleşecek zirvenin kapanış etkinliğine kadar ülke genelinde müttefikleriyle bir dizi toplantı düzenliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cemmu ve Keşmir'in yazlık başkenti Srinagar, 22-24 Mayıs'ta G20 üyeleri için turizm alanında bir çalışma grubu toplantısına ev sahipliği yapacak.

Ancak Çin, Türkiye ve Suudi Arabistan cuma akşamına kadar etkinliğe kayıt yaptırmadı. Ayrıca sözkonusu diğer ülkeler G20 toplantısına katılmama nedenlerine ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Grubun Rusya, Fransa, Almanya, İtalya, ABD, Birleşik Krallık, Japonya, Güney Kore ve Avrupa Birliği gibi diğer üyeleriyse üç günlük etkinliğe kaydoldu.

Hindistan konuk ülkelere ve Bangladeş, Mısır, Mauritius, Hollanda, Nijerya, Umman, Singapur, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'den çeşitli uluslararası kuruluşlara da davet gönderdi.

Himalaya bölgesindeki Cemmu ve Keşmir'le Ladakh birlik bölgesindeki ortak sınır boyunca defalarca çatışan Hindistan ve Çin'in kanlı çarpışmaları, askerlerinin ölümüyle sonuçlanmıştı.
 


Haziran 2020'de Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi'nde yer alan Karakurum Dağları'ndaki göğüs göğüse ölümcül çatışmalarda en az 20 Hint ve 4 Çin askeri hayatını kaybetmiş ve bu durum iki Asya devi arasında büyük gerilime yol açmıştı.

Hem Hindistan hem de Çin 2020 ve 2021'de, Fiili Kontrol Hattı boyunca ağır silahlar, tanklar ve savaş uçaklarıyla donanmış onbinlerce asker konuşlandırmıştı.

Hindistan ve Çin batıda Fiili Kontrol Hattı'yla birbirinden ayrılıyor. Bu hat Ladakh'tan, Çin'in üzerinde kontrol iddia ettiği ve Hindistan'ın doğusunda yer alan eyaleti Arunaçal Pradeş'e kadar uzanıyor.

Çin ve Hindistan, 1962'de de sınır üzerine ölümcül bir savaşa girmişti.

Geçen yıl aralıktaki ayrı bir çarpışmadaysa, Hindistan'ın doğusundaki Arunaçal Pradeş eyaletindeki bir başka tartışmalı sınırda iki tarafın askerleri yine karşı karşıya gelmiş ve iki tarafta da hafif yaralanmalar yaşanmıştı.

Son gelişme, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin cuma günü G7 zirvesi için Tokyo'ya gittiği sırada meydana geldi.

Japonya'nın Hindistan'daki üst düzey bir elçisi, Modi'nin "Küresel Güney'in sesi" olarak G20 zirvesi gündeminde gıda güvencesi de dahil, küresel sorunlar açısından nelere öncelik vermek istediğini diğer G7 liderlerine açıklamasının beklendiğinin altını çizdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU