Yaptırımların zararı Putin'le maliye bakanının çatışmasına neden oldu

Görünüşe göre Putin, durumun "kesinlikle istikrarlı" gittiğini söyleyerek Anton Siluanov'un endişelerini önemsiz gösteriyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da video konferans aracılığıyla hükümet üyeleriyle yaptığı toplantıya başkanlık ediyor (AP)

Rusya'nın enerji gelirlerinde "bir sorun" olduğuna değinerek Batı yaptırımlarının ekonomiye verdiği zarara dikkat çeken kendi maliye bakanının endişelerini, Vladimir Putin bastırdı.

Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Putin'in video bağlantısı aracılığıyla başkanlık ettiği, televizyondan yayımlanan toplantıda Anton Siluanov, Rusya'nın petrol ve doğalgaz gelirlerinin darbe aldığını söyleyerek suçu Ukrayna istilasının ardından ülkelere sunulan keskin indirimlere attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siluanov, "Rusya'nın enerji dışı gelirleri planlandığı gibi büyüme yolunda ilerliyor ve yıl sonuna gelindiğinde az bir kâr yapmak muhtemel ama enerji gelirlerinde bir sorun var" dedi.

Görünüşe göre kendi maliye bakanının endişelerini önemsiz gösteren Putin, durumun "kesinlikle istikrarlı" gittiğini söyleyerek, gelirlerdeki düşüşün OPEC+ ortaklarıyla eşgüdümlü açıklanan, petrol üretimindeki "gönüllü kesintilerden" kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Putin, "Gönüllü üretim kesintileriyle ilgili olanlar da dahil tüm eylemlerimiz, OPEC+'daki ortaklarımızla temas içinde, küresel piyasalarda belirli bir fiyat ortamını destekleme ihtiyacıyla bağlantılı" diye yanıt verdi.

Genel olarak durum kesinlikle istikrarlı.

Siluanov, petrol gelirlerinin bu yılın ilk çeyreğinde keskin bir düşüşle yüzde 50'den fazla azalarak ticaret açığına neden olduğunu belirtti.

Toplantı sırasında Siluanov, "Şu an itibarıyla... yıllık gelirin yaklaşık yüzde 30'una ulaşmış durumdayız. Bu yılki harcamalarımızın da yüzde 39'unu gerçekleştirdik" dedi.

Dolayısıyla hâlâ geçici bir dengesizliğimiz var ve bütçe uygulaması ilerledikçe bu dengesizliğin giderilmesi lazım.

Rusya, gelirlerini azaltmaya yönelik Batı yaptırımlarının yürürlüğe girmesinin ardından ham petrolünü ciddi indirimlerle satmak zorunda kalmış, bunu da aralık ve şubatta G7 öncülüğünde Rus enerjisine getirilen fiyat sınırlamaları izlemişti.

Kpler'e göre yaptırımlara rağmen Rusya bu yılın ilk çeyreğinde petrolünü savaş öncesi seviyelerin üzerinde satmayı başardı ve bu satışların neredeyse yüzde 90'ı Asyalı müttefikleri Hindistan ve Çin'e yapıldı.

Maliye bakanlığı verilerine göre 2023'ün ilk 4 ayında Rusya'nın enerji geliri 2,2 trilyon rubleye (yaklaşık 544 milyar 435 milyon TL) düştü.

Enerji gelirlerindeki düşüş nedeniyle harcamalar arttığı için bu yıl şimdiye kadar 3,4 trilyon ruble (yaklaşık 841 milyar 400 milyon TL) ticaret açığı oluştu.

OPEC ve müttefiklerinin, ekonomik tahminlerin kötüleşmesi nedeniyle piyasayı desteklemek için üretim kesintisine gittiğini duyurması üzerine, Rusya nisanda ham petrol üretimini günde 500 bin varil daha azaltma sözü vermişti.

Kremlin başlangıçta bu hamlenin G7 fiyat sınırının da aralarında bulunduğu Batı yaptırımlarına misilleme olduğunu belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU