NASA, Artemis II görevinde lazer aracılığıyla Ay'dan yüksek kaliteli videolar yayımlayacak

Yeni teknoloji, yüksek kaliteli görüntü ve videolara benzeri görülmemiş bir erişim sağlayacak

Artemis I görevinde kullanılan SLS, dünyanın en güçlü roketi niteliğinde (NASA)

NASA, Ay etrafındaki Artemis II mürettebatlı görevi için yeni bir yüksek kaliteli iletişim sistemi geliştirmek üzere lazerleri kullanmayı planlıyor.

Amerikan uzay ajansı geçen ay yayımladığı bir videoda, yeni Optik İletişim Sistemi'nin (O2O) Artemis II görevinin bir parçası olarak Ay'dan Dünya'ya yüksek çözünürlüklü görüntü ve video gönderilmesini sağlamasının beklendiğini belirtti.

İlk kez Space.com'un aktardığına göre bu yeni lazer teknolojisi, Ay'dan yüksek kaliteli görüntü ve videolara gerçek zamanlı olarak eşi benzeri görülmemiş bir erişim sağlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA, astronotlar ve uzay araçlarıyla iletişim kurmak için geleneksel olarak radyo frekans sistemlerini kullanıyordu. Ancak uzay görevleri tonlarca veri üretip topladıkça, gelişmiş iletişim yeteneklerine duyulan ihtiyaç da arttı.

Bilim insanları, radyo dalgası sistemlerinin aksine, lazer iletişiminin görevlerin veri hızlarını artırdığını, yani tek bir iletimde daha fazla bilgi gönderebileceklerini ve alabileceklerini söyledi.

Bu tür lazer sistemleri aynı zamanda daha hafif, daha esnek ve daha güvenli. İlk olarak, çoğu görevde bugün kullanılan radyo frekansı iletişimini desteklemek için devreye sokulabilirler.

O2O sistemi, NASA'nın Artemis II Orion uzay aracıyla lazer iletişimini Ay'a taşıyacak.

Artemis II mürettebatlı Ay görevinin bir parçası olarak uzay ajansı, 2024'te uzay aracını Ay yüzeyine indirmeden Orion kapsülüyle yaklaşık 10 gün sürecek bir Ay uçuşu gerçekleştirecek.

NASA'nın O2O sistemi, astronotlar 50 yılı aşkın bir süre sonra ilk kez Ay yüzeyine döndüklerinde görevden yüksek çözünürlüklü görüntü ve videoların aktarılmasını sağlayacak.

Artemis II'nin Dünya'ya saniyede 260 megabite varan bir aşağı bağlantı (downlink) hızıyla veri gönderecek lazer iletişim teknolojilerini sergileyen ilk insanlı Ay uçuşu olması bekleniyor.

Verilerin daha yüksek hızlarda iletilmesiyle görevde, uzay araçlarından Dünya'daki astronomlara daha fazla bilgi sunulacak ve bu da bilimsel süreçlerin daha iyi işlemesine yardımcı olabilecek bir hamle.

Uzmanlar, Artemis II'yle lazer iletişim sistemlerine yönelik bu güncellemenin, özellikle Ay, Mars ve ötesinin daha fazla mürettebatlı keşfi için gelecekteki NASA görevlerinin ayrılmaz bir parçası olacağına inanıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU