İYİ Parti seçim beyannamesinde neler var?

İYİ Parti, seçim beyannamesini açıkladı. “Adil Türkiye, Saygılı Türkiye, Nitelikli Türkiye, Güçlü Türkiye” başlıklarından oluşan beyannamede yer alan maddelerde devletin yapısal dönüşümü esas alındı

Fotoğraf: ANKA

“Cumhurbaşkanının istisnai nitelikte tek başına yapabileceği işlemleri Anayasa’da açıkça düzenleyeceğiz. Bir dönem seçilebilmesi kuralını kabul edecek ve görev süresini 7 yıl ile sınırlı tutacağız."

“RTÜK’ün siyasi bir baskı aracı olarak kullanılmasına son vereceğiz”, Asgari ücreti uygun makroekonomik göstergelere dayanan, bilimsel ve insani kriterleri gözeten bir formülle belirleyeceğiz."

“Bütün doğumların, her yerde ücretsiz ve uzman sağlık personeli yardımıyla gerçekleşmesini temin edeceğiz.”

“Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz."

“Çocukların şiddet, cinsel istismar ve sömürüsüne karşı her türlü tedbiri alacağız.”

“Tüm Türkiye’de musluk suyunu içilebilir hâle getireceğiz.” 

Beyannameden öne çıkan başlıklar şöyle:

“Cumharbaşkanının görev süresi"

“Cumhurbaşkanlığını; milletin ve devletin birliğini temsil eden, devletin başı sıfatıyla temsili görev ve yetkilere sahip tarafsız bir makam olarak düzenleyeceğiz. Cumhurbaşkanının istisnai nitelikte tek başına yapabileceği işlemleri Anayasa’da açıkça düzenleyeceğiz. Bir dönem seçilebilmesi kuralını kabul edecek ve görev süresini 7 yıl ile sınırlı tutacağız. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığının kullanımındaki saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız. 

“Üst düzey kadın yöneticisi sayısını artıracağız"

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının Meclis tarafından etkili şekilde denetlenmesini sağlayacağız. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun şeffaflık, hesap verebilirlik, iç kontrol ve denetim gibi alanlarına ilişkin hükümlerine tabi olmasını sağlayacağız. Üst düzey görevlere atanan kadın yöneticilerin sayısını arttıracağız. Kamu çalışanları arasında ücret ve maaş adaletini sağlayacağız.

TCMB bilançosuna ilişkin muhasebeleştirme standartlarında şeffaflık ve istikrar sağlayacağız. Merkez Bankası rezervlerinin şeffaf olmayan bir biçimde ve dolambaçlı yollarla satışına ilişkin işlemleri, idari ve hukuki denetime tabi tutacağız. Tespit edilen hata, usulsüzlük, yolsuzluk ve kamu zararının sonuna kadar takipçisi olacağız. Belediye başkan ve yardımcılarının birinci ve ikinci derece kan ve sıhri akrabalarının; özel kalem müdürlüğü, müşavirlik, danışmanlık görevlerine getirilmesini yasaklayacağız.

“AİHM içtihatları"

İmar affı düzenlemelerine son vereceğiz. Yargı bağımsızlığının tesisi için anayasal ve yasal düzenlemelerle yapısal bir dönüşüm gerçekleştireceğiz. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarının diğer mahkemelerce dikkate alınmasını ve bu mahkemeler tarafından verilen kararların ivedilikle uygulanmasını sağlayacak tedbirler alacağız.

“RTÜK’ün bağımsızlığı”

RTÜK’ün siyasi bir baskı aracı olarak kullanılmasına son vereceğiz. RTÜK’ün siyasi müdahalelere karşı bağımsızlığının sağlanması için gerekli düzenlemeleri yapacağız. Türkiye İstatistik Kanunu’nda değişikliğe giderek kurumun bağımsız bir yapıya kavuşturulmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapacağız. TÜİK başkanının Bakanlar Kurulu kararıyla, başkan yardımcılarının ise başkanın teklifi üzerine üçlü kararnameyle atanmalarını sağlayacağız.

“Yolsuzlukla mücadele”

Sivil toplumun da destek ve katkısıyla hazırlayacağımız ‘Yolsuzlukla Mücadele Strateji ve Eylem Planı’yla’ yolsuzlukla topyekûn mücadele edeceğiz. Bu mücadelede idari denetimi, yargı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi denetimini etkinleştireceğiz. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nu Avrupa Birliği normlarına uygun olarak yeniden yazarak ihalelerdeki usulsüzlüklerin önüne geçeceğiz. Mevcut Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin tümünü teknik, idari, hukuki denetime ve yasama denetimine tabi tutacağız.
Mazot, gübre, yem-tohum destekleri

3 yıl boyunca mazotta yüzde 30, gübrede yüzde 25; yem, tohum, ilaç, elektrik ve sulama içinse yüzde 20 destek vereceğiz. Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulayacağız. 59. Tarım sektöründe kullanılan mazottaki ÖTV yükünü kaldıracağız.

Esnafımızın salgın sürecinde kullandığı kredilerin faizleri ile BAĞ-KUR ve vergi borçlarının faizlerini sileceğiz. 

İnternet gazetecilerine basın kartı

Medyada tekelleşmeye, sermaye yapısı ve kaynağının gizlenmesine, yasaya aykırılığa izin vermeyeceğiz. İnternet gazetecilerinin Basın İş Kanunu’na tabi çalışmalarını ve Basın Kartı alabilmelerini sağlayacağız. Wikipedia, YouTube, Ekşi Sözlük gibi kolektif içerik üreten mecralara erişim kısıtlamalarının önüne geçecek ve toplumun bilgiye erişiminin kısıtlanmamasını sağlayacağız. Basın özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne yönelik en ağır yasal saldırısı olan Sansür Yasası’nı (Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun) ivedilikle kaldıracağız.

Kadın gazetecilere yönelik mesleki ayrımcılığın karşısında duracağız. 
Beyannaneminn “Saygılı Türkiye” bölümünde şu vaatler öne çıkıyor:

Seçim barajı yüzde 3

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem içinde yurt dışının ayrı bir seçim bölgesi olmasını sağlayacağız. Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz.

Sendikalaşmayı ve iş yerlerinde toplu iş sözleşmesi yapılmasını teşvik edeceğiz. Gazetecilerin sendika kurma ve toplu sözleşme yapma haklarını güvence altına alacağız.

Çocukların istismar ve sömürüsü

Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin (Lanzorete Sözleşmesi) yükümlülüklerine uyacağız. 16. Çocuk acil yardım hattı kuracağız. Çocuk Koruma Kanunu’nu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni temel alarak yeniden düzenleyecek, ikincil mevzuatı buna göre gözden geçirecek ve eksiksiz olarak uygulayacağız. 

Şiddet kriz merkezleri ve fail izleme merkezleri

Kadınların ve çocukların şiddete uğradıklarında bilgi ve hukuki destek alabilecekleri 81 yerel düzeyde Şiddet Kriz Merkezleri kuracağız. Bu merkezlerde eğitimli, tecrübeli, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kadın uzmanların istihdamını sağlayacağız. 81 il düzeyinde şiddet önleme merkezlerinin yanı sıra fail izleme merkezleri kuracağız. 

Yeşil dönüşüm fonu

Yeşil Ekonomiye Geçiş Programı’nın uygulamasını desteklemek amacıyla yurt içinde kuracağımız karbon fiyatlama sistemlerinden elde edilecek gelirlerle sektörlerin dönüşümünü finanse edecek bir ‘Yeşil Dönüşüm Fonu’ kuracağız. Bilimsel verileri temel alarak iklim değişikliği kaynaklı afetler için bütüncül bir planlama yaklaşımı ile mekânsal planlar hazırlayacağız. Kentsel mekânları ekolojik unsurları gözeterek planlayacağız. İklim değişikliğiyle mücadele politikalarıyla uyumlu, düşük sera gazı emisyonuna sahip yapı malzemeleriyle üretilmiş, kullanım ömrü boyunca düşük sera gazı emisyonu ortaya çıkarmayı hedefleyen yapılaşma standartlarına geçeceğiz.

Musluk suyu

Tüm Türkiye’de musluk suyunu içilebilir hâle getireceğiz. Sulamada verimliliği arttırarak tarımın toplam su tüketimi içindeki payını yüzde 70 seviyesinden gelişmiş ülkelerdeki gibi en fazla yüzde 40’lar düzeyine indireceğiz.

Elektrikli deniz taksi/dolmuşlar üretecek, kent içi ulaşım maliyetlerini ucuzlatacağız. 53. Yürüyüş ve bisiklet güzergâhlarının aydınlatılmasını sağlayacak; tüm yol, cadde ve sokaklarda tasarruflu aydınlatma kullanacağız. 

Cemevleri için imar planı

İmar planları yapılırken Cemevleri için mekân ayrılmasını sağlayacağız. Ülkemizde üretilen kültür ve sanat ürünlerini dijitalleştirerek bir veri bankasında muhafaza edilmesini sağlayacak, Türkiye Kültür Envanteri veri tabanını oluşturacağız. Kültürel Mirası Koruma Enstitüsü kuracağız. T

Hayvanlara anayasal koruma

Hayvanların yaşam haklarını anayasal koruma altına alacağız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun maddelerini koruyacak ve bu kanunlarda sunulan hayvan haklarını daha ileri götüren Hayvan Hakları Kanunu’nu çıkaracağız. Sokak hayvanları için kısırlaştırma seferberliği başlatacağız. 
Zorunlu eğitime yönelik vaatler

Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 3 yılı ortaokul, 4 yılı ise lise olmak üzere 1+5+3+4 şeklinde uygulayacağız. Tüm eğitim kurumları içerisinde öğrencilerimize sınırsız internet erişimi sağlayacağız. Okullarda bilgisayar laboratuvarlarını iyileştirecek ve laboratuvarların etkin biçimde kullanılmasını sağlayacak, her sınıfa en az bir tane internete bağlı cihaz temin edeceğiz. 

İş bulma ümidini kaybetmiş veya uzun süredir işsiz olan insanlarımıza yeni beceriler ve yetenekler kazandırarak istihdama geçmelerini sağlamayı amaçlayan ‘İkinci Şans Okulları’ kuracağız. 

Öğretmenlik mesleğinin itibarını yeniden tesis edecek bir Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkaracağız.

Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı hazırlayacak, illerde uyuşturucuyla ilgili sosyal risk haritaları çıkaracağız. 
 

Beyannamenin son bölümü olan “Güçlü Türkiye” kısmında iste; şunlar yer aldı:
 

Merkez Bankası'nın bağımsızlığı

“BDDK, SPK gibi finans sektöründeki düzenleyici ve denetleyici kurumların idari ve mali bağımsızlığını sağlayacağız. Enflasyonla mücadelenin bir numaralı unsuru olarak fiyat istikrarı odaklı para politikasını ve Merkez Bankası bağımsızlığını güçlü bir taahhüt ve iletişimle hayata geçireceğiz. Enflasyonu iki yıl içinde tek haneli, düşük bir düzeye indireceğiz. 

Beş yılda en az 5 milyon ilave, nitelikli ve insan onuruna yaraşır gelir sağlayan iş imkânı oluşturacak, işsizliği azaltacağız. P

Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, belediyeler, AFAD, TSK, Jandarma, Kızılay ve ilgili STK’ların afet durumundaki görev ve yetkilerini yeniden belirleyeceğiz. 

İstanbul depremine karşı risk azaltmayı hedefleyen Hayat İstanbul Projesi’ni başlatacağız. 39. Atatürk Orman Çiftliği projesine sahip çıkarak AOÇ Tarım Bilimleri Akademisi kuracağız. 

Atatürk Havalimanı’nı yeniden uçuşa uygun hâle getirip hizmete açacağız. Demir yolu ağının, hâlâ bağlantısı olmayan 25 ile de ulaşacak şekilde gerekli yerlere çift hatta çıkararak; lojistik merkezlere, üretim merkezlerine ve limanlara erişimini sağlayacağız. 

Altay Tankı, Millî Muharip Uçak, Hürjet, Hürkuş, özel sektör (BAYKAR, VESTEL) ve TUSAŞ üretimi İHA/SİHA ve muharip insansız uçak sistemleri gibi millî projelerin başta motorlar olmak üzere tüm kritik unsurlarını ülkemizde üretilebilir hale getirecek; bu alanda başlatılan çalışmaları hızlandıracak, daha yüksek irtifada daha uzun süre uçabilen, daha fazla yük taşıyabilen İHA ve SİHA sistemleri geliştireceğiz."

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU