ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI, gözünü insansı robotlara dikti

Şirket, önceden de Rubik küpünü çözen bir el tasarlamıştı

İki firma, işbirlikleri kapsamında yeni bir insansı robot tasarlayabilir (Unsplash)

Son dönemde gündemden düşmeyen ChatGPT'yi tasarlayan OpenAI şirketinin insansı robot üretebileceği öne sürüldü.

ABD merkezli OpenAI'ın, Norveçli robotik firması 1X'e martta 23,5 milyon dolarlık yatırım yapması, ChatGPT'nin yaratıcısının insansı robot çalışmalarına başlayabileceğine dair iddiaları gündeme getirdi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1X'in CEO'su Oyvind Bornich, işbirliğine dair açıklamasında, OpenAI'yla aynı misyonu paylaştıklarını belirterek, "Gelişen teknolojiyi insanların günlük yaşamlarına incelikli şekilde entegre etmek istiyoruz" dedi. 

CEO, ayrıca "Robotik alanında önemli adımlar atmaya ve küresel işgücü piyasasını büyütmeye devam edeceğiz" ifadelerini de kullandı. 

Open AI'ın COO'su Brad Lightcap ise şunları söyledi: 

1X, robotik alanında güvenli ve gelişmiş teknolojiler kullanarak işgücünü artırma çalışmalarında ön saflarda. OpenAI Startup Fonu, 1X'in yaklaşımına ve iş sektörünün geleceği üzerinde yaratabileceği etkiye inanıyor.

OpenAI Startup Fonu üzerinden gerçekleştirilen yatırım kapsamında iki firmanın nasıl bir projeye imza atacağı henüz bilinmiyor. 

1X, geçen ay Eve adlı bir insansı robotu tanıttı. Kapıları ve pencereleri açabilen, kutuların içine eşya yerleştirebilen ve yük taşıyabilen robot, tekerlekler aracılığıyla hareket ediyor. 
 


Buna ek olarak şirket, Neo adlı bir insansı robotu da bu yaz tanıtacağını duyurdu. Bu modelin, "yapay zekanın insan bedeninkine benzer bir bedende nasıl çalışacağını keşfetmeye" yönelik olacağı ifade edildi. OpenAI'ın tasarladığı yapay zeka ve dil algoritması modellerinin de bu robotta kullanılabileceği düşünülüyor.

OpenAI, kendi robotik birimini 2021'de kapatmıştı. Firma, bu departmanda Rubik küpünü yardım almadan çözebilen insansı bir el tasarlamıştı.


Independent Türkçe, Futurism, New Atlas

DAHA FAZLA HABER OKU