Kim Jong-un saldırı kabiliyetini yükseltmeleri için orduya emir verdi

Kuzey Kore, Güney Kore'yle askeri telefon hatlarını kesti

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un, Kore İşçi Partisi'nin 8. Merkezi Askeri Komisyonu'nun 6. Genişletilmiş Toplantısı'nda harita önünde bir yeri işaret ediyor (KCNA/AFP)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD-Güney Kore askeri tatbikatları karşısında Kore yarımadasında "giderek kötüleşen güvenlik" nedeniyle ordusuna "pratik ve saldırıya yönelik" savaş kabiliyetlerini hızlandırma emri verdi.

Kim, iktidardaki İşçi Partisi'nin Merkezi Askeri Komisyonu ve Kore Halk Ordusu komutanlarıyla pazartesi günü üst düzey bir toplantı gerçekleştirdi.

Devlet medyası Rodong Sinmun'un haberine göre Kuzey Kore lideri, "cephe hattı saldırı operasyonu planlarını" ve çeşitli savaş belgelerini gözden geçirirken bulanık bir harita üzerinde Güney Kore'ye ait gibi gözüken alanları işaret ederken görüntülendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) salı günü bildirdiğine göre toplantı, "ABD emperyalistlerinin ve Güney Koreli kukla hainlerin saldırgan askeri politika ve eylemlerinin tehdit edici bir varlık olarak ortaya çıkması" nedeniyle "Kore Yarımadası'ndaki mevcut ciddi güvenlik durumunu" görüşmek üzere düzenlendi.

Pyongyang, geçen haftadan bu yana iletişim bağlantılarını keserek Güney Kore üzerindeki baskı kampanyasını yoğunlaştırdı. Güney Kore, Kuzey Kore'nin 5 gündür iki ülke arasındaki irtibat ve askeri telefon hatlarından yapılan aramalara yanıt vermediğini açıkladı.

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore ordularının "çılgınca" askeri tatbikatlarını kınayarak tatbikatları bir "topyekün savaş" simülasyonu olarak gördüğünü söyledi.

ABD, Japonya ve Güney Kore'nin önceki haftalarda Güney Kore'nin Jeju Adası açıklarında denizaltısavar tatbikatı yapmasının ardından da gerilim tırmandı.

Kuzey Kore'nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) atıfta bulunulan açıklamada, "Ve KDHC'yle karşı karşıya gelmeye dair pervasız açıklamalar yapıp saldırı için askeri eylemleri kasten kışkırtarak, kötü niyetlerini açıkça gösterdiler" dendi.

Ortak tatbikata verilen yanıt, açıklamada "radyoaktif tsunamiye" yol açabileceği söylenen sualtı nükleer saldırı drone'u denemesini de içeriyordu. Güney Kore ordusu ve uzmanlar bu iddiaya şüpheyle yaklaşıyor.

Güney Kore Birleşme Bakanı Kwon Young-se, Kuzey'le iletişim bağlantılarının halen kopuk olduğunu söyledi ve komşusunun telefon hattını kesmesindeki "tek taraflı ve sorumsuz tavrından büyük üzüntü duyduğunu" ifade etti.

Bakan ayrıca, Kuzey Kore'nin sınır kenti Kaesong'da şu anda kapalı olan ortak bir fabrika tesisindeki Güney Kore varlıklarını Kuzey Kore'nin kullanmasına dair belirtmediği bir yasal işlem başlatma uyarısında bulundu.

Güney Kore, Kuzey'in nükleer denemesini protesto etmek amacıyla 2016'da şirketlerini Kaesong'dan çekmesinin ardından geride kalan varlıklarını kullanmayı bırakması için kısa süre önce Kuzey'e çağrıda bulunmuştu. Kuzey Kore medyasının yakın zamanda Kaesong ve Pyongyang sokaklarında çalışan Güney Kore'ye ait banliyö otobüsleri gibi görünen şeyleri göstermesinin ardından itiraz etti.

İki ülke arasındaki telefon hatları 2018'de, rakiplerin deniz sınırları boyunca kazara çatışmaları önlemek için kurulmuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU