Bilim insanları, Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasında rol oynadığında şüphelenilen bağırsak bakterilerini belirledi.
ABD'deki Nevada Üniversitesi'nden Jingchun Chen'in liderliğindeki bir araştırma ekibi, binlerce katılımcıyı içeren önceki bir çalışmanın verilerini tarayarak bağırsaktaki 119 bakteri cinsini inceledi.
Ekip, 10 bakteri cinsinin Alzheimer gelişiminde rol oynuyor olabileceğini tespit etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu 10 bakteri cinsinden 4'ünün, Alzheimer riskini artırdığı düşünülen apolipoprotein E (ApoE) adlı genin bir versiyonuyla bağlantılı olduğu görüldü.
Saptanan bakteri cinslerinden birinin, yalnızca Alzheimer ve Apoe versiyonuyla değil, aynı zamanda romatoid artrit, ateroskleroz ve Tip-2 diyabetle de ilişkili olduğu anlaşıldı.
Araştırmacıların aktardığına göre bu bakteri cinsinin bilimsel adı Actinobacterium Collinsella.
Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'da yayımlanan analiz, Alzheimer'la ilişkili olabilecek bakteri genlerinin araştırıldığı ilk çalışma niteliğinde.
Aynı zamanda Alzheimer'ı bağırsak bakterileriyle genetik düzeyde ilişkilendirmeye çalışan en büyük araştırma.
ApoE geni ve Alzheimer
Genetiğin Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişiminde kritik bir rol oynadığı uzun süredir biliniyor.
Özellikle ApoE diye bilinen, yağların kan yoluyla hareket ettirilmesinde rol oynayan bir gen, son dönemde bu hastalıkla birlikte anılmaya başladı.
İnsanlarda bu genin üç varyantı mevcut. Önceki araştırmalar, bu varyantlardan E4 diye bilinenin, Alzheimer için genetik bir risk oluşturduğunu göstermişti.
Yeni bulgular ışığında E4'ün en az bir kopyasına sahip olmanın, vücuttaki bakterilerin bileşimini de etkileyebileceği düşünülüyor.
Independent Türkçe, Science Alert, Nature
Derleyen: Çağla Üren