Norveçli mühimmat üreticisi, TikTok'a çıkıştı: "Kedi videosu yüzünden iş yapamıyoruz"

"Ukrayna'ya daha fazla havan mermisi gönderemiyoruz"

Çin devleti de sosyal medya platformundan veri talep edilmediğini savunmuştu (Reuters)

Norveçli mühimmat üreticisi Nammo, çok fazla elektrik tüketen TikTok veri merkezi nedeniyle kapasite artıramadığını bildirdi. 

Kısmen Norveç devletine ait olan ve güneydeki Hamar bölgesinde yer alan şirketin yöneticisi Morten Brandtzaeg, pazar günü Financial Times'a açıklamasında "Kedi videosu deposu yüzünden kaydetmek istediğimiz büyümenin engellenmesinden endişeleniyoruz" dedi.

Brandtzaeg, Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle havan mermisi talebinin normale kıyasla 15 kat arttığını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçen haftaki açıklamasında Ukrayna ordusunun günde 4 bin ila 7 bin havan mermisi harcadığını belirtmişti.

Kiev yönetimine destek için kendi üretimlerini artırmak istediklerini söyleyen Brandtzaeg, TikTok'un yeni inşa edilen veri merkezi binasının bölgedeki elektrik kaynaklarının ek kapasitesini dahi
kullanarak bunu imkansız hale getirdiğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamar bölgesinin elektrik dağıtımcısı Elvia da TikTok'un enerji artırımı için Nammo'dan önce başvuru yaptığını ve santralin halihazırda tam kapasite çalıştığını bildirdi. Firma ek kapasite sağlanmasının vakit alacağı bilgisini paylaştı.

TikTok ise Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'ın yorum talebine yanıt vermedi. 

Çin merkezli ByteDance şirketine ait TikTok, özellikle veri hırsızlığı iddiaları ve platformun Çin Komünist Partisi'yle (ÇKP) muhtemel bağlantıları nedeniyle bir süredir mercek altında. 

TikTok CEO'su Shou Zi Chew, 23 Mart'ta ABD Kongresi'nde verdiği ifadede, platformun ÇKP'yle bağlantısı olmadığını ve veri hırsızlığı yapılmadığını savunmuştu.

BK hükümeti, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu da çalışanların telefonunda TikTok kullanmasını yasaklamıştı. 

Sosyal medya platformu, söz konusu iddialarla zedelenen imajını yeniden sağlamlaştırmak için Avrupalı kullanıcıların verilerinin yerel merkezlerde depolanması amacıyla yeni tesisler kurulacağını bildirmişti. 

Öte yandan bu veri merkezleri yoğun elektrik tüketimiyle de gündemde. Avrupa Komisyonu'nun verilerine göre 2030'a kadar Avrupa Birliği'ndeki toplam elektrik tüketiminin yüzde 3,2'si bu tesislere ait olacak. Söz konusu oran, 2018'dekine kıyasla yüzde 18,5'lik artışa denk geliyor.


Independent Türkçe, Guardian, Financial Times

DAHA FAZLA HABER OKU