1947 yapımı tanklardan sonra şimdi de "Stalin'in orgları" katyuşalar Ukrayna yolunda

Rusya'nın eski silahları cepheye sevk ettiği iddiası bu ülkede dezenformasyon olarak nitelense de "kullanılsa ne olacak ki" denilerek açık kapı bırakılıyor. Emekli askerler, eski silahların savunma amaçlı olarak kullanılıyor olabileceğine dikkati çekti

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta taraflar, ciddi derecede silah ve mühimmat kaybına da uğruyor.

Bu konuda muhtelif rakamlar var. Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Danışmanı Ercan Çitlioğlu'na göre Rusya'nın tank ve zırhlı araç kaybı 5 bine ulaştı.

Ukrayna'nın kayıplarının da oldukça yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna'ya silah sevkiyatı ABD'yi bile zorlamaya başladı

Ukrayna, silah ve mühimmat eksikliğini özellikle ABD ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelen desteklerle kapatmaya çalışıyor.

Öyle ki The New York Times'ın haberine göre Ukrayna'ya gönderilen silahlar nedeniyle ABD ordusunun envanterindeki kimi silah ve mühimmat stokları ciddi derecede azaldı.

 

tanklar.jpg
Ukrayna cephesine sevk edildikleri iddia edilen T/54/55 tankları 

 

1947'de üretimi başlanan T-54/55 tankları da cephe yolunda

Rusya ise ağırlıklı olarak kendi imkan ve üretimiyle savaşı sürdürmeye çalışıyor.

Ancak savaşın şiddeti ve doğurduğu ekonomik sıkıntılar oluşan modern silah kaybını hemen yerine telafi etmeye imkan vermiyor.

Bu nedenle cepheye artan bir şekilde eski silahların da sevk edildiği öne sürülüyor. Bunlara ait olduğu iddia edilen bazı görüntüler servis ediliyor.

Geçen günlerde Rusya tarafından Ukrayna cephesine sevk edildiği iddia edilen ve üretimine 1947'de başlanan T-54 / 55 tanklarının görüntüleri basına yansımıştı.

Son olarak sosyal medyaya yeni düşen ancak ne zaman çekildiği bilinmeyen bir görüntüde gece hareket halinde olan bir Rus konvoyunda II. Dünya Savaşı yıllarında üretilen BM-13 (katyuşa) çok namlulu roketatarları ile 45 milimetrelik tanksavar topları görüldü.

 

geçittöreni.jpg
Rusya'daki bir 9 Mayıs Zafer Günü kutlaması amaçlı yapılan askeri geçit töreninde sergilenen II. Dünya Savaşı dönemine ait katyuşa BM-21 çok namlulu roketatar sistemi

 

Ukrayna'ya gittiğini iddia eden de var, zafer kutlamaları için götürüldüğünü öne süren de

Görüntülere dair birçoğu yabancı sosyal medya kullanıcıları tarafından yapılan yorumlarda silahların Ukrayna'ya gönderildiği öne sürülüyor.

Daha az sayıda yorumcu ise bu silahların II. Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı kazanılan zafer nedeniyle her yıl Rusya'da 9 Mayıs'ta kutlanan "Zafer Günü" etkinlikleri kapsamındaki askeri geçit törenlerine katılmak için de depolarından çıkarılmış olabileceğini iddia ediyor. 

Gerçekten de Rusya'da yapılan "9 Mayıs Zafer Günü" geçitlerinde zaman zaman bu silahlar da sergileniyor. Dolayısıyla görüntü eski bir tarihte çekilmiş ise bu iddia güçleniyor.

Ancak görüntülerin yeni çekilmiş olması halinde ise bu tersi bir durum var. Çünkü 9 Mayıs tarihine 40 günden fazla bir zaman var, silahların tören için çıkarıldığı iddiası zayıflıyor.

 

katyuşa2.dünya.jpg
Katyuşalar, II. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu'nun en etkili silahlarından biriydi

 

Alman askerleri, çıkardığı sesten dolayı Stalin’in Orgları adını verdi

Görüntülenen katyuşa roketleri dünyada en bilinen Sovyet silah sistemlerinden biri.

İlk defa 1941'de üretilen bu roketlere o dönemde Alman askerleri atılırken çıkardığı, ıslığa benzer ses yüzünden Stalinsorgel (Stalin'in orgu) adını vermişlerdi.

Tek sistemde 12 tane roket fırlatabilmesinden dolayı özellikle taarruz eden düşman tankları ve piyadesi üzerinde yoğun ateş baskısı kurma şansı veriyor.

 

kilis1.jpg
Kilis'e atılan katyuşa roketlerinden biri

 

2018'de Kilis'te katyuşalarla hedef alındı

Maksimum 20 kilometreye ulaşan menzilleri olan bu roketatarlar, Sovyetler Birliği dışında zamanla birçok devlet tarafından hatta örgütler tarafından bile kullanıldı.

2018'de Suriye tarafından Kilis'e atılan roketlerin de katyuşa olduğu anlaşılmıştı. Günümüzde de halen envanterinde bu roketlerin biraz daha geliştirilmiş modellerini bulunduran devlet ve örgütler var.

 

ikbaldurre.png
İkbal Durre / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Resmi olarak yalanlama doğrulama yok" 

Son dönemlerde sosyal medyaya sık düşen ve Ukrayna'ya sevk edildiği iddia edilen eski Rus silahlarını Rusya'nın başkenti Moskova'da yaşayan Doç. Dr. İkbal Durre'ye sorduk.

Durre, bu iddialara dair Rusya makamlarından herhangi resmi bir yalanlama veya doğrulama gelmediğini ve bunun ülkede konuşulmadığını söyledi. 

Durre buna karşın Rus kamuoyunda bu görüntülere dair iki iddia olduğunu belirtti.

Birinci iddianın görüntülerin dezenformasyon amaçlı servis edildiğini, bunların geçmişte başka yerlere yapılan sevkiyatlar sırasında çekilmiş olabileceğini aktaran Durre, "'Batı ülkeleri Ukrayna'ya çok eski silahları sevk ediyor. Bunlar niye gündeme gelmiyor' diyenler var" dedi. 

"İddiaları kabul etmeseler dahi 'kullanılırsa ne olmuş' diyenler de var"

Görüntülerin dezenformasyon amaçlı olduğunu ileri sürenlerin bulunduğunu vurgulayan Durre, "Böyle olsa bile savaşta çalışan her silah işe yarar. Elindeki silahları bitirmek istemesinin ne gibi zararı var? İlerleme amaçlı olmasa bile belli bölgelerde savunma amaçlı kullanılabilir. 'Çürüyeceğine kullanılsın' diyen yorum yapanlar da var. Ama bunların hepsi yorum. Resmi bir yalanlama ya da doğrulama yok" şeklinde konuştu.

 

osmanaydoğan2.jpg
Osman Aydoğan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İflas eden bakkal eski defterleri, devlet de eski silahları karıştırır"

Emekli tuğgeneral Osman Aydoğan ise Rusya'nın savaşın ilk aylarında mühimmatını önemli ölçüde kullandığını kaydetti. 

İflas eden bakkalın eski defterleri, devletlerin de eski silahları karıştırır dile getiren Aydoğan, "Rusya'nın yaptığı bu. Depoda ne kadar silah varsa sevk ediyor. Sevk ettiği silahlar çok eski. Taarruzda kullanamaz ama savunma amaçlı kullanılabilir. Sonuçta her silah çalıştığı sürece etkilidir. Menzili, etkisi, çapı ise tartışılır" ifadelerini kullandı. 

 

ünalatabay.jpg
Ünal Atabay / Fotoğraf: Twitter

 

"Gereken yerlerde eskileri kullanıp, modern silahlardan daha aktif faydalanırsınız"

Emekli kurmay albay Ünal Atabay da çalışıyorsa eski de olsa her silahın muharebe sahasında kullanılabileceğine dikkati çekti.

"Cephe hattında öyle noktalar vardır ki burada gelişmiş bir silahı konuşlandırırsanız hata ederseniz" diyen Atabay şöyle konuştu:

Onları heba etmek yerine buralarda eski silahları konumlandırarak savunmada kullanabilir. Böylece modern silahlardan daha aktif faydalanabilir. Savaşta silahtan da tasarruf vardır. Gereken yerde modern gereken yerde eski silahtan yararlanılır." 

 

topçu.jpg
Ukrayna'da bir topçu ateşi / Fotoğraf: AA

 

Ukrayna günde 6 bin, Rusya 20 bin topçu ateşi yapıyor

Rus askeri doktrinin yoğun ateş gücüne dayandığını söyleyen Atabay, "Halen Ukrayna günde 6 bin, Rusya ise 20 bin topçu ateşi yapıyor. Bunu günlük olarak 30-40 bine çıkaracak kapasiteleri var" dedi. 

 

 

katyuşaateşi1.jpg
Katyuşaların farklı versiyonları halen dünyanın farklı yerlerindeki çatışmalarda kullanılıyor

 

"Eski-yeni fark etmeksizin karşı taraf üzerinde ateş baskısı hedefleniyor"

Rusya'nın savaşta karşı taraf üzerinde yoğun şekilde ateş destek vasıtalarıyla baskı kurulması üzerine bir askeri doktrini olduğunu söyleyen Ünal Atabay, sözlerini "Katyuşalarda bu doktrine uygun olarak üretilmiş, işe yarayan sistemler. Onlar için eski-yeni fark etmiyor. Yeter ki karşı taraf üzerinde ateş baskısı sağlasın" diyerek bitirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU