İsrailli pilotlar yargı reformu nedeniyle Netanyahu'yu Londra'ya götürmedi

Pilot bulunamaması üzerine Netanyahu'nun ziyaretini bir gün ertelediği öne sürüldü

Netanyahu hükümetinin önerdiği tartışmalı yargı reformu planının ardından İsrail'de protestolar 11. haftasına girdi (Reuters)

Yargı sistemiyle ilgili tartışmalı reform planı İsrail'de büyük tepki çeken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendisini Londra'ya götürecek pilot bulamadığı için Britanya ziyaretini ertelediği iddia edildi.

The Telegraph'a konuşan Birleşik Krallık hükümetinden bir kaynak, "İsrailli pilotların Netanyahu'yu Birleşik Krallık'a uçurmayı reddettiğini öğrendik" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Normalde perşembe akşamı Londra'ya uçacak olan Netanyahu'nun seyahatini cuma sabahına çekmek zorunda kaldığı belirtildi.

Benzer bir olay birkaç hafta önce Netanyahu'nun Roma ziyareti sırasında da yaşanmıştı. Netanyahu ve eşini Roma'ya götürecek pilot bulamayan devlet havayolu şirketi EI AI, ülkede kalifiye pilot sayısının azlığını gerekçe göstermişti.

Savunma Bakanı Gallant'la görüşme

İsrail'de 11 haftadır devam eden yargı reformu karşıtı gösteriler perşembe günü Netanyahu ve diğer kabine üyelerinin evlerinin yakınında yapılmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, yargı reformunun durdurulması için çağrı yapacağı iddia edilen Savunma Bakanı Yoav Gallant'la bir görüşme gerçekleştirmişti. Netanyahu'nun liderlik ettiği koalisyon hükümetinin dağılmasını engellemek için Britanya ziyaretini ertelemiş olabileceği de değerlendiriliyor.

Tartışmalı yargı reformu nedeniyle bazı askerlerin görevlerini yerine getirmeyi reddetmesinden rahatsız olan Gallant, Netanyahu ile yaptığı görüşmeden sonra planlanan basın toplantısını iptal etti.

İsrail medyasında yer alan haberlerde Netanyahu'nun Gallant'tan biraz daha süre istediği bildirildi.

Geçen kasımdaki seçimlerden zaferle çıkan Netanyahu, tartışmalı yargı reformu teklifinin ardından geniş kitlelerin tepkisini çekmişti.

Haftalardır sokağa çıkan onbinlerce İsrailli, hükümetin yargı reformu planını iptal etmesini istiyor. Yeni yargı reformu, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin yetkilerini azaltırken, hakimlerin atanma sürecinde hükümetin rolünü artırıyor.

Reform karşıtları yeni düzenlemenin İsrail'i bir diktatörlüğe çevireceğini söylüyor.


Independent Türkçe, Telegraph, Times of Israel, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU