Suudi kadın ve yabancının aynası (1)

Suudi kadın, "uyanış" kültürünün hâkim olduğu, yani radikal akımların insanların hayatını kontrol altında tuttuğu dönemde neredeydi, şimdi hangi noktaya vardık?

Fotoğraf: Reuters

Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle dünya, dünyanın herhangi bir toplumu için medenileşme ve adaletin en önemli göstergelerinden biri kabul edilen bu meseleyi hatırlar ve takibe alır.

Ülkelerin bu meseleye dair gerçeklikleri değişkenlik gösteriyor. Batı dünyasını, Latin Amerika'yı ve Uzakdoğu'yu hariç tutup Arap ve İslam dünyası özelinde konuşursam, bu noktada da ilgili ülkeler, kadına kamu işlerinde "imkân tanıma" konusunda farklılaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arap ve İslam ülkelerinin bu alandaki büyük başarılarına rağmen kadınlar Afganistan, İran ve Somali gibi ülkelerde hala sıkıntı yaşıyor.

Güzel haber, Suudi kadınlar için elde edilen büyük ve nitelikli kazanımlardır. Çünkü Suudi Arabistan'da kadınlara imkân tanınması bağlamında -biraz da olsa- yaşanan herhangi bir açılım ve ilerleme, Suudi Arabistan dışında 20 ülkeye örnek oluyor.

Zira bu ülke İslam'ın çıkış noktası, vahyin yurdu, Peygamberin istirahatgâhı, sahabe toprakları ve tebliğ sahası.

Sizce de Suudi kadının son yedi yılda gerçekleştirdiği ilerleme büyük ve fark edilir değil mi?!.

Resmi rakamlar, ülke nüfusunun yüzde 49'unu oluşturan Suudi kadına hükümet kurumlarında ve özel sektörde imkân tanınma oranında bir artışı ortaya koydu.

Bugün Suudi kadın, çoğu alanda varlık gösteriyor ve daha fazlası onları bekliyor. En önemlisi de boşanma, velayet ve şahsi sorumluluk gibi davalarda edinilen yasal kazanımlardır.

Ocak ayının başına kadar Suudi Arabistan'ın büyük ve uluslararası düzeyde önemli ülkelerdeki kadın büyükelçilerinin sayısı 5'e ulaşmıştı ve sayılarının bir sonraki aşamada artması bekleniyor.
 


Dünya Ekonomi Forumu Davos'un hazırladığı bir rapora göre Suudi Arabistan, dünya genelinde kadınların işgücüne katılımının en çok arttığı ülke olarak ilk sıraya yerleşti.

Suudi kadın, "uyanış" kültürünün hâkim olduğu, yani radikal akımların insanların hayatını kontrol altında tuttuğu dönemde neredeydi, şimdi hangi noktaya vardık?

Hırslı Suudi kadın ya da bir iş fırsatı ve toplum tarafından tanınmak isteyen biri, evinde bir yabancı gibi oturuyordu.

Ancak bugün onu ülkenin birçok önemli alanında sorumluluk sahibi bir konumda görüyoruz.


Şimdilik hoşça kalın, bu konu hakkında konuşmaya devam edeceğiz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU