Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Kiev'de

Suudi Arabistan'ın bu tutumu, Riyad'a uluslararası bir aktör olma rolünü ve ağırlığını veren şeydir. Bu nedenle ziyaret için dikkate değer övgüler bulmamız şaşırtıcı değil

Suudi Arabistan 400 milyon dolar değerinde insani yardım ve petrol desteği sağlıyor / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Prens Faysal bin Ferhan, 30 yıl sonra burayı ziyaret eden ilk Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı olarak Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret etti.

Kiev’deki Devlet Başkanlığı konutunda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ve Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile bir araya geldi.

Prens Faysal, iki ülke arasında Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi aracılığıyla Suudi Arabistan'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar değerinde insani yardım sağlamak için ortak iş birliği anlaşmasının ve Suudi Arabistan Kalkınma Fonu aracılığıyla Suudi Arabistan hükümetinden bir hibe olarak 300 milyon dolar değerinde petrol türevlerini finanse etmek için bir mutabakat zaptının imzalanmasına tanık oldu.

Koşullar ve zamanlama göz önüne alındığında Prens Faysal'ın ziyaretinin sıradan olmadığına şüphe yok.

Buradaki soru şu: Neden şimdi? Ve mesaj nedir?

Buna cevap vermek için, Suudi Arabistan El-İhbariye kanalı muhabiri İman Şeyhin tarafından anlatılan, bakanın Kiev'e geliş hikayesinden devam edelim.

Bu yalnızca bir gazetecilik dedikodusu değil, çağrışımları da olan bir anlatıdır.

Muhabir, Prens Faysal'ın uçağının Polonya'ya geldiğini ve ardından bakan ve beraberindeki heyetin başkente 10 saatlik bir yolculuk için trene bindiğini söyledi.

Bu tren, "liderlerin veya yetkililerin başkanlık ettiği resmi heyetleri Ukrayna'ya taşımak için batı Polonya sınırından" kalkıyor.

Bu trenin bir yıl önce sıradan olduğunu, ancak savaşın bu treni "Batı'nın mesajlarını Kiev'e taşıyan tek arter" haline getirmesiyle "değer ve itibar kazandığını" sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Polonya ve Fransa cumhurbaşkanları, Almanya şansölyesi ve İngiltere, İspanya ve İtalya başbakanları bu trene bindiler.

El-İhbariye muhabirine göre, Varşova-Kiev trenindeki bir hostes, "Bu diplomatik trende yaklaşık 300 heyet taşıdık" demiş.

Ve işte Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın savaş yılı boyunca uluslararası toplumun liderlerini Ukrayna'ya taşıyan trenle Kiev'e gelişinin hikayesi.

Bu, Suudi Arabistan'ın Ukrayna'daki Batılı liderlerin varlığına katıldığı anlamına geliyor. İstisnai olarak değil, bu önemli bir konu.

Yani Suudi Arabistan liderlik rolünü tarihsel olarak, Suudi Arabistan'ın küresel istikrarın tesis edilmesinde önemli bir uluslararası taraf olduğunu söyleyen siyasi dengelere göre icra ediyor.
 


Ziyaret ayrıca bize Suudi Arabistan'ın uluslararası hukuka saygıyı ve devletlerin egemenliğine saldırmamayı tesis eden dengeli pozisyonlara dayandığını gösteriyor.

Bu nedenle Suudi Arabistan, birkaç gün önce Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve Rus askeri güçlerinin geri çekilmesini sağlayan Birleşmiş Milletler (BM) kararı lehinde oy kullandı.

Bundan önce, geçen yıl iki zirveye ev sahipliği yapan Suudi Arabistan'ın kendisiydi.

Birincisi, Suudi Arabistan-ABD ve diğeri ABD-Körfez-Arap zirvesiydi. Ayrıca bir Suudi Arabistan-Çin zirvesi ve bir başka Çin-Körfez-Arap zirvesi yapıldı.

Prens Faysal bin Ferhan'ın Ukrayna ziyareti, Suudi Arabistan'ın siyasi kutuplaşma oyununa çekilmeden rahatlama, istikrar, barışı sağlamlaştırma ve uluslararası alanda aktif bir taraf rolü oynama konusundaki köklü diplomatik çabalarının bir uzantısıdır. Bu nedenle Suudi Arabistan, Rusya ile de dengeli ilişkilere sahiptir.

Suudi Arabistan'ın bu tutumu, Riyad'a uluslararası bir aktör olma rolünü ve ağırlığını veren şeydir. Bu nedenle ziyaret için dikkate değer övgüler bulmamız şaşırtıcı değil.

Ancak buradaki en önemli şey, bu ziyaretin Riyad'ın egemenliğe, karar alma mekanizmalarına ve köklü bir siyasi rasyonaliteye sahip olduğunun sürekli bir hatırlatıcısı olması ve bunun sadece bölgenin değil, aynı zamanda uluslararası toplumun da bugün umutsuzca ihtiyaç duyduğu şey olmasıdır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU