Türkiye son 100 yılda yaşadığı en büyük afeti yaşadı. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde 04.17 sularında 7,7 aynı gün saat 13.24'te ise 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi.
Deprem sadece Kahramanmaraş'ta değil, aynı zamanda çevre illerde de oldukça sarsıcı bir etkiye sebep oldu.
Deprem sonrası dünyanın dört bir yanından Türkiye'ye yardımlar gönderildi.
Türkiye'de 7 günlük 'Milli Yas' ilan edildi. Deprem bölgesi için "4. seviye yardım alarmı" verilmesinin ardından ise birçok ülkeden Türkiye'ye yardım eli uzandı.
Depremin yarattığı zayiatla uğraşan Türkiye'ye, dünyadan birçok ekip destek verdi. Pek çok ülke Türkiye'ye arama-kurtarma ekipleri, köpekler, ekipman ve insani yardım gönderdi.
Independent Türkçe'de Latin Amerika analizleri yaptığımız için yazının çerçevesi Latin Amerika ülkelerini merkeze alacağız.
İşte, Türkiye'ye yardım gönderen Latin Amerika ülkeleri ve gönderdikleri yardımlar şu şekilde:
Maraş depremi sonrası Türkiye'ye arama-kurtarma personeli gönderen Latin Amerika ülkeleri; Brezilya (42), El Salvador (115), Meksika (172), Venezuela (50), Arjantin (34) ve Panama, Kolombiya, Küba'dan da çeşitli sayıda arama-kurtarma ekipleri Türkiye'ye geldi.
Türkiye'ye yardım gönderen ülkeler yine Arjantin, Brezilya, El Salvador, Meksika ve Venezuela oldu.
Meksika
Meksika, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla Türkiye'ye 145 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderdi.
Meksika'dan yeni gelenlerle birlikte toplam sayısı 172 olan ekipler Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'daki enkaz bölgelerinde faaliyetlerini sürdürdü.
Meksika Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Genel Müdürü Bernardo Aguilar Calvo, havaalanındaki açıklamasında, "Türkiye'deki kardeşlerimize yardım etmek amacıyla Savunma Bakanlığına bağlı 93 eleman, Deniz Kuvvetlerinden 37 kişi, Kızılhaç personelinden 15 kişi Meksika Hava Kuvvetlerine ait bir uçağa binmek üzereyiz. Amaç, mümkün olan en yüksek sayıda insanı canlı olarak kurtarmaya çalışmakta" ifadelerini kullandı.
Depremlere alışık olan Meksika, afet konusunda uzmanlaşmış sivil ve askeri ekiplere sahip.
Meksika arama-kurtarma köpekleri, ülkenin 2017 depreminde yaşadığı 8,1'lik depremde birçok kişinin hayatını kurtardıkları için Meksikalıların kalbini kazandı.
Özellikle Frida adlı sarı bir Labrador Retriever, Mexico City'de koruyucu gözlük ve botlarla hayatta kalanları ararken görüldüğünde uluslararası ün kazandı.
Brezilya
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Twitter hesabından, "Büyük depremin ardından Türkiye ve Suriye'den gelen haberleri endişeyle izliyoruz. Brezilya, iki ülke halklarını, hayatını kaybedenlerin aileleri ve bu faciada evini kaybeden herkesle dayanışma içinde olduğunu ifade ediyor" şeklinde taziyelerini açıklayan bir paylaşımda bulundu.
Brezilya ayrıca Türkiye'deki arama kurtarma faaliyetlerine katılması için 42 kişilik bir ekip ve 4 arama köpeğini Adana'ya gönderdi.
Brezilya Dışişleri Bakanlığı da, "depremlerde hayatını kaybeden Türkiye ve Suriye halklarıyla dayanışma ve başsağlığı dileklerini" ileten bir açıklama yaparak; "iki ülkeyi yoğun şekilde etkileyen depremle ilgili bilgileri büyük endişeyle takip ettiklerini" söyledi.
Arama-kurtarma ekibine tıbbi ve sivil savunma personelinin yanı sıra, São Paulo, Minas Gerais ve Espírito Santo eyaletlerinden 34 uzman itfaiyeci toplam 42 kişi katıldı.
Brezilya ayrıca, ekipleri çalışmaları sırasında desteklemek için yaklaşık 6 ton ekipmanı da Türkiye'ye gönderdi.
Ayrıca Brezilya Sağlık Bakanlığı, üç ay boyunca 500, bir ay boyunca da 1,5 bin kişiye yardım için Türkiye'ye yaklaşık 750 kilogram acil durum malzemesi gönderdi.
Arap Brezilya Ticaret Odası (ABCC) da sosyal medya hesabından deprem kurbanlarının ailelerine başsağlığı dileyen ve üzüntülerini dile getiren bir açıklama yaptı.
Kurumdan yapılan açıklamada, "Yaralı ve evsiz kalanlara acil şifalar, yakınlarını ve evlerini kaybedenlere başsağlığı diliyoruz" denildi.
Ayrıca, Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da bulunan Kurtarıcı İsa heykeli, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler anısına aydınlatıldı.
Arjantin
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez sosyal medya hesabındaki açıklamasında, çok sayıda can kaybı nedeniyle Arjantin'in, Türkiye ve Suriye halkları ve devletleriyle dayanışma içinde olduğunu açıkladı.
Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero Twitter hesabından, Türkiye halkına başsağlığı dileğinde bulundu.
Arjantin, "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 28 kişilik arama-kurtarma ekibi görevlendirdi.
Arjantin Uluslararası İşbirliği ve İnsani Yardım Ajansı, açıklamasında, Türkiye'nin Buenos Aires yetkilileriyle yapılan istişarenin ardından bir dizi anlaşmanın imzalandığını duyurdu.
Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero başkanlığında Türk makamlarıyla bir araya gelen Ulusal Güvenlik Bakanlığı, "Arama-kurtarma çalışmalarında uzman personel ve köpeklerden oluşan 28 kişilik bir ekip gönderilmesi kararlaştırıldı" açıklamasında bulundu.
Arama-kurtarma ekibinin Adana'da 10 gün kalacağı kaydedilen açıklamada, burada Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile iş birliğinde çalışacağı ifade edildi.
Arjantinli ünlü futbolcu Lionel Messi de başta çocuklar olmak üzere depremzedeler için yardım çağrısında bulundu.
Arjantinli yıldız, Instagram takipçilerini depremden etkilenen çocuklara yardım etmeyi amaçlayan UNICEF'e yardıma davet etti.
Lionel Messi, Türkiye'de depremzedelere yapılan yardıma üç kez destek verdi ve "Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı depremlerden etkilenen binlerce çocuk ve aileleri için çok üzücü günler" dedi.
Ayrıca "Kalbim onlarla birlikte. UNICEF bölgede çalışıyor…Yardımlarınız çok değerli!" şeklinde bir açıklama yayımladı.
Messi daha önce de imzalı Paris Saint-Germain formasını, depremzedeler için yardım toplamak için yıldız oyuncuların imzalı formalarını açık artırmaya çıkaran Merih Demiral'in kampanyasına destek vermişti.
Latin Amerika kiliseleri
Latin Amerika'daki kilise liderleri, depremden etkilenenlerle dayanışma çağrısında bulundu. Özellikle Arjantin ve Brezilya'da yaşayan Süryani, Ermeni, Hristiyan kökenli kilise yöneticileri ile İslam merkezi idarecileri Hatay-Antakya başta olmak üzere deprem bölgesindeki afetzedelere taziye mesajları yayımladı ve yardım kampanyaları düzenledi.
Deprem haberi birçok Latin Amerika ülkesinde, özellikle Suriye ve Lübnan kökenli büyük Arap topluluklarının bulunduğu Brezilya, Arjantin ve Meksika gibi yerlerde büyük bir şokla karşılandı.
Arjantin Piskoposlar Komisyonu Başkanı Carlos White, "Bizim topluluklarımızda, Suriye ve Türkiye'de aileleri ve arkadaşları olan insanlar var, bu nedenle bu ülkelerle genel bir yakınlık duygusu oluşuyor" dedi.
Caritas Mexico'nun başkanı Alberto Arciniega, depremzedeler için bir ay sürecek bir bağış kampanyası başlattı.
Bir Piskoposlar Konferansı'nın mesajında, ülkedeki 96 piskoposluğun tamamını bağış toplamaya ve fonları uluslararası muhatabına yönlendirecek şekilde Caritas'a göndermeye çağırdı.
Kolombiya'da 3,2 milyon kişi olduğu tahmin edilen Arap topluluğunda benzer durumlar yaşanıyor. Kolombiya Maruni Katolik Apostolik Eksarhlığı'nın Apostolik Eksarhı Fadi Abou Chebel'e göre, Piskoposlar Konferansı yakın zamanda bir dayanışma kampanyası başlatmayı düşündüğünü açıkladı.
Depremden kısa bir süre sonra Bogota'daki Türk büyükelçiliği bir bağış kampanyası başlattı. Kolombiya sivil örgütleriyle birlikte eylemleri koordine ediyor. Chebel, "Kilise kampanyasının, Caritas Colombia tarafından destekleneceğini umuyorum" dedi.
Brezilya'da kiliselerin depremzedeler için yardım kampanyaları organize ettiğine rastlıyoruz. Ancak bu yardım kampanyalarını FETÖ'nün koordinasyonunda gerçekleştiği anlaşılıyor.
ECLAC
ECLAC, Türkiye'yi vuran yıkıcı deprem münasebetiyle taziyelerini açıkladı. Birleşmiş Milletler Bölgesel Teşkilatı İcra Sekreteri José Manuel Salazar-Xirinachs imzalı ve Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) adına, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdi.
Salazar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği 10 Şubat tarihli mektupta, depremin yıkıcı etkilerinden derin üzüntü ve endişelerini dile getirdi ve "6 Şubat'ta ülkeyi vuran ve bu üzücü olayın yol açtığı telafisi mümkün olmayan can kaybı için dayanışmasını" iletti. Bu bağlamda Türkiye, 25 Temmuz 2017'den beri ECLAC'a üye bir ülkedir.
Kolombiya
Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da sosyal medya hesabındaki mesajında, Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade etti.
Kolombiya Dışişleri Bakanlığı da "Kolombiya hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen deprem ve sarsıntılardan" duyduğu üzüntüyü paylaştı.
Küba
Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla, sosyal medya hesabından "Derin üzüntümü ve dayanışmamı Türkiye halkı ve hükümetine anlatım ifade etmek istiyorum" dedi.
Küba aynı zamanda arama-kurtarma ekiplerini Türkiye'ye gönderdi.
El Salvador
Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkçe bir ifadeyle "Türk halkı için dua etmeye devam ediyoruz" dedi.
Ayrıca, Kentsel Arama ve Kurtarma Timinden (USAR) oluşan profesyonel ekibe ek olarak özel eğitimli köpekler de yollayan El Salvador, Türkiye'ye 100'den fazla personelden oluşan arama-kurtarma ve yardım uçağı gönderdi.
Şili
Şili hükümeti de depremden kaynaklı üzüntülerini ifade eden bir açıklama yayımladı.
Paraguay
Paraguay Dışişleri Bakanlığı, "Türk hükümetine ve halkına en başsağlığı dileğinde" bulunarak, yaralıların iyileşmesi temennilerini açıkladı.
Peru
Peru Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada da "Türkiye ve Suriye halklarının yanında olduğunu" belirtilerek, depremzedelerin ailelerine ve depremden etkilenenlere başsağlığı dileğinde bulunuldu.
Bolivya
Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Twitter hesabından, "Bolivya Devleti, depremzedelerin ailelerine en derin taziyelerini gönderiyor ve yaralılara acil şifalar diliyor" ifadelerinin yer aldığı bir mesaj yayımladı.
Dominik Cumhuriyeti
Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Roberto Alvarez Twitter hesabıdan "Ülkenin güneyinde meydana mevrut depremde Türk halkı ve hükümetine taziyelerimi sunuyorum" paylaşımında bulundu.
Venezuela
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kardeş Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Yaşamını yitirenlerin ailelerine, Türk ve Suriye halkına başsağlığı diliyoruz" ifadesine yer verdi.
Venezuela 50 kişilik arama-kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi. Ekip, Adıyaman'da arama-kurtarma çalışmalarını yürüttü. Venezuela Dışişleri Bakanlığı da Twitter hesabından, Türkiye ve Suriye halkına taziyelerini iletti.
Guatemala
Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei de Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içinde olduğunu açıkladı.
Ayrıca Giammattei açıklamasında, "Binlerce cana mal olan yıkıcı deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi sunar, dualarımızı paylaşıyoruz. Kalbimiz sizinle" ifadelerine yer verdi.
Biz de Türkiye'nin gelmiş-geçmiş en acılı ve en ağır doğal afeti olan Maraş depremi nedeniyle ülkemizin yanında bulunan Latin Amerika ülkelerine, halklarına ve hükümet başkanlarına teşekkür ediyoruz.
Bu hüzünlü günlerimizde ülkemize destek verdikleri için saygılarımızı sunuyoruz.
Allah, ülkemize bir daha böyle acılar yaşatmasın.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish