Bale yönetmeni, eleştirmenin yüzüne köpek dışkısı sürdü

Hannover Devlet Operası, olaydan ötürü Marco Goecke'yi açığa alıp "kendisini savunmasını" isterken polis de soruşturma başlattı

Hannover Devlet Operası'ndan Marco Goecke (Marco Goecke)

Bir gazete için çalışan Alman eleştirmen, belli ki yazdığı bir eleştiriden gücenen bale direktörü yüzüne köpek dışkısı sürünce kelimenin tam anlamıyla karalama kampanyasına maruz kaldı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin, Hannover Devlet Operası'nın bale direktörü Marco Goecke'nin cumartesi günü bir eserin galasında ara verildiği sırada günlük gazetenin dans eleştirmeni Wiebke Huester'e yaklaştığını ve orada ne yaptığını sorduğunu bildirmesinin ardından polis soruşturma başlattı. Gazete, Hollanda devletinin yönetim merkezi Lahey'de sahnelediği bir yapım hakkında yazdığı yakın tarihli bir incelemeden belli ki kışkırtıldığını hisseden Goecke'nin, Huester'i baleye almamakla tehdit ettiğini ve onu kişilerin Hannover'deki sezonluk biletlerini iptal etmesinden sorumlu tuttuğunu açıkladı.

Gazete daha sonra Goecke'nin, içinde hayvan dışkısı olan bir kese kağıdı çıkardığını, içindekileri Huester'ın yüzüne sürdüğünü ve ardından hıncahınç dolu tiyatro fuayesinden uzaklaştığını yazdı. Alman haber ajansı dpa, Huester'in maddeyi köpek dışkısı olarak tanımladığını ve suç duyurusunda bulunduğunu söylediğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay, Goecke'nin yeni gösterisi In the Dutch Mountains (Hollanda Dağlarında) hakkında Huester'in yazdığı olumsuz değerlendirmenin cumartesi günü FAZ'de yayımlanmasının ardından gerçekleşti. Huester, gösteriyi izlerken hislerinin "delirmek ve can sıkıntısından ölmek arasında gidip geldiğini" yazdı.

Operanın internet sitesinde yayımlanan bir açıklamada, Huester'in "kişisel bütünlüğünün", "tarif edilemez şekilde" ihlal edildiği belirtildi. Kurum, olaydan hemen sonra özür dilemek için Huester'le temasa geçtiğini açıkladı.

Kurum, Goecke'nin "dürtüsel tepkisinin" tiyatronun temel kurallarını ihlal ettiğini ve "Hannover Devlet Opera ve Balesi'ne devasa zarar verdiğini" belirtti. Sonuç olarak, bir sonraki duyuruya kadar Goecke'nin açığa alındığı ve opera binasından men edildiği açıklandı.

2019'dan beri Hannover'deki tiyatroda bale direktörü olan Goecke, 2022'de Alman Dans ödülünü kazandı. "Kapsamlı bir şekilde" özür dilemesi ve "daha fazla adım atılmadan önce" tiyatro yönetimine savunmasını vermesi için kendisine birkaç gün süre tanındı.

Tiyatrodan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bu sadece Marco Goecke'nin geleceğiyle ilgili değil, aynı zamanda 30'dan fazla mensubu olan bale grubunun geleceğiyle ilgili.

Tiyatro yönetiminin topluluğun her üyesine karşı özenli olma yükümlülüğü var.

FAZ olay hakkında, "Bu aşağılayıcı olay sadece bedensel bir zarar verme eylemi değil, aynı zamanda özgür, eleştirel sanat görüşümüzü sindirme girişimidir" açıklamasını yaptı.

Reuters ve AP'den de yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU