Yüzüklerin Efendisi dizisine yasak: Peter Jackson üçlemesindeki hikayenin benzeri gösterilemeyecek

Tolkien Vakfı dizide tasvir edilebilecek olay örgüsüne ağır sınırlamalar getirdi

Yüzüklerin Efendisi (Lord of the Rings) yazarı J.R.R. Tolkien’in vakfı, Yüzüklerin Efendisi dizisini yayımlayacak Amazon’a yasak getirdi. Buna göre Amazon, Peter Jackson’ın film uyarlamalarında anlatılan hikayeyi değiştiremeyecek ya da kopyalayamayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diziye danışmanlık eden Tolkien uzmanı Tom Shippey’nin Alman hayran sitesi Deutsche Tolkien’e yaptığı açıklamaya göre vakıf, dizinin Orta Dünya’nın filmlerde tasvir edilen “Üçüncü Çağ” öncesindeki “İkinci Çağ” dışında bir dönemi anlatmasını yasakladı. İkinci Çağ 3 bin yıldan uzun sürmüş ve Sauron’un ilk yenilgisiyle sona ermişti. Shippey açıklamasında şunları söyledi:

Amazon İkinci Çağ’a bir şey ekleme söz konusu olduğunda nispeten özgür sayılır. Çünkü bu sürece ilişkin çok az detay biliniyor. Tolkien Vakfı, İkinci Çağ’ın ana hatlarının değiştirilmemesi konusunda ısrarcı. Sauron, Eriador’u istila eder, Numenor keşif ekibi tarafından geri püskürtülür, Numenor’a döner. Burada Numenoreanların aklını çelip Valar yasağını çiğnemelerini sağlar. Tüm bunlar tarihin akışı, aynı kalmalı.

Ancak diziye yeni karakterler eklenebileceğini belirten Shippey sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu süre zarfında Sauron ne yapıyordu? Morgoth yenildikten sonra neredeydi? Teorik açıdan Amazon cevaplar üreterek bu soruları yanıtlayabilir. Çünkü Tolkien bunları tanımlamadı. Ama bunlar Tolkien’in söylediği hiçbir şeyle çelişmemeli. Amazon’un dikkat etmek zorunda olduğu şey bu. Kurallara uygun olmalı. Tolkien’in yarattığı sınırları değiştirmek mümkün değil. Tolkien’e uygun kalmak gerekiyor.

Shippey ayrıca Tolkien, Orta Dünya’nın “İlk Çağı” hakkında çok az şey anlattığı için, yeni dizi açısından bu dönemin “yasak bölge” olduğunu belirterek, “Biraz mayın tarlası gibi. Çok dikkatli ilerlemelisiniz” dedi.

Yüzüklerin Efendisi dizisinin çekimlerine 2020’de başlanması bekleniyor. Dizinin yayın tarihiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU