Filistin’de El Fetih ve Hamas arasındaki barış görüşmeleri tıkandı. Eylül 2017’de Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan anlaşma gereği Gazze şeridinin dış dünyaya açılan sınır kapılarının kontrolünün Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetimine geçmesi kararlaştırılmıştı. Filistin Yönetimi, yaklaşık 1,5 yıl sonra personelini kapılardan çekti.
Filistin yönetimi, kapı kontrolünün tamamen Filistin yönetimine devredilmesini talep etmiş ancak sınır kapılarını terk eden Hamas birkaç yüz metre geride kendi kontrol noktalarını kurmuştu. Sorun aşılamayınca Kahire görüşmeleri de çıkmaza girdi. Bu duruma tepki gösteren El-Fetih eksenli Filistin yönetimi Refah sınırındaki askerlerini geri çekme kararı aldı.
2017 yılında Mısır Devlet Başkanı Abulfettah Sisi’nin arabuluculuğunda gerçekleşen barış görüşmelerinde iki örgüt arasına “uzlaşı anlaşması” imzalanmıştı. 2007’den bu yana bir siyasi bölünmüşlüğün yaşandığı Filistin’de, Gazze’nin yönetimi Hamas’ta, Batı Şeria'nın hakimiyeti ise El-Fetih’te bulunuyor.
Gerginlik hiç bitmedi
İki örgüt arasında zaman zaman çatışmaya varan gerginlikler yaşanıyor. El-Fetih’in, Hamas’ın “kalesi” konumunda bulunan Gazze’de de hakimiyeti ele almak istemesi bu gerginliği arttırıyor.
Hamas'tan tepki
Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, Filistin yönetiminin kararına ilişkin, "Bu karar, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze'de uyguladığı yaptırımlar ile Gazze'yi aşamalı şekilde vatandan ayırma girişimlerinin tamamlanması bağlamında alındı" diyerek kararın “Mısır'ın çabalarına yönelik bir darbe" olduğunu savundu.
Fetih, Hamas’ı suçladı
Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'ne bağlı Filistin Sivil İşler İdaresinden yapılan açıklamada ise Hamas’ın sınır kapılarındaki personelin çalışmalarını engellediği öne sürüldü. Açıklamada, "Refah Sınır Kapısı’nı devraldığımızdan beri Mısır’ın Filistin'in iç bölünmüşlüğünü sona erdirme çabalarına fırsat tanımamıza rağmen Hamas, Filistin Yönetimi’ne bağlı personeli, görevini yapamaz hale getirdi ve sorumluluk üstlenmedi" ifadelerine yer verildi.