Uzmanlar uyardı: Kuş gribi Avustralya kara kuğusunun soyunu tüketebilir

Uzmanlar, salgın durumunda meşhur Avustralya kara kuğularının neslinin tükenmesinden korkuyor

Uzmanlar meşhur kuşların "yüksek tehlike içinde" olduğunu söylüyor (Unsplash)

Kuş gribi salgınının Avustralya kara kuğularını yok edebileceği uyarısında bulunan yeni bir çalışma yayımlandı.

Uzmanlar, kuş gribine karşı özellikle savunmasız olan ve hastalığa yakalandıktan sonraki birkaç gün içinde ölebilen bu meşhur kuşların "yüksek tehlike içinde" olduğunu söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, bir salgının Avustralya'yı vurması halinde bu kuşların varlıklarını sürdürmesinin "tehlikeye gireceğini" belirtiyor.

Ekim 2021'de salgının başlamasından bu yana kuş gribi Birleşik Krallık'ın (BK) bazı bölgelerini kırıp geçiriyor. O zamandan beri 7 milyondan fazla kümes hayvanı, kuş gribinden öldü ya da itlaf edildi.

Rakamların her gün 17 bin kuşun öldüğünü ya da itlaf edildiğini gösterdiğini belirten BK'deki İşçi Partisi, hükümetin "bu krizi idare etmede başarısızlığa uğradığını" öne sürdü.

Kara kuğular, Avustralya'nın güneydoğu ve güneybatı bölgelerinde ürüyor. Queensland Üniversitesi'nden araştırmacılar, kuşun ilk genomunu oluşturduğunda, şaşırtıcı şekilde hayatta kalma bağışıklığının bulunmadığını keşfetti.

Queensland Üniversitesi'nin Kimya ve Moleküler Biyobilimler Bölümü'nde profesör olan Kirsty Short, "Örneğin yeşilbaş ördeklerin aksine, genellikle kuş gribi diye adlandırılan yüksek patojenik kuş gribine (HPAI) karşı son derece hassas olan kara kuğular, üç gün içinde bu hastalıktan ölebiliyor" dedi.

Verilerimiz kara kuğuların, herhangi bir kuş viral enfeksiyonunun doğal yaşam alanlarına yerleşmesi durumunda varlıklarını sürdürmelerini tehlikeye atacak bir bağışıklık sistemleri olduğunu gösteriyor.

Short, Avustralya'da halihazırda bir kuş gribi salgını olmamasına rağmen hastalığın Asya'dan Kuzey Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika ve Güney Amerika'ya yayıldığını söyledi.

Bilim insanı, "Hastalık Şili ve Peru gibi yeni bölgelere girdiğinde binlerce yabani deniz kuşu helak oldu" diye ekledi.

Avustralya'nın en eşsiz ve güzel kuşlarından biri için risk çok gerçek ve onları koruma umudumuz varsa hazırlıklı olmamız gerekiyor.

Avustralya'nın kuş türlerinin kuş gribine karşı ne kadar savunmasız olduğuna ve içinde bulundukları yüksek tehlikeye dair farkındalığı artırmak istiyoruz.

Bu araştırma, Genome Biology'de yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU